fbpx
europolitics
Stiri

Care sunt tarile vizate de un atac cu racheta ordonat de Teheran

Iran si un grup de tari conduse de SUA sunt aproape de a finaliza o intelegere cu Teheran in privinta programului sau nuclear. Dar, chiar si daca va exista un consens, Iran va avea acces la o serie de arme cu potential urias de distrugere. Iranul si-a dezvoltat in ultimii ani un arsenal impresionant de rachete balistice, scopul liderilor de la Teheran fiind acela de a construi rachete balistice intercontinentale.

Artileria Iranului de raza scurta poate livra distrugeri in masa in raport cu obiectivele tactice din apropiere iar rachetele cu raza mai lunga de actiune pot fi utilizate ca sa hartuiasca si sa intimideze, cele mai vulnerabile tinte fiind Irak si Kuweit. Rachetele cu raza mare de actiune pot lovi cu usurinta monarhiile arabe din cealalta parte a Golfului Persic.

Iran colaboreaza cu Coreea de Nord pentru a-si imbunatati acuratetea rachetelor dar si pentru construirea unei bombe nucleare. In acelasi timp, arsenalul Teheranului ar putea sa se imbunatateasca rapid: Iran este in negocieri cu Rusia pentru achizitionarea unui sistem de aparare antirachete S-300 care poate lovi tinte ce se afla la peste 240 de kilometri departare.

Hartile de mai jos arata raza de actiune estimativa a rachetelor iraniene si care sunt optiunile Iranului daca se va afla vreodata intr-un conflict direct cu rivalii sai din Orientul Mijlociu. Ceea ce este de nedeslusit la programul militar al Iranului este lipsa claritatii sale. Postura strategica a tarii, data de rachetele sale balistice si doctrina in baza careia se folosesc aceste rachete raman o necunoscuta.

Legat de negocierile prinvind un acord pe seama programului nuclear al Iranului, trebuie amintit ca diplomatii Vestului se tem ca sanatatea ayatollahului Ali Khamenei ar putea sa intarzie parafarea oricarei intelegeri. Ali Khamenei a suferit o serie de operatii pentru a-si trata cancerul de prostata, iar la Teheran exista o lupta pentru putere acerba pentru succesiunea la pozitia de Lider Suprem.

Ultimele rapoarte din media iraniana au sugerat ca boala lui Ali Khamenei este in faza terminala. Cel care a dominat scena politicii iraniene inca de la moartea ayatollahului Ruhollah Komeini, parintele revolutiei iraniene din 1989, mai are numai cateva luni de trait.

iran1

iran2

Related posts

De ce Serbia este, acum, o parte a soluției, nu problema din Balcani

Adelina Miron

Cazul Spaniei. De ce valul de extremă dreapta din Europa este o tendință care va persista în anii următori

Adelina Miron

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

‘’Moartea cerebrală’’ a NATO a trimis Europa ‘’pe marginea unei prăpastii’’, avertizează președintele francez Emmanuel Macron

Adelina Miron

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

La ce să ne așteptăm după summitul ONU pentru schimbările climatice

Adelina Miron

Leave a Comment