fbpx
europolitics
Stiri

Cum se schimbă negocierile despre Brexit după discuția aprinsă dintre Boris Johnson și Angela Merkel

Negocierile privind un acord pentru Brexit nu s-au năruit în această săptămână, poate pentru că în ochii Uniunii Europene  nu au fost reluate cu adevărat niciodată după demisia Theresei May.

Totuși, după o zi turbulentă de marți, șansele deja reduse ale unui acord înainte de summit-ul Consiliului European de săptămâna viitoare păreau aproape inexistente, deși Londra și Bruxelles-ul au avut explicații diferite în legătură cu cele întâmplate.

Ziua de marți a început cu un apel telefonic dur între prim-ministrul britanic Boris Johnson și cancelarul german Angela Merkel. Într-o citire a transcriptului discuției și oferită de Downing Street mai multor organizații de știri britanice și asupra căreia purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului nu a oferit niciun comentariu, Merkel este acuzată că a distrus orice șansă de a încheia un acord. În relatarea conversației, se menționează că Merkel a întărit poziția UE, insistând ca Irlanda de Nord să rămână parte a teritoriului vamal al UE și în conformitate cu reglementările UE „pentru totdeauna”, potrivit POLITICO.

„Dacă aceasta reprezintă noua direcție convenită, atunci înseamnă că o înțelegere este în esență imposibilă, nu doar acum, ci niciodată”, a declarat oficialul de pe Downing Street. “De asemenea, este clar că sunt dispuși să saboteze Acordul de la Belfast”, a adăugat oficialul.

Pentru oficialii UE, apelul cu Angela Merkel, care nu a abordat niciodată poziții maximaliste cu privire la Brexit, părea să fie o dovadă a ceva ce bănuiau de-a lungul timpului: că Boris Johnson nu a fost într-adevăr interesat să ajungă la un acord. Mai degrabă, informația clandestină a sugerat că asistenții săi au pus bazele pentru a acuza Bruxelles-ul de eșecul negocierilor.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, care se afla la Berlin pentru a se întâlni cu Merkel, l-a acuzat pe Boris Johnson pe Twitter că a jucat un „joc stupid al învinuirilor” și a cerut clarificarea intențiilor Marii Britanii.

În timp ce Donald Tusk este cunoscut pentru declarații sale directe, ocazional provocatoare, mesajul de pe Twitter a fost neobișnuit de dur. Acesta l-a acuzat pe premierul britanic că nu dorește negocieri, nici extinderea și nici să revoce înștiințarea pentru Brexit a Marii Britanii în conformitate cu articolul 50.

Un înalt oficial al UE a rezumat mesajul transmis de Downing Street, astfel: „Acuzâ UE că nu dorește o înțelegere, în loc să vorbească și să prezinte propuneri operaționale despre soluționarea consecinței Brexit-ului”.

Purtătoarea de cuvânt a șefului Comisiei Europene, Mina Andreeva, a lăsat deoparte sugestiile conform cărora discuțiile s-au destrămat. “Discuțiile tehnice continuă, așa că nu văd cum s-ar fi putut întrerupe, dacă ele se întâmplă astăzi și în zilele următoare,” a spus ea.

Mina Andreeva a refuzat să caracterizeze apelul lui Boris Johnson cu Angela Merkel, dar a spus că nu a existat nicio schimbare de poziție în ceea ce privește Bruxelles-ul.

“Poziția UE nu s-a schimbat”, a spus ea. “Vrem o înțelegere, lucrăm pentru o înțelegere cu Regatul Unit și în niciun caz nu vom accepta faptul că UE dorește să intervină asupra Acordului de la Belfast. Scopul muncii noastre este de a-l  proteja în toate aspectele sale și în orice moment.”

Norbert Röttgen, președintele comisiei pentru afaceri externe din Bundestag, a declarat că nu există nici o poziție nouă la Berlin. A fost întotdeauna „nerealist” să credem că un acord ar fi posibil pe baza propunerii lui Johnson, a răspuns acesta pe Twitter.

Simon Coveney, vicepremierul irlandez, a scris despre criticile lui Tusk față de Johnson că ele „reflectă frustrarea din Uniunea Europeană și enormitatea a ceea ce este în joc pentru noi toți”.

Într-un interviu acordat revistei franceze „Les Echos”, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a declarat că, dacă se va întâmpla un Brexit fără acord, ar rezulta „declinul” Marii Britanii și o „slăbire a surselor de prosperitate” de pe Continent.

Au existat și reacții negative în ceea ce privește modul de manifestare al lui Donald Tusk, chiar dacă este posibil să fi fost o mișcare strategică atent planificată.

“Oamenii nu trebuie să își piardă calmul și să folosească timpul și oportunitatea care sunt încă disponibile”, a spus un diplomat al UE. “Este un proces dificil de trei ani încoace, cu siguranță că toți putem să ne concentrăm încă 21 de zile.” Cu toate acestea, diplomatul a recunoscut că un acord „nu este probabil”, adăugând: „Dacă Marea Britanie dorește un acord, noi suntem pregătiți”.

Related posts

O radiografie nefardată și de speriat a economiei românești

Europolitics.ro

De ce succesul economic al Poloniei nu este unul durabil iar măsurile economice luate seamănă cu cele din România

Adelina Miron

Klaus Iohannis proiect de ţară: cum poate fi România un hub energetic regional

Vlad Epurescu

Companiile de armament înregistrează creșteri de ordinul miliardelor pe măsură ce Europa construiește noi ziduri

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

UE vrea să lanseze un consiliu de securitate al Europei, un pas hotărât spre ideea de a avea o forță militară unitară

Adelina Miron

Leave a Comment