fbpx
europolitics
Stiri

Care sunt tarile vizate de un atac cu racheta ordonat de Teheran

Iran si un grup de tari conduse de SUA sunt aproape de a finaliza o intelegere cu Teheran in privinta programului sau nuclear. Dar, chiar si daca va exista un consens, Iran va avea acces la o serie de arme cu potential urias de distrugere. Iranul si-a dezvoltat in ultimii ani un arsenal impresionant de rachete balistice, scopul liderilor de la Teheran fiind acela de a construi rachete balistice intercontinentale.

Artileria Iranului de raza scurta poate livra distrugeri in masa in raport cu obiectivele tactice din apropiere iar rachetele cu raza mai lunga de actiune pot fi utilizate ca sa hartuiasca si sa intimideze, cele mai vulnerabile tinte fiind Irak si Kuweit. Rachetele cu raza mare de actiune pot lovi cu usurinta monarhiile arabe din cealalta parte a Golfului Persic.

Iran colaboreaza cu Coreea de Nord pentru a-si imbunatati acuratetea rachetelor dar si pentru construirea unei bombe nucleare. In acelasi timp, arsenalul Teheranului ar putea sa se imbunatateasca rapid: Iran este in negocieri cu Rusia pentru achizitionarea unui sistem de aparare antirachete S-300 care poate lovi tinte ce se afla la peste 240 de kilometri departare.

Hartile de mai jos arata raza de actiune estimativa a rachetelor iraniene si care sunt optiunile Iranului daca se va afla vreodata intr-un conflict direct cu rivalii sai din Orientul Mijlociu. Ceea ce este de nedeslusit la programul militar al Iranului este lipsa claritatii sale. Postura strategica a tarii, data de rachetele sale balistice si doctrina in baza careia se folosesc aceste rachete raman o necunoscuta.

Legat de negocierile prinvind un acord pe seama programului nuclear al Iranului, trebuie amintit ca diplomatii Vestului se tem ca sanatatea ayatollahului Ali Khamenei ar putea sa intarzie parafarea oricarei intelegeri. Ali Khamenei a suferit o serie de operatii pentru a-si trata cancerul de prostata, iar la Teheran exista o lupta pentru putere acerba pentru succesiunea la pozitia de Lider Suprem.

Ultimele rapoarte din media iraniana au sugerat ca boala lui Ali Khamenei este in faza terminala. Cel care a dominat scena politicii iraniene inca de la moartea ayatollahului Ruhollah Komeini, parintele revolutiei iraniene din 1989, mai are numai cateva luni de trait.

iran1

iran2

Related posts

Cum l-au manipulat Viktor Orban și Vladimir Putin pe Donald Trump ca să aibă o atitudine ostilă față de Ucraina

Adelina Miron

Planul premierului Kyriakos Mitsotakis de propulsare a Greciei către prosperitate

Adelina Miron

Profilul votanților lui Klaus Iohannis, Vioricăi Dăncilă și ai lui Dan Barna: unde locuiesc, ce studii au, când au luat decizia de a vota și statutul ocupațional

Europolitics.ro

‘’Moartea cerebrală’’ a NATO a trimis Europa ‘’pe marginea unei prăpastii’’, avertizează președintele francez Emmanuel Macron

Adelina Miron

Ajutorul juridic dat de fiul lui Joe Biden pentru Gabriel Popoviciu ridică mari semne de întrebare

Adelina Miron

Trecutul și viitorul NATO din perspectiva experților în securitate: cât de solidă mai este alianța nord-atlantică

Adelina Miron

Leave a Comment