fbpx
europolitics
Stiri

Cum au reusit anti-europenii sa-si faca grup politic si sa obtina 3 milioane de euro finantare de la Parlamentul European

Grupul politic de extrema-dreapta din Parlamentul European organizat de Marine Le Pen se va alege cu 3 milioane de euro, bani care sunt redistribuiti de la celelalte partide ale adunarii parlamentare.

Grupul “Europa Natiunilor si a Libertatii”, lansat de Marine Le Pen luna trecuta, se va alege cu 3 milioane de euro din fonduri UE. Le Pen a reusit sa isi asigure un numar indestulator de membri din diferite tari pentru a dobandi statutul unui partid si, in acest fel, ENL va accesa bani care ii vor finanta activitatile.

Acesti bani sunt alocati in functie de numarul de europarlamentari care formeaza un grup politic, asa ca, aditional, noul grup al lui Le Pen le-a cerut celorlalte grupuri parlamentare sa redistribuie catre anti-europeni o parte din banii primiti de la UE. Toate grupurile parlamentare vor pierde, in medie, cate 200,000 de euro. Decizia Parlamentului European de marti a starnit controverse in randurile unor europarlamentari, care se tem ca acesti bani vor fi deturnati de Frontul National condus de Le Pen catre campania electorala ce va avea loc in 2017, atunci cand vor avea loc alegeri prezidentiale in Franta.

In baza regulilor Parlamentului European, un grup politic nu este in masura sa isi finanteze nicio campanie electorala nationala. De-aceea, in martie, Martin Schultz, presedintele PE, a solicitat OLAF, biroul anti-frauda, sa initieze o investigatie asupra unor asistenti ai europarlamentarilor membri ai Frontului National. Acestia au fost suspectati ca erau platiti de Parlamentul European dar munceau pentru Frontul National, in Franta.

Aproape 900,000 de euro pentru grupul europolitic al lui Le Pen vor veni de la europarlamentarii non-afiliati, de pe lista carora o serie de membri s-au alaturat anti-europenilor condusi de Le Pen. Aceste cifre inseamna bani care ajung doar pentru prima jumatate a anului. Incepand cu luna aceasta, Le Pen va primi retroactiv 1.54 milioane de euro. Banii vor fi folositi in actiuni de comunicare si pentru marirea staff-ului.

Le Pen a muncit un an de zile si a facut o groaza de manevre in culisele Parlamentului European pentru a forma acest grup politic.

In mai 2014, Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate, o formatiune politica orientata impotriva imigrantilor, le-a spus reporterilor prezenti la o conferinta de presa ca exista planuri pentru a forma un grup al euroscepticilor in Parlamentul European. Marine Le Pen intarea ideea lui Wilders, insa, timp de un an de zile, nimeni nu a mai spus nimic despre acest proiect. Pana cand, la mijlocul lui iunie, Le Pen si Wilders au anuntat, intr-o conferinta de presa comuna lansarea blocului politic anti-european.

UKIP a fost ignorat din aceasta afacere. Nigel Farage, liderul sau, a acuzat partidul lui Le Pen de manifestari rasiste si antisemite. Dar liderii de extrema dreapta franceza si olandeza si-au facut temele impreuna. Eminenta cenusie din spatele acestui proiect este Ludovid de Danne, consilierul pe afaceri europene al lui Le Pen. El este cel care a realizat toate aliantele si a tras sforile creand contacte in celelalte partide eurosceptice.

Le Pen si Wilders conteaza in acest proiect anti-european pe sustinerea partidelor eurosceptice in special a celor din Italia, Belgia si Austria care au reprezentanti in Parlamentul European. In noul bloc politic sunt prezente, in total, sapte nationalitati, asa ca acest grup este vulnerabil daca vreunul dintre acesti europarlamentari isi pierde mandatul sau va pierde vreo alegere.

Related posts

Ce o așteaptă pe Viorica Dăncilă în PSD după cel mai slab rezultat al alegerilor prezidențiale obținut, vreodată, de un candidat social democrat

Europolitics.ro

Germania propune reforme pentru NATO în urma comentariilor controversate ale lui Emmanuel Macron

Adelina Miron

După eșecul formării unui guvern, un nou partid de stânga din Spania speră să unească blocul socialist

Adelina Miron

Germania este deschisă unui compromis cu un preț ridicat pentru partenerii zonei euro

Adelina Miron

Ce răspuns pregătesc Franța și Germania la războiul comercial dintre SUA și China

Adelina Miron

Cum se schimbă negocierile despre Brexit după discuția aprinsă dintre Boris Johnson și Angela Merkel

Adelina Miron

Leave a Comment