fbpx
europolitics
Stiri

Coruptie, saracie si razboi: in ce hal a ajuns economia Ucrainei, guvernul a rationalizat apa calda

Locuitorii din Donetsk parasesc in grupuri masive orasul in timp ce fortele armate locale au lansat, ieri, atacuri cu focuri de mortiera pentru a-i disloca pe separatistii pro-rusi. Acestia incepusera sa controleze orasul populat de 1 milion de oameni. Ucraina, in timp ce lupta impotriva separatistilor, va mai trebui sa rezolve si un alt razboi care incepe sa se desfasoare: cel al neincrederii. Razboiul impotriva coruptiei deja l-a pierdut.

Luptele din estul Ucrainei au inceput sa scufunde de tot economia tarii si sa oboseasca cetatenii, care au ajuns la limita rabdarii. Dupa exuberanta protestelor din iarna trecuta care l-au alungat de la putere pe presedintele Viktor Ianukovici, Ucraina a inceput sa se confrunte cu costuri umane si economice din ce in ce mai mari in tentativa sa de a deveni independenta fata de Rusia.

Economia Ucrainei s-a contractat cu 4,7% in cel de-al doilea trimestru iar Guvernul a anuntat ca va impune o taxa de razboi de 1,5% pentru a face rost de fonduri pentru armata. Opinia publica a criticat dur Guvernul pentru ca i-a aruncat in lupta pe militari complet neechipati.

Guvernul estimeaza ca PIB-ul se va contracta in acest an cu 7%, din care 3 procente inseamna nota de plata pentru razboiul din estul tarii. Rata somajului a crescut de la 7,7% anul trecut la 9,3% in primul trimestru din 2014. Exporturile ucrainene in Rusia au scazut cu 24% iar Rusia continua sa le furnizeze arme separatistilor din estul tarii.

Oficialii ucraineni sunt convinsi ca Vladimir Putin va cauta sa scoata in evidenta nemultumirea publica punand in continuare presiune pe economia tarii. Spre exemplu, guvernul a rationalizat consumul de apa calda in conditiile in care Gazpromul a oprit furnizarea de gaze naturale spre Ucraina.

Pana spre finalul lunii septembrie, populatia ucraineana din blocurile vechi, construite dupa tiparul sovietic, va trebui sa se spele cu apa rece pentru ca Guvernul sa economiseasca gazul depozitat pana acum, pentru a putea sa-l foloseasca la incalzirea locuintelor pe timpul iernii. Ucraina isi pune, acum, toata speranta in Slovacia, care a promis ca ii va ajuta pe ucraineni, din toamna, cu furnizarea de gaze naturale.

Anul trecut, Ucraina a pierdut cam 9 miliarde de dolari din cauza coruptiei si a evaziunii fiscale, multe companii folosind diverse scheme si tertipuri pentru a reduce nivelul taxelor. In 2013, intr-o goana disperata de a-si reface trezoreria, guverul ucrainean si-a intors privirea spre Uniunea Europeana, numai ca acordul de asociere nu a mai fost semnat.

Threat-Assessment-in-South-East-Ukraine-May-8-1024x695

Related posts

Klaus Iohannis, primele declarații: „Voi fi un președinte total implicat! Vreau o nouă majoritate!”

Vlad Epurescu

Cum s-au schimbat radical regulile economiei de la ultima criză și ce rol mai au băncile centrale

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Ungaria și Rusia, prietenie din interes. Ce vor Viktor Orban și Vladimir Putin unul de la altul

Adelina Miron

BMW, Daimler, Audi și Volkswagen au stabilit standardele timp de un secol. Acum, și-au dat seama că au rămas în urmă

Adelina Miron

1 comment

avatar
Pisti August 9, 2014 at 2:36 am

Spuneti… “Anul trecut se pierdeau 9 miliarde(!) de dolari din cauza coruptiei.
Nu era inflatia actuala, nu aveau problemele actuale, insa acum au la conducere pe cei ce nu plateau impozitele si precis astia care acum conduc tara in numele democratiei, sunt cei ce au inselat statul cu atatia bani… Ca doar n-o facea ucrainianul de rand, cu salarul sau de 120 de dolari, din care deja statul isi lua partea…
Faina democratia!
Hotii de ieri, porumbeii pacii de azi. Spalati bine cu detergentul mass media aservit “libertatii de expresie si civilizatiei occidentale”.

Reply

Leave a Comment