fbpx
europolitics
Stiri Zona Euro

Ce se va intampla cu Europa daca SUA ar intra in faliment

Europa ramane cu ochii in patru la criza institutionala izbucnita la Washington. SUA este in faliment tehnic de o saptamana iar saptamana viitoare vom afla daca in Congres se va vota pentru ridicarea plafonului pana la care SUA se poate indatora.

 

italia1

Putini sunt cei care se asteapta la faliment. Dar daca acesta ar avea loc, atunci economia fragila a Europei va fi facuta si ea bucatele. Europa a ajuns in pozitia din care spera la revenirea economica, insa acum este extrem de vulnerabila.

Dupa ani intregi de criza economica, analistii au inceput sa aprecieze faptul ca Europa incepe sa se trezeasca. Desi cresterea economica in zona euro se va contracta anul acesta cu 0,4%, FMI-ul a prognozat ca economia va creste cu 1% in 2014.

Desi cifrele sunt modeste, acestea sunt oricum mai ridicate fata de ultimele prognoze datorita imbunatatirii asteptarilor consumatorilor si cat de mult pot acestia sa cheltuiasca.

Conform FMI, toate cele trei puteri economice de pe Batranul Continent – Germania, Franta si Marea Britanie – vor avea parte de crestere economica. Franta se va revigora in 2014, Germania va creste cu 0,5% in acest an iar Marea Britanie va creste anul acesta cu 1,4% si in 2014 cu 1,9%.

Totul se poate duce pe Apa Sambetei daca, pe 17 octombrie, Congresul nu va adopta cresterea pragului de indatorare iar Trezoreria americana va ajunge in imposibilitatea de a nu mai emite bonuri. Economia europeana este expusa la efectele economiei de peste Atlantic intrucat sectorul financiar al SUA si cel al Europei sunt strans interconectate.

SUA este al doilea partener economic al Europei. Ce se va intampla? In primul rand, exporturile catre SUA se vor prabusi. Vor deveni si mai scumpe pe masura ce dolarul se va subrezi iar competitivitatea produselor de export europene va scadea dramatic.

Sudul Europei va fi cel mai afectat. Spania si Italia sunt acum in situatii precare datorita incertitudinilor politice si a masurilor nepopulare implementate aici.

Analistii spun ca, oricum, economia Spaniei se va contracta cu 1,3% in 2013. In 2014, cresterea economica va fi zero. In cazul Italiei, economia Italiei se va contracta in 2013 cu 1,8% si va creste cu 0,7% in 2014.

Totul depinde de capacitatea acestor tari de a se intari la capitolul exporturi intrucat se confrunta cu un somaj ridicat si cu o scadere a cererii de consum.

Un faliment al SUA ar creste pana la cer costurile de imprumut pentru bancile si companiile americane iar socul financiar s-ar raspandi pe pietele financiare globale, in special in Europa. Ca si rezultat, dobanzile imprumuturilor pentru Europa ar creste vertiginos, in special in cazul tarilor de la periferie.

Banca Centrala Europeana ar putea sa intervina pe piete si sa salveze tarile de la periferie dar, chiar si atunci, consecintele ar fi grave!

Related posts

După eșecul formării unui guvern, un nou partid de stânga din Spania speră să unească blocul socialist

Adelina Miron

Conflictele care scindează, azi, Uniunea Europeană

Adelina Miron

Ce scrie presa internațională despre alegerile prezidențiale și victoria lui Klaus Iohannis: „Românii au spus că este suficient!”

Europolitics.ro

În plin război comercial, Donald Trump a blocat activitatea Organizației Mondiale a Comerțului. Care sunt viitoarele scenarii

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

De ce mișcările de politică externă ale lui Emmanuel Macron nu sunt suficiente pentru a-i garanta un al doilea mandat la cârma Franței

Adelina Miron

1 comment

avatar
industry file: Mai multe regiuni din tara, in vizorul cautatorilor de gaze de sist; O noua amanare pentru cea mai asteptata autostrada din Romania;… - Gogoloi October 10, 2013 at 6:09 am

[…] Ce se va intampla cu Europa daca SUA ar intra in faliment. Europa ramane cu ochii in patru la criza institutionala izbucnita la Washington. SUA este in faliment tehnic de o saptamana iar saptamana viitoare vom afla daca in Congres se va vota pentru ridicarea plafonului pana la care SUA se poate indatora. Putini sunt cei care se asteapta la faliment. Dar daca acesta ar avea loc, atunci economia fragila a Europei va fi facuta si ea bucatele. Europa a ajuns in pozitia din care spera la revenirea economica, insa acum este extrem de vulnerabila. Dupa ani intregi de criza economica, analistii au inceput sa aprecieze faptul ca Europa incepe sa se trezeasca. Desi cresterea economica in zona euro se va contracta anul acesta cu 0,4%, FMI-ul a prognozat ca economia va creste cu 1% in 2014, anunta EuroPolitics. […]

Reply

Leave a Comment