fbpx
europolitics
Stiri

Care sunt tarile vizate de un atac cu racheta ordonat de Teheran

Iran si un grup de tari conduse de SUA sunt aproape de a finaliza o intelegere cu Teheran in privinta programului sau nuclear. Dar, chiar si daca va exista un consens, Iran va avea acces la o serie de arme cu potential urias de distrugere. Iranul si-a dezvoltat in ultimii ani un arsenal impresionant de rachete balistice, scopul liderilor de la Teheran fiind acela de a construi rachete balistice intercontinentale.

Artileria Iranului de raza scurta poate livra distrugeri in masa in raport cu obiectivele tactice din apropiere iar rachetele cu raza mai lunga de actiune pot fi utilizate ca sa hartuiasca si sa intimideze, cele mai vulnerabile tinte fiind Irak si Kuweit. Rachetele cu raza mare de actiune pot lovi cu usurinta monarhiile arabe din cealalta parte a Golfului Persic.

Iran colaboreaza cu Coreea de Nord pentru a-si imbunatati acuratetea rachetelor dar si pentru construirea unei bombe nucleare. In acelasi timp, arsenalul Teheranului ar putea sa se imbunatateasca rapid: Iran este in negocieri cu Rusia pentru achizitionarea unui sistem de aparare antirachete S-300 care poate lovi tinte ce se afla la peste 240 de kilometri departare.

Hartile de mai jos arata raza de actiune estimativa a rachetelor iraniene si care sunt optiunile Iranului daca se va afla vreodata intr-un conflict direct cu rivalii sai din Orientul Mijlociu. Ceea ce este de nedeslusit la programul militar al Iranului este lipsa claritatii sale. Postura strategica a tarii, data de rachetele sale balistice si doctrina in baza careia se folosesc aceste rachete raman o necunoscuta.

Legat de negocierile prinvind un acord pe seama programului nuclear al Iranului, trebuie amintit ca diplomatii Vestului se tem ca sanatatea ayatollahului Ali Khamenei ar putea sa intarzie parafarea oricarei intelegeri. Ali Khamenei a suferit o serie de operatii pentru a-si trata cancerul de prostata, iar la Teheran exista o lupta pentru putere acerba pentru succesiunea la pozitia de Lider Suprem.

Ultimele rapoarte din media iraniana au sugerat ca boala lui Ali Khamenei este in faza terminala. Cel care a dominat scena politicii iraniene inca de la moartea ayatollahului Ruhollah Komeini, parintele revolutiei iraniene din 1989, mai are numai cateva luni de trait.

iran1

iran2

Related posts

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Franța vrea să schimbe regulile privind extinderea

Adelina Miron

A venit timpul ca Europa să acționeze strategic în Orientul Mijlociu

Adelina Miron

Europa se îndreaptă tăcută către recesiune, iar efectele sale s-ar putea propaga pe scară largă

Adelina Miron

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

Leave a Comment