fbpx
europolitics
Stiri

Ce se intampla la Bursa de la Shanghai este mai grav decat un Grexit

Intr-o tentativa disperata de a stabiliza piata de capital, China si-a suspendat ofertele publice initiale si a creat un fond financiar de salvare. Bursa de la Shanghai a suferit in ultimele trei saptamani cea mai mare pierdere inregistrata din anul 1992.

Zece companii isi vor suspenda ofertele publice initiale pe Piata de Capital din Shanghai si 18 vor proceda la fel, dar pe Piata de Capital din Shenzen. Aceasta decizie a fost stabilita la o sedinta cu Consiliul de Stat chinez. Observatorii pietelor de capital iau in considerare inclusiv manipularea Bursei si au facut publice o serie de masuri care sa ii calmeze pe cei 90 de milioane de investitori.

In ciuda unui efort conjugat de a accelera cresterea pietei de capital a Chinei, indexul compozit al Shanghaiului a scazut cu 5.77% vineri, extinzand pierderea saptamanala la 12.7%. Practic s-au sters 2.8 trilioane de dolari. Preturile actiunilor in Sanghai au scazut cu 29% in ultimele 14 zile de trading. Nimeni nu stie daca acest declin accelerat va continua. Dar ce s-a intamplat in ultimele trei saptamani?

 

Dereglementarea

Explozia tranzactionarilor in marja este considerata cel mai mare contributor la cresterea actiunilor Bursei chinezesti. Pana la mijlocul lunii aprilie, tranzactionarea in marja s-a marit de patru ori in comparatie cu inceputul lui 2015, ajungand la un nivel istoric de 1.7 trilioane de renminbi. Ca rezultat, datoria marginala ca si procent din tranzactionarile libere estimate a ajuns la 8.2%.

Acest procent poate sa ajunga pana la 10%. Totodata, raportul ridicat al datoriei intr-o piata plina de investitori cu amanuntul neexperimentati este, fara indoiala, extrem de periculos. Tocmai de-aceea, organismul care supravegheaza tranzactionarea titlurilor de valoare pe bursa de la Shanghai a decis sa combata toate activitatile de acordare de imprumuturi la tranzactionarile in marja. Aceasta decizie i-a speriat pe investitori insa, la inceputul saptamanii, Comisia de Reglementare a Titlurilor de Valoare din China si-a “indulcit” putin maniera in care abordeaza aceasta practica, permitandu-le brokerilor care intermediaza achizitionarea de titluri de valoare sa aiba program mai flexibil ca sa isi examineze conturile pentru a vedea activitatile ilegale pe creditarea marginala.

 

Un val de oferte publice initiale

Intre noiembrie 2012 si iunie 2014 a fost o perioada secetoasa pentru oferte publice in China. Situatia s-a dezghetat anul trecut si situatia a accelerat in 2015. Piata din China se afla intr-o tranzitie, trecand de la un sistem de listare bazat pe aprobari spre un sistem de inregistrare. In primele sase luni ale acestui an, 188 de companii listate pe piata de capital din Shanghai sau Shenzhen au generat 147 de miliarde de renminbi. Numarul mare de companii listate a generat scaderea preturilor de pe piata.

 

Evaluari ridicate

La finalul lunii ianuarie 2015, Indexul Compozit al Shanghaiului crescuse cu 70% dar media raportului dintre preturi si castiguri pe toate actiunile tranzactionate in Shanghai era putin peste 20, comparabil cu Bursa de la New York. La inceputul lui iunie, acest raport a urcat la 30 iar Indexul crescurse cu inca 50% in 90 de zile. Frenezia din aceasta perioada aminteste de bula care s-a spart in finalul anului 2007, atunci cand pretul actiunilor a crescu cu 70% intr-un singur an.

 

Colacul de salvare guvernamental

Pentru investitorii particulari, cel mai important fenomen, in afara crahului, este modul in care brokerii titlurilor de valoare si media au incurajat piata de capital chineza. Pe 27 iunie, Banca Populara a Chinei a anuntat o reducere a ratei dobanzii si o reducere targetata rezervelor necesare pe care fiecare banca comerciala este obligata sa o aiba. Aceasta schimbare de optica a survenit dupa ce piata de capital a scazut dramatic doua saptamani la rand. Toti analistii firmelor care tranzactioneaza titluri de valoare erau deosebit de optimisti ca piata de capital va creste la loc. Dar saptamana urmatoare, Indexul a scazut imediat cu 3.4%, in ciuda faptului ca Beijing va acorda unei parti de 30% din gigantul fond de pensii al Chinei acces la piata locala de capital. Imediat, presa si-a schimbat retorica, trecand de la calm la a gasi vinovatii de serviciu. Guvernul chinez a convocat o echipa nationala de salvare formata din institutii financiare de stat care sa monitorizeze activitatea de pe Bursa de la Shanghai.

Related posts

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

De ce se opune Turcia unui plan de apărare al NATO pentru Țările Baltice

Adelina Miron

Cum se pregătește Uniunea Europeană de un război comercial cu SUA

Adelina Miron

Cum l-au manipulat Viktor Orban și Vladimir Putin pe Donald Trump ca să aibă o atitudine ostilă față de Ucraina

Adelina Miron

Patru miniștri de externe ai UE solicită discuții de aderare cu Macedonia de Nord și Albania

Adelina Miron

Leave a Comment