fbpx
europolitics
Stiri

Cat de mult stia Obama despre interceptarea telefonului Angelei Merkel

Ultimele dezvaluiri privind activitatea de spionaj a Statelor Unite tind sa semene cu subiectul unui roman de actiune. De saptamana trecuta, de cand au aparut zvonuri ca telefoanele Angelei Merkel si a altor lideri politici ai lumii au fost ascultate de NSA, lucrurile au intrat pe o noua turnanta. Liderii internationali, cuprinsi de rumoare, s-au declarat indignati iar administratia Obama a demarat o investigatie.

 

obama3

 

Tot acest scandal lasa in urma cinci intrebari fara raspuns:

1. Are presedintele Obama mainile curate in acest caz?
Nu este foarte clar. Wall Street Journal a relatat ca programul NSA prin care au fost ascultati 35 de lideri de tari si care a inceput in aceasta vara a fost stopat la initiativa Casei Albe. Asta ar insemna ca Presedintele SUA nu ar fi stiut de aceste programe de interceptari de telefoane in conditiile in care se afla la carma Americii de cinci ani! Pe de alta parte, Obama ar fi aflat de aceste practici in aceasta vara si a ordonat stoparea interceptarii telefoanelor, insa, in ceea ce priveste convorbirile Angelei Merkel, toata operatiunea a luat final de curand.

2. A fost Obama tinut deoparte?
Obama ar fi fost informat cu documente detaliate privind cadrul programelor de supraveghere si stia macar de o parte dintre cei ascultati. Este improbabil de crezut ca Obama ar fi fost implicat in mod direct despre fiecare individ interceptat. In principiu, Obama aproba o serie de de prioritati privind activitatea serviciilor de informatie si este in responsabilitatea Admninistratiei sa determine modul de operare.

3. Ce a facut Obama in privinta acestor programe de supraveghere?
Lisa Monaco, cea care este consilierul lui Obama pe probleme legate de securitate interna si contraterorism, a spus ca Obama i-a cerut un raport privind capacitatile de supraveghere ale agentiilor SUA, inclusiv asupra partenerilor externi.

4. Cine este suparat din toata aceasta treaba?
Liderii din Europa si din America Latina au fost cei mai virulenti si au acuzat guvernul SUA ca a incalcat legile in vigoare. Increderea in SUA s-a subrezit iar, in Germania, unii lideri politici au avansat ipoteza suspendarii discutiilor privind schimburile comerciale dintre Uniunea Europeana si SUA.

5. Ce ar putea sa invete SUA din acest scandal?
SUA sustine ca programale de supraveghere si de interceptare a convorbirilor telefonice sunt menite pentru a evita operatiunile teroriste care ar putea avea loc pe teritoriul tarii. Sunt insa multe interese politice pentru care exista un interes de a supraveghea convorbirile liderilor politici. De exemplu, s-a sugerat faptul ca activitatea de intercepatere telefonica in cazul lui Merkel s-a intensificat in 2010 atunci cand a izbucnit criza financiara din 2010, atunci cand Cancelarul Germaniei a jucat un rol cheie.
Ceea ce trebuie sa invete SUA este ca, la sfarsitul zilei, nu se poate astepta la loialitate din partea partenerilor comerciali urmariti si ca s-ar putea sa i se raspunda cel putin cu aceeasi moneda.

Related posts

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Este Europa cu adevărat pregătită pentru a avea o forță militară proprie?

Adelina Miron

O întrebare, la 30 de ani de la Revoluție: oare cât de nepăsători (ca să nu spun altfel) putem să fim?

Vlad Epurescu

Breaking! Acord între Parlament și Consiliu: Laura Codruța Kövesi va deveni procuror-șef al Parchetului European

Europolitics.ro

Dacian Cioloș și Dan Barna, recomandare de vot pentru turul 2: „Clar, unul din cei doi candidați este mai apropiat de obiectivele pe care le susținem!”

Europolitics.ro

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Leave a Comment