fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Miniștrii UE au aprobat, marțea trecută, 13 noi proiecte militare și de apărare în cadrul unei inițiative cunoscute sub numele de Cooperare Structurată Permanentă sau, pe scurt, PESCO. 

Cu doar trei săptămâni înainte ca liderii NATO să se întâlnească la Londra pentru un summit pentru a marca 70 de ani de la Tratatul de la Washington care a format alianța, Emmanuel Macron a declanșat unde de șoc diplomatice și a schimbat complet conversația despre viitorul relațiilor transatlantice cu o serie de declarații provocatoare, inclusiv afirmația sa de săptămâna trecută potrivit căreia „în prezent trăim moartea cerebrală a NATO”, relatează Politico Europa

Ceilalți lideri au contestat în mod public comentariile lui Macron și au apărat alianța, inclusiv secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul german Angela Merkel, care a criticat „cuvintele drastice” ale lui Macron.

Însă, în privat, mulți oficiali și diplomați europeni au spus că președintele Macron a avut dreptate în mare măsură și că alți lideri europeni ar trebui să facă față confruntării cu limitările NATO atunci când se întâlnesc la Londra la începutul lunii viitoare, în special impredictibilității și neseriozității crescânde a Statelor Unite, cel mai mare contribuabil militar și financiar al NATO, și liderului său excentric, Donald Trump.

În același timp, oficialii au avertizat că Macron a acționat până acum mai mult ca un agitator decât ca cineva care ar putea oferi soluții clare și că Franța, în ciuda arsenalului nuclear, nu a fost pregătită de la distanță să ia locul Statelor Unite de protector al Europei și că liderul francez a exagerat când și-a exprimat în mod deschis îndoielile cu privire la viabilitatea articolului 5, doctrina de apărare colectivă a NATO.

O examinare mai atentă a declarațiilor lui Macron și a reacțiilor puternice, chiar alarmate,  din ambele părți ale Atlanticului arată că, indiferent dacă suntem de acord sau nu, evenimentele recente, în special confruntarea dintre SUA și Turcia în nordul Siriei, au împins alianța într-o situație dificilă. Acest scenariu pare să impulsioneze inițiativele de apărare ale UE precum PESCO, să sporească solicitările din partea Statelor Unite pentru creșterea cheltuielilor militare din partea națiunilor europene și, în cele din urmă, să ridice multe întrebări dure despre relația viitoare a statelor Statele Unite cu UE, la care probabil nu se poate răspunde decât după alegerile prezidențiale americane de anul viitoare. Iar unii oficiali au avertizat că astfel de întrebări vor persista chiar dacă Donald Trump nu va obține un al doilea mandat în fruntea SUA. 

Pregătirea țintei

Emmanuel Macron a transmis mesajul „morții cerebrale” în timpul unui interviu pentru The Economist, în care a criticat dur Statele Unite și Turcia pentru că au întreprins acțiuni militare necoordonate în nordul Siriei. Dar, în timp ce președintele francez a avut cuvinte tăioase pentru Trump, acesta l-a învinuit și pe Barack Obama pentru destrămarea Alianței de Vest.

Vorbind despre mișcarea lui Obama de a muta atenția de la Pacific către Atlantic, Macron l-a acuzat pe fostul președinte american de „eșecul de a interveni ca răspuns la utilizarea armelor chimice în Siria, care a fost deja prima etapă în prăbușirea blocului occidental”.

Marți, Macron și-a intensificat criticile față de NATO, transformându-le într-un apel către liderii europeni de a recunoaște realitatea noului context internațional și provocările cu care s-a confruntat ordinea mondială de după al Doilea Război Mondial.

„Primul risc este inerția, spunându-ne că ‘avem instituții care ne plac, haideți să nu le punem la îndoială. Uneori și-au pierdut scopul, nimeni nu înțelege încotro se îndreaptă, dar să ascundem acest lucru’“, a spus Macron într-un discurs la Forumul de Pace de la Paris, o conferință pe probleme de guvernanță globală.

“Cred că avem nevoie de adevăr”, a continuat Macron. “Prudența sau ipocrizia nu funcționează în zilele noastre, pentru că cetățenii o văd. Trăim într-o lume deschisă … Ei ne transmit când lucrurile nu funcționează. Deci ipocrizia și tăcerea nu sunt o soluție.”

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo și consilierul de securitate națională al lui Donald Trump, Robert O’Brien, au dat dreptate că NATO se află în pericol, dar au folosit mai ales observațiile lui Emmanuel Macron pentru a reitera cererile Washingtonului cu privire la creșterea cheltuielilor europene în apărare.

“NATO riscă întotdeauna să devină perimată – nu pentru că parteneriatul sau angajamentele politice între țările noastre vor deveni vreodată învechite”, a spus Mike Pompeo în cadrul unui eveniment public la Berlin unde a luat parte la comemorarea aniversării căderii Zidului Berlinului.

“Dacă națiunile cred că pot obține beneficiile de securitate fără a furniza NATO resursele de care are nevoie și dacă nu își respectă angajamentele există riscul ca NATO să devină ineficientă sau perimată”, a spus Pompeo.

Robert O’Brien, care a vorbit duminică în emisiunea de știri CBS „Face the Nation”, a respins cu tărie criticile cu privire la retragerea forțelor americane din nordul Siriei de către Trump și a negat că acțiunea a permis Turciei să întreprindă o incursiune militară împotriva forțelor kurde – o perspectivă îndelung disputată de majoritatea experților și aliaților NATO.

Dar timp ce l-a apărat Trump, Robert O’Brien i-a criticat pe aliații europeni în privința cheltuielilor.

“NATO este o alianță importantă pentru noi”, a spus el. „Dar, priviți, cred că fisurile care s-au format în alianță sunt cauzate de faptul că există membri care nu își plătesc partea, care nu cheltuiesc bani pentru apărare”. El a adăugat: “Există o mulțime de țări, inclusiv Germania și altele, care nu își plătesc partea. Nu este corect pentru contribuabilul american să fie nevoit să apere aceste țări care nu doresc să se protejeze.”

De partea lui Macron

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a fost unul dintre puținii oficiali europeni care l-a susținut public pe Macron, deși a spus că UE nu se va putea descurca fără NATO, prea curând. “Vin dintr-o țară care este incapabilă să se apere, cred că nici Europa nu este capabilă să se apere”, a spus Asselborn. “Prin urmare, o recomandare bună pentru UE este să păstreze relația cu NATO.”

Acesta a adăugat: „Ceea ce s-a întâmplat recent, ce a făcut o țară membră a NATO în Siria, acest lucru nu corespunde valorilor despre care mulți oameni cred că ar trebui să predomine în NATO. Nu este necesar să vedem ce se întâmplă din punct de vedere al autoapărării și dacă nu există nicio coordonare în cadrul NATO pe probleme atât de importante, atunci trebuie să ne întrebăm cum este posibil să răspundem la o acțiune independentă a Statelor Unite fără nicio coordonare cu Europa. În acest sens, președintele Macron are dreptate când atacă nivelul de coordonare al NATO.”

„Această alianță militară nu poate supraviețui decât dacă coordonarea are loc într-un mod normal”, a spus Asselborn. Alți oficiali au comentat despre Macron doar sub condițiile anonimatului.

“Analiza este destul de corectă”, a spus un diplomat vest-european. “Este o formulare greșită în mod evident.”

Un al doilea diplomat vest-european a spus: “Ceea ce s-a întâmplat în Siria este clar: două țări NATO nu s-au deranjat să aibă nicio coordonare. Și are dreptate, nu putem ignora acest fapt, dar ceea ce a spus despre articolul 5 a fost greșit… pur și simplu un mesaj greșit.”

O divergență între Paris și Washington este deosebit de tulburătoare pentru țările Europei Centrale și de Est, unde teama față de Rusia este palpabilă și perspectiva pierderii umbrelei protectoare a SUA este practic de neconceput.

„Când vine vorba de problemele de apărare trebuie să fim conștienți că, de cealaltă parte a Atlanticului, avem de-a face cu o generație diferită de politicieni, care nu simt cu adevărat moștenirea legăturii transatlantice”, a spus Miroslav Lajčák, ministrul de externe al Slovaciei.

“Deci, ceea ce trebuie să facem este să trimitem semnale care să consolideze angajamentul față de această obligație, decât să o slăbească. Cred cu adevărat că rolul Statelor Unite în securitatea și apărarea Europei este de neînlocuit.”

Comentariile lui Macron au declanșat reacția guvernelor europene de a încerca să ajungă la un echilibru între sublinierea angajamentului lor față de NATO și exprimarea sprijinului pentru noile inițiative ale UE.

Ambasadorul Italiei la NATO, Francesco Maria Talò, a remarcat comentariile premierului italian Giuseppe Conte la o întâlnire cu Angela Merkel, luni, “confirmând rolul crucial pe care îl atribuim Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de platformă pentru securitatea noastră și de platformă politică”.

“În același timp, ne-am angajat să consolidăm acțiunile politice și de securitate ale Europei”, a adăugat Talò.

Alți oficiali au observat rapid că Statele Unite urmează un model de încetinire a cooperării militare și de apărare a UE, reproșând redundanțele în cadrul NATO. De fapt, au spus acești oficiali, Statele Unite par adesea mai preocupate de protejarea pieței pentru sectorul american al producției de apărare.

Macron și-a exprimat public nemulțumirea cu privire la acest subiect în interviul din The Economist. 

„În ochii președintelui Trump, și respect total acest lucru, NATO este privită ca un proiect comercial”, a spus Macron. “El o consideră un proiect în care Statele Unite acționează ca un fel de umbrelă geopolitică, dar compromisul este că trebuie să existe exclusivitate comercială. Este un aranjament pentru cumpărarea de produse americane. Franța nu s-a înscris pentru așa ceva.“

Related posts

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Franța îndeamnă Germania să urmeze exemplul stimulentelor sale bugetare

Adelina Miron

O întrebare, la 30 de ani de la Revoluție: oare cât de nepăsători (ca să nu spun altfel) putem să fim?

Vlad Epurescu

COP25 marchează începutul unui an definitoriu pentru combaterea schimbărilor climatice

Adelina Miron

Cum a reușit partidul lui Jarosław Kaczyńsk să transforme internetul într-o armă puternică de campanie electorală

Adelina Miron

Ce o așteaptă pe Christine Lagarde în fruntea Băncii Centrale Europene și cum se va deosebi strategia ei de cea a lui Mario Draghi

Adelina Miron

Leave a Comment

trusted online casino malaysia