fbpx
europolitics
Stiri

Cum vor fi afectati de Brexit medicii, asistentele si asistentii sociali din statele UE si care lucreaza in Marea Britanie

In campania de convingere a populatiei ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana este cea mai buna idee posibila, tabara pro-Brexit a explicat faptul ca banii cu care Regatul contribuie la bugetul UE vor fi folositi pentru a spori incasarile la bugetul sanatatii si asigurarilor sociale.

Rezultatul referendumului de joi ar putea sa aiba efectul contrar. Cheltuielile din sistemul sanitar ar putea sa fie reduse dramatic. Dar asta nu e totul! Marea Britanie ar putea sa se confrunte cu un exod al staff-urilor medicale angajate in sistemul de sanatate.

Viitorul economiei Marii Britanii si politicile migrationiste au fost punctele centrale ale dezbaterii din jurul Brexitului. Dar, tabara pro-Brexit a adus in discutie si bugetul asigurarilor sociale, incercand sa atraga de partea sa sustinerea celor nevoiasi si a cetatenilor mai in varsta.

Boris Johnson si Michael Gove, doi dintre politicienii de top din tabara pro-Brexit, au afirmat in nenumarate randuri ca Brexitul ar putea sa deblocheze, anual, 8 miliarde de lire sterline care vor fi apoi alocati bugetului asigurarilor sociale si de sanatate. Surpriza, insa! Iesirea Marii Britanii din UE va atrage dupa sine reducerea cheltuielilor alocate serviciilor publice, cresterea taxelor si a deficitului bugetar. Practic, o Marea Britanie post-Brexit, va trebui sa gaseasca posibilitatea de a reduce de la Departamentul de Sanatate aproximativ 10.5 miliarde de lire sterline. In medie, fiecare spital din Marea Britanie ar trebui sa concedieze 1,000 de asistente si 155 de medici!

Iesind din UE, Marea Britanie ar putea sa conteze la bugetul sanatatii pe maxim 1.4 miliarde de lire sterline, adica rebate-ul calculat la contributia neta a tarii la bugetul UE. Suma nu acopera nici pe departe deficitul initial de 2.45 de miliarde de lire sterline. Pana in 2020, cei de la Economist Intelligence Unit au explicat faptul ca, pe cap de locuitor, cheltuiala la bugetul de sanatate va scadea cu 135 de lire sterline.

nhs1

Marea Britanie, lider in momentul de fata in domeniul farmaceutic, va deveni o piata izolata si care nu va putea fi accesata folosind calea de autorizare centralizata a UE pentru medicamente. Marea Britanie nu va mai avea nicio influenta asupra Agentiei Europene de Medicamente, autoritatea care reglementeaz si aproba medicamentele in UE. Cercetarea medicala va fi, de-asemenea, afectata, deoarece tara a inregistrat castiguri disproportionate din fondurile UE pe care le-a accesat.

Ce se va intampla cu angajatii din sistemul medical britanic veniti din statele UE?

Viitorul celor 10,000 de doctori si al altor profesionisti din sistemul sanitar care lucreaza acum in Marea Britanie si au migrat din tari membre UE este incert.

Imaginea in care zeci de mii de asistenti sociali isi fac bagajele si pleaca din Marea Britanie in alte tari din UE ar putea sa fie usor de developat in cazul in care Brexitul se produce efectiv. Britanicii oricum se confrunta cu probleme de recrutare, deficitul de personal fiind de 5%. In plus, cetatenii de peste 25 de ani din Marea Britanie nu sunt atat de dornici sa aplice pentru joburi prost platite, cu minimum de 7.20 de lire sterline pe ora.

Se estimeaza ca 6% din aceste locuri de munca sunt asigurate de migranti din Uniunea Europeana. In procente nu inseamna mult. In cifre reale, da! In Anglia sunt 80,000 de asistenti sociali veniti din statele UE! Cele mai afectate zone din Marea Britanie vor din Londra si orasele din sud-est.

Vor putea fi acesti oameni inlocuiti cu migranti din alte state ale lumii? Pai, tinand cont ca promotorii campaniei Brexit au sustinut ca scopul este ca Marea Britanie sa reduca fluxul de imigranti, este foarte greu de crezut ca vor fi aplicate alte controale si alte legi celor care intra in tara si vor sa fie asistenti sociali. E o utopie!

Related posts

Dacian Cioloș și Dan Barna, recomandare de vot pentru turul 2: „Clar, unul din cei doi candidați este mai apropiat de obiectivele pe care le susținem!”

Europolitics.ro

După eșecul formării unui guvern, un nou partid de stânga din Spania speră să unească blocul socialist

Adelina Miron

Cazul Spaniei. De ce valul de extremă dreapta din Europa este o tendință care va persista în anii următori

Adelina Miron

Franța promite un acord comercial ,,unic’’ dacă Marea Britanie acceptă un joc corect

Adelina Miron

Cum l-au manipulat Viktor Orban și Vladimir Putin pe Donald Trump ca să aibă o atitudine ostilă față de Ucraina

Adelina Miron

Emmanuel Macron vrea să se impună liderul Uniunii Europene cu prețul ostilității partenerilor europeni

Adelina Miron

Leave a Comment