fbpx
europolitics
Stiri

Ce răspuns pregătesc Franța și Germania la războiul comercial dintre SUA și China

Parisul și Berlinul colaborează în fața amenințării comerciale pe care o reprezintă, acum, SUA. Ambele capitale vor să facă tot posibilul pentru a evita introducerea de noi taxe vamale între Europa și Statele Unite, transmite EURACTIV Franța. 

În cadrul celui de-al 50-lea Consiliu Economic și Financiar Franco-German (CEFFA), ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, și omologii săi germani, Olaf Scholz și Peter Altmaier, au reiterat dorința de a evita cu orice preț un război comercial cu SUA.

Președintele american Donald Trump intenționează să impună taxe vamale pe mărfuri europene în valoare de 11,2 miliarde de dolari pe an pentru a compensa subvențiile UE acordate producătorului de aeronave Airbus. 

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a fost de acord cu planul lui Trump, cel puțin parțial. Dar OMC este așteptată să decidă în primăvara anului 2020 cu privire la nivelurile de impozite pe care UE le-ar putea stabili ca răspuns la subvențiile Washingtonului către Boeing. 

Europenii doresc să evite cu orice preț această escaladare, în special într-un moment în care războaiele comerciale dintre Washington și Beijing au erodat deja creșterea economică globală. Și, până în 2020, aceste relații comerciale tensionate ar putea genera o „scădere cu 0,5 puncte a creșterii economice”, potrivit lui Bruno Le Maire, ministrul Economiei și Finanțelor din Franța.

„Continuăm să luăm legătura cu aliații noștri americani”, a declarat Le Maire la o conferință de presă cu omologii săi germani. „Nu vrem o dispută comercială cu SUA… Dar dacă ar impune sancțiuni, trebuie să știm că vom fi gata să răspundem, din nou în cadrul OMC și oportunitățile pe care ni le va oferi în câteva luni ”, a continuat el. 

„Pentru noi, nu pare a fi o abordare potrivită ca SUA să impună sancțiuni Europei pe baza deciziei OMC, deoarece și Europa va reacționa câteva luni mai târziu”, a spus Bruno Le Maire. 

O strategie economică comună?

Pe lângă problema sensibilă a industriei aviației, Bruno Le Maire a amintit că duo-ul franco-german ar trebui să fie cu atât mai unit în contextul încetinirii creșterii globale pe fondul disputei dintre China și SUA, precum și a provocărilor climatice și tehnologice.

“Trebuie să facem față împreună și să avem o strategie economică comună”, a spus el.

Printre punctele de vedere comune, Paris și Berlin s-au angajat să colaboreze pentru a reduce datoria publică și a continua reformele structurale.

De partea germană există o acceptare din ce în ce mai mare a nevoii de a investi mai mult în economie pentru a stimula creșterea. „Avem nevoie de o politică fiscală care este capabilă să suplinească politica monetară, cu toate că unii șefi de state ne spun că acest lucru este mai puțin eficient”, a explicat Le Maire. 

„În declarația comună, se menționează o strategie de creștere”, a adăugat el, subliniind că „Germania a început să cheltuiască mai mulți bani, dar continuăm să dezbatem asupra calendarului”.

Germania a început deja să crească investițiile publice în 2018, cu o creștere de 7,7%, conform datelor Comisiei Europene. Cu toate acestea, rata investițiilor din Germania rămâne în continuare sub media zonei euro.

Cele două țări au anunțat, de asemenea, lansarea proiectului lor de baterii electrice europene. Uzina de producție este amplasată în Noua Aquitania din Franța și ar trebui să angajeze 200 de lucrători.

„Anunțăm începutul primului proiect. Împreună cu Opel, Peugeot, Total, Saft și alte companii, vom informa Comisia Europeană despre proiect în câteva zile”, a spus Altmaier.

Related posts

Ce urmărește Turcia prin invazia din nordul Siriei, problema kurdă și care sunt probabilitățile implicării NATO în acest conflict

Adelina Miron

Dacian Cioloș și Dan Barna, recomandare de vot pentru turul 2: „Clar, unul din cei doi candidați este mai apropiat de obiectivele pe care le susținem!”

Europolitics.ro

Germania este deschisă unui compromis cu un preț ridicat pentru partenerii zonei euro

Adelina Miron

Europa ar trebui să fie precaută la propunerile lui Olaf Scholz

Vlad Epurescu

Boris Johnson provoacă opoziția a treia oară să declanșeze alegerile

Adelina Miron

Care au fost județele care au votat pentru Viorica Dăncilă și câte județe a pierdut PSD față de prezidențialele din 2014

Europolitics.ro

Leave a Comment