fbpx
europolitics
Stiri

Cum poate Israelul sa izoleze Hamas si sa castige razboiul din Palestina

Liderii Hamas se incapataneaza sa lupte intr-un razboi in care nu au nicio sansa de castig. Explicatia este simpla: de ani intregi, strategia Hamas, chiar si a lui Hezbollah, nu este aceea de a obtine o victorie in Palestina ci, mai degraba, ei lupta pentru a impiedica Israelul sa castige. Pentru a intelege ce au in minte liderii Hamas, ar fi de ajutor de explicat termenul arab “mumanaa”, care se traduce prin “situatie din care nimeni nu poate sa castige”.

Pentru ca aceasta mumanaa sa fie completa, liderii Hamas sunt preocupati ca sa isi pastreze capacitatea militara la un nivel optim, care ii va permite sa aiba utimul cuvant si sa impiedice Israelul sa obtina victoria decisiva. In alte cuvinte, miscarea liderilor Hamas este de a face orice pentru a se asigura ca Gaza va trage ultimele rachete inainte ca un armistitiu sa fie declarat. Daca Israelul va decide sa invadeze Gaza, Hamas va impinge luptele in zonele dens populate, in ceea ce poate fi definit ca un “razboi de uzura”. Pana acum, gratie sistemului de aparare Iron Dome si a norocului, nici macar un singur israelian nu a fost ucis de vreo racheta. In schimb, peste 1000 de palestinieni au fost raniti iar 160 si-au pierdut viata, iar acolo nu exista nicio sirena si nici vreun adapost.

In timpul sutelor de ore de dezbateri radio si televizate, publicul israelian nu a auzit ca Acordul Oslo seteaza faptul ca Cisiordania si Fasia Gaza reprezinta o singura entitate politica, cea a Palestinei. Exact precum Negev si Galileea, care formeaza o singura entitate: Israelul.

Ultima oara cand Israelul si Hamasul s-au luptat a fost in 2012. Atunci, conflict a durat 8 zile. Marti s-au implinit opt zile de cand conflictul a reizbucnit. Oare de ce ar fi nevoie pentru a se asterne pacea? Atat Israel cat si Hamas afirma ca nu isi doresc doar un armistitiu de moment. Israael isi doreste ca Hamas sa predea toate armele sale, la fel cum s-a procedat si in cazul Siriei, atunci cand a renuntat la armele sale chimice.

Daca Hamas ar face acest lucru, practic, ar renunta la puterea pe care o au, ceea ce, acum, este imposibil de crezut. Hamas, in schimb, doreste ca Israelul sa elibereze toti prizonierii palestinieni si sa inceteze asaltul asupra Fasiei Gaza.

Presiunea creste, insa, pe premierul Benjamin Netanyahu pentru a rezolva aceasta problema, intrucat opinia publica a inceput sa condamne violentele comise de Israel. Cheia stingerii acestui conflict sunt oamenii din Gaza, care, acum, simt ca traiesc ca intr-o inchisoare. Evident, se va pune problema reconstructiei Fasiei Gaza iar analistii politici sustin ca cel mai bine ar fi ca Israelul sa-I confere puteri partidului moderat Palestinian Fatah si sa izoleze Hamasul. Daca Israelul ar face ceva pentru oamenii de-acolo, Hamas nu ar beneficia, politic, de acest lucru.

 

 

Related posts

Cât de determinată este Uniunea Europeană să combată corupția și ce valoare are numirea lui Koveși în fruntea EPPO

Adelina Miron

Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale și victoria lui Klaus Iohannis: „Românii au spus că este suficient!”

Europolitics.ro

Turcia continuă să blocheze planul NATO de apărare a zonei estice

Adelina Miron

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

De ce politica dictată de Donald Trump – America First – este o amenințare pentru Europa și Asia

Adelina Miron

Care au fost județele care au votat pentru Viorica Dăncilă și câte județe a pierdut PSD față de prezidențialele din 2014

Europolitics.ro

Leave a Comment