fbpx
europolitics
Stiri

Ce decizie importanta a luat Medvedev pentru industria militara a Rusiei in ziua prabusirii cursei MH17

Doborarea cursei MH17 din estul Ucrainei, in urma careia au murit 298 de pasageri, a creat panica si furie in intreaga lume. O stire, insa, din ziua accidentului – 17 iulie, a ramas neobservata. Si este vorba despre industria de aparare a Rusiei.

Saptamana trecuta, guvernul Rusiei a aprobat o masura prin care s-a dat unda verde cresterii cheltuielilor bugetare cu 21% fata de cat sunt cele din present. Aceasta decizie are nevoie si de aprobarea Dumei, organismul legislative al Rusiei. In mod sigur, acest lucru se va si intampla.

Sectorul defensiv este una dintre principalele arme pe care Kremlinul o foloseste in relatiile internationale. Rusia este al doilea mare exportator din lume de armament, facand afeceri cu tot felul de regimuri. Moscova nu a dat niciodata in spate in a folosi industria de armament  pentru a-si ajuta aliatii. Unul dintre acesti aliati este Siria, acolo unde au fost livrate sisteme radar si sisteme de rachete sol-aer S-300. Rusia nu s-a sfiit sa vanda arme in Iran si sa-i sustina militar pe rebelii din Ucraina.

Anuntul de saptamana trecuta reprezinta un punct de cotitura in industria de aparare a Rusiei. In luna mai, presedintele Vladimir Putin le-a solicitat factorilor de decizie sa nu mai cumpere componente militare si tehnologie din Vest, in urma sanctiunilor dictate de SUA si Uniunea Europeana. Mai ales ca aceste sanctiuni au atins si 8 firme rusesti producatoare de armament.

Institutul de Pace si de Cercetare de la Stockholm a confirmat ca, in 2013, Rusia a crescut cheltuielile militare cu 4,8% in 2013 si ca obisnuieste sa aloce industriei militare o portiune mai mare din PIB decat o face Rusia. Daca ar fi sa ne luam dupa datele oficiale emise de Kremlin, atunci bugetul militar este intr-o continua crestere, urmand sa ajunga in 2015 la aproape 85 de miliarde de dolari. In comparatie, totusi, propunerea Departamentului American pentru Aparare este ca, in 2012, SUA sa aloce 601 miliarde in industria militara si producatoare de armament.

Daca Uniunea Europeana va continua sa administreze masuri punitive companiilor rusesti din industria apararii, atunci, aceste decizii vor afecta planul Kremlinului de a-si restructura fortele armate si de inlocuire a armelor invechite cu unele noi, precum avioanele de lupta SU-35 si sistemul sol-aer S-400 Triumf.

Unul din scopurile planului de modernizare ale industriei de aparare rusesti este acela de a se produce “in house” tehnologie sofisticata, dar acest lucru intampina mari dificultati. Almaz-Antey si Irkut sunt doua dintre cele mai mari companii care activeaza in industria de aparare. Au reusit sa ramana profitabile, produsele lor indeplinesc cele mai noi cerinte tehnologice, au ramas profitabile dar raman dependente de subcontractorii din strainatate. De exemplu, aceste doua companii au contracte cu producatori de motoare de avioane si de rachete chiar din Ucraina!

In plus, echipamentele militare ale Rusiei au o vechime de peste 20 de ani si sunt de doua ori mai uzate decat ale celorlalte tari membre BRICS. Evident, la acest capitol, Rusia are nevoie de Uniunea Europeana intrucat tehnica sa militara este invechita si este incapabila sa isi dezvolte intern toata aceasta tehnologie de lupta.

Related posts

‘’Moartea cerebrală’’ a NATO a trimis Europa ‘’pe marginea unei prăpastii’’, avertizează președintele francez Emmanuel Macron

Adelina Miron

De ce mișcările de politică externă ale lui Emmanuel Macron nu sunt suficiente pentru a-i garanta un al doilea mandat la cârma Franței

Adelina Miron

La ce să ne așteptăm după summitul ONU pentru schimbările climatice

Adelina Miron

Conflictele care scindează, azi, Uniunea Europeană

Adelina Miron

Cum l-au manipulat Viktor Orban și Vladimir Putin pe Donald Trump ca să aibă o atitudine ostilă față de Ucraina

Adelina Miron

Programele prezidențiale față în față. Ce propuneri pentru economie au Iohannis, Barna, Dăncilă și Paleologu. Diaconu nu a propus nimic

Europolitics.ro

Leave a Comment