fbpx
europolitics
Stiri

Cum vrea David Cameron sa negocieze cu liderii de la Bruxelles viitorul statut al Marii Britanii in UE

David Cameron este tinut sub presiune de parlamentarii eurosceptici care ii cer premierului sa intocmeasca pana la toamna o lista de cerinte pentru reforma Uniunii Europene. Atunci va avea loc un summit important la Bruxelles in care Cameron va dori sa negocieze o serie de schimbari care sa avantajeze pozitia Marii Britanii in UE.

Euroscepticii conservatori l-au criticat pe Cameron pentru ca nu a supus dezbaterii publice proiectul sau de renegociere a statului Marii Britanii in UE. Un numar de 27 de eurosceptici au incercat sa il invinga pe David Cameron in Camera Comunelor, fortand guvernul sa ramana neutru in timpul referendumului. Premierul a castigat dar numai cu ajutorul Laburistilor, care s-au abtinut de la vot. Liam Fox, fostul secretar de stat al Apararii i-a solicitat Premierului ca, pana in octombrie, atunci cand Partidul Conservator se va intruni din nou, sa faca bine sa vina cu lista de cereri inaintata la Bruxelles. Fox a avertizat ca, in caz contrat, vor avea loc o serie de demisii din Partidul Conservator.

Ce-i drept, David Cameron nu a facut publica vreo lista concreta cu doleantele sale. Consilierii i-au indemnat pe curiosi sa citeasca manifestul Partidului Conservator, in care sunt incluse o serie de idei, precum excluderea Marii Britanii de a face parte “dintr-o uniune si mai stransa” precum si restrangerea ajutoarelor sociale pentru imigrantii din UE. In termeni generali, David Cameron va urmari:

  1. impunerea unei interdictii de 4 ani pe dreptul imigrantilor Uniunii Europene de a solicita ajutoare sociale
  2. o protectie mai mare pentru tarile care nu sunt in zona euro pentru a nu fi surclasate pe piata unica de tarile membre ale uniunii monetare
  3. posibilitatea ca Marea Britanie sa faca un pas in spate in fata angajamentului UE de a face “o uniune si mai stransa”
  4. acordarea posibilitatii parlamentelor nationale de a-si negocia si a bloca legislatia UE

 

Nu exista deocamdata o claritate in actiunile lui Cameron. Se fac doar speculatii cum ar fi aceea ca premierul Marii Britanii nu ar vrea nimic altceva in afara de a declasa relatia dintre UE si MB la stadiul de “membru asociat”. Premierul britanic a vorbit, deja, cu 20 dintre cei 27 de lideri ai Uniunii Europene in termeni generali privind scopurile sale, spunandu-le ca spera sa intre in discutii mai detaliate la urmatoarea intalnire a Consiliului European. Tactica lui Cameron ar putea fi urmatoarea: sa nu dezvaluie nimic din ceea ce spera sa obtina dar sa supuna la vot si sa faca public ceea ce a obtinut. Totusi, Consiliul European ce va avea loc la toamna ar putea sa nu aiba ca dezbatere centrala doleantele britanicilor, ci criza economica din Grecia si criza refugiatilor care traverseaza Marea Mediterana.

 

 


 

Am fost foarte clar. Am spus ca cine vrea sa faca parte din Guvern trebuie     sa inteleaga faptul ca suntem intr-un proces de renegociere pentru a avea un referendum. Cine se opune Guvernului va trebui sa demisioneze. Toti membrii sai si-au insusit programul exprimat prin manifestul Partidului Conservator.


 

 

 

Premierul britanic va efectua o vizita la Bruxelles, joi, pentru a continua discutiile cu liderii UE despre un nou statut pentru Marea Britanie fara a avea intentia de a pune pe hartie ce vrea pe viitor pentru a nu le da oficialilor europeni posibilitatea ca sa contraatace. Nu vrea nici sa le dea sustinatorilor care isi doresc iesirea Marii Britanii din UE posibilitatea de a-l acuza pe Cameron ca nu a reusit sa isi impuna lista publica de cereri.

Pe de alta parte, nu este de-ajuns ca David Cameron sa discute cu liderii Uniunii Euopene pe marginea statului Marii Britanii. Un rol extrem de important il va avea Parlamentul European care va trebui sa voteze schimbarea tratatelor si alte modificari legale.

Related posts

Economia Germaniei trezește și mai multe semne de întrebare. Ce perspective economice are Angela Merkel pentru anul 2020

Adelina Miron

La ce să ne așteptăm după summitul ONU pentru schimbările climatice

Adelina Miron

Franța promite un acord comercial ,,unic’’ dacă Marea Britanie acceptă un joc corect

Adelina Miron

Cât de determinată este Uniunea Europeană să combată corupția și ce valoare are numirea lui Koveși în fruntea EPPO

Adelina Miron

SUA și Uniunea Europeană, din ce în ce mai aproape de un război comercial în toată regula

Europolitics.ro

De ce politica dictată de Donald Trump – America First – este o amenințare pentru Europa și Asia

Adelina Miron

Leave a Comment