Europa concepe o nouă armă comercială drept răspuns la acțiunile președintelui american Donald Trump în contextul războiului comercial transatlantic. Însă, dezvoltarea acestui instrument revoluționar, care îi va permite UE să impună tarife mai mari Washingtonului, provoacă neliniște evidentă la Bruxelles în rândul oficialilor care se tem că UE nu ar trebui să acționeze la nivelul în care o face Trump, relatează POLITICO.
Dacă ar fi să analizăm declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, UE l-a încurajat în mod repetat pe Trump să se alinieze cu regulile comerciale mondiale ale Organizației Mondiale a Comerțului, însă Ursula von der Leyen susține că cel mai mare bloc comercial din lume ar putea să se angajeze în jocul orchestrat de SUA.
Viitorul președinte al Comisiei Europene i-a scris comisarului pentru Comerț, Phil Hogan, instruindu-l să actualizeze regulamentul UE pentru a îmbunătăți arsenalul european de apărare comercială.
Din perspectivă europeană, această nouă contramăsură este necesară, deoarece Washingtonul blochează numirea judecătorilor în instanța principală a Organizației Mondiale a Comerțului.
America este nemulțumită că organismul din Geneva este prea permisiv față de China, dar presiunea americană înseamnă că întregul sistem de judecată urmează să se prăbușească în decembrie.
Europa se teme că, dacă OMC va ajunge nefuncțional, atunci înseamnă că nu va avea unde să conteste dacă Trump își respectă promisiunea de a taxa industria auto europeană la sfârșitul acestui an, după ultimele tarife impuse la oțel, avioane și bunuri agricole produse în UE. „Regulamentul de constrângere” al lui Von der Leyen este o modalitate de retaliere față de tarifele americane dacă arhitectura OMC se prăbușește.
“Vreau să vă uitați la modul în care ne putem consolida setul de instrumente comerciale”, i-a scris Ursula von der Leyen lui Hogan. “Acest lucru ar trebui să includă modernizarea regulamentului de constrângere european pentru a ne permite să utilizăm sancțiuni atunci când alții adoptă măsuri ilegale și să blocăm simultan procesul de soluționare a litigiilor OMC.”
Trei diplomați au transmis că țările UE au fost informate despre textul legal pe care Comisia îl redactează cu privire la această nouă armă comercială, dar au adăugat că Bruxelles-ul va lansa procedura legislativă oficială pentru actualizare odată ce instanța OMC s-ar prăbuși.
„Este logic că Comisia pregătește această [lege], pentru a putea reacționa rapid” a spus unul dintre ei în decembrie. „Vedem că lumea devine din ce în ce mai protecționistă și trebuie să fim pregătiți”.
Răspuns pe măsură
Planul UE este acela de a se distanța de regulile OMC care admit represaliile doar în cazuri foarte restrânse, și numai după o hotărâre a OMC.
Parte din atractivitatea regulamentului de constrângere întocmit de Bruxelles este că UE ar putea să riposteze cu tarife similare cu cele impuse de SUA. Regulile actuale ale OMC înseamnă că UE are capacități limitate pentru a riposta. Când Trump a impus tarife de peste 6.4 miliarde de euro pentru oțelul și aluminiul european în 2018, UE a reușit să răspundă doar cu sancțiuni în valoare de 2.8 miliarde de euro pentru produsele americane.
Planul Uniunii Europene a fost conceput în vară, când a apărut într-un memoriu pe care experții Comisiei Europene l-au scris pentru noua conducere a UE.
Mulți din Bruxelles sunt neliniștiți în privința implicațiilor noii arme, întrucât s-ar putea interpreta că o acceptare a faptului că lumea se îndreaptă inexorabil către o escaladare a disputelor comerciale.
Într-un interviu acordat POLITICO, Cecilia Malmström, un liberal care a întreprins eforturi continue pentru implicarea Statelor Unite în OMC, a fost în mod evident neutră cu privire la regulamentul de constrângere.
“Plec într-o lună, nu am niciun punct de vedere despre asta”, a spus Malmström. “Nu știu la ce se referă ea [Ursula von der Leyen] … Am văzut doar această informație [în scrisoarea dispoziției]. Nu știu ce și cum se va întâmpla asta.”
Într-un stil diplomatic tradițional, ea părea să emită o critică voalată. “Nu-mi imaginez că DG TRADE a propus ceva care nu respectă OMC”, a insistat ea.
Și acesta este subiectul care se dezbate intens la Bruxelles. În mod ironic, UE se simte obligată să se asigure că un dispozitiv creat pentru a face față dispariției instantanee a OMC este el însuși în acord cu OMC.
Unele țări din UE sunt, de asemenea, îngrijorate de faptul că noua abordare poate inflama într-un mod periculos tensiunile cu Washingtonul, deoarece era clar că regulamentul a fost conceput în mod specific pentru Donald Trump.
Problema noii legi, spun criticii, este că îi permite UE să impună tarife fără acceptul OMC – ceva care nu este prevăzut în regulile OMC.
Bernd Lange, președintele comitetului comercial al Parlamentului European, a declarat pentru POLITICO că UE riscă să se expună acuzațiilor de încălcare a normelor OMC pe care pretinde că le protejează. „Sunt împotriva acestui lucru”, a spus el despre actualizarea propusă. „Dacă vrem să apărăm cu adevărat OMC – și aici sunt ferm convins că trebuie – atunci nu ar trebui să luăm nicio măsură care ar putea fi numită incompatibilă cu OMC.”
Oficialii Comisiei au insistat, însă, că cercetează aceste probleme. În cadrul observațiilor făcute parlamentarilor din UE, Hogan a spus că se va asigura că actualizarea regulamentului de constrângere va fi „în conformitate cu dreptul internațional”.
Un oficial al Comisiei a spus: „Serviciile juridice sunt implicate”. Un altul a adăugat: „Credem că este compatibil cu OMC”.
Reprezentantul pentru Comerț al SUA a refuzat să comenteze planurile UE.