fbpx
europolitics
Stiri

Cum ar putea Europa revigora economia mondială

Fiind cea mai mare zonă de comerț liber din lume, Uniunea Europeană poate inversa încetinirea bruscă a creșterii economice din primele trei trimestre ale acestui an pentru a deveni un motor important al cererii și producției globale.

Un astfel de rezultat depinde doar de Germania și de unele țări mai mici, care reprezintă aproximativ o treime din economia UE, transmite CNBC într-un material de opinie. 

Cum s-ar putea derula acest proces

Să ne imaginăm că Germania ar fi de acord să genereze mai mult randament economic din imensa sa avere de 1.7 trilioane de euro în active net străine acumulate până la sfârșitul anului 2017, grație excedentelor comerciale mari.

În termeni practici, asta ar însemna utilizarea excedentului bugetar masiv al Germaniei, de 3.2% din PIB, pentru a reînvia economia muribundă care a ajuns la o rată de creștere de 0.6% în primele nouă luni ale acestui an – un ritm de evoluție care reprezintă mai puțin de jumătate din potențialul Germaniei și din rata de creștere non-inflaționară. 

O accelerare a creșterii economice a Germaniei ar declanșa imediat o creștere a achizițiilor germane de bunuri și servicii de la partenerii săi comerciali europeni, majoritatea fiind membri ai zonei de liber schimb a UE.

Este o sumă importantă de bani. În primele nouă luni ale acestui an, importurile germane din Europa au ajuns la 563 miliarde de euro.

Restul lumii, sursa altor 265 miliarde de euro în importuri germane, ar beneficia de asemenea.

SUA, în special, ar avea, de asemenea, șansa să își majoreze exporturile de 45,3 miliarde de dolari (date pentru primele nouă luni ale acestui an) în Germania. Însă ar exista mai multe vânzări din Statele Unite întrucât creșterea mai rapidă a economiei germane ar extinde toate piețele europene, o zonă care ocupă în prezent aproape un sfert din exporturile totale din America.

Există două întrebări acum: (1) cât de important ar fi impactul creșterii mai rapide a Germaniei asupra cererii sale de import și (2) va accepta Germania să-și stimuleze economia?

Pe baza datelor din ultimii trei ani, cererea de import din Germania este foarte receptivă (sau elastică) în ceea ce privește creșterea PIB: O ascensiune de 1% a creșterii economice determină o creștere de 2% a cererii de import.

Asta ar fi suficient pentru ca Europa să sărbătorească, dar germanii au refuzat întotdeauna să își schimbe modelul de creștere orientat către export.

Da, Germania – de departe cea mai mare economie a Uniunii Europene – s-a mulțumit să conteze pe o economie bazată pe exporturi pentru a ieși dintr-o zonă de deflație de 0.1%.

Berlinul este foarte îngrijorat de efectele nefaste ale ratelor dobânzii negative și de ceea ce ei consideră drept orori speculative ale banilor care pot fi împrumutați cu o rată a dobânzii foarte mică reflectate și de prețurile bunurilor imobiliare de lux care au crescut cu 10.3% în acest an până în septembrie.

BCE nu are nicio misiune politică

Așadar, să uităm de misiunea politică care migrează de la un Consiliu European ineficient  sau de la un Eurogrup care aprobă decizii fără o analiză detaliată în prealabil către o situație secundară a personalului tehnic al Băncii Centrale Europene care nu a fost votat. 

Germania nu s-a temut niciodată de niciuna dintre acele misiuni politice. Tot ceea ce va face în cele din urmă Berlinul este să ofere împrumuturi prin reciclarea veniturilor net uriașe din export, astfel încât europenii să poată continua să cumpere produse germane.

O misiune politică eficientă ar putea veni doar din Statele Unite, dar germanii nu se așteaptă la așa ceva de la o țară pe care instituțiile lor politice și mass-media o ridiculizează în cei mai peiorativi termeni.

Related posts

Conflictele care scindează, azi, Uniunea Europeană

Adelina Miron

Economia Germaniei trezește și mai multe semne de întrebare. Ce perspective economice are Angela Merkel pentru anul 2020

Adelina Miron

BMW, Daimler, Audi și Volkswagen au stabilit standardele timp de un secol. Acum, și-au dat seama că au rămas în urmă

Adelina Miron

În Germania, urmează o negociere politică de o mare importanță pentru Europa

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

În plin război comercial, Donald Trump a blocat activitatea Organizației Mondiale a Comerțului. Care sunt viitoarele scenarii

Adelina Miron

Leave a Comment