fbpx
europolitics
Stiri

Bruxelles, inima bolnava a Europei

Belgia a fost aspru criticata, in special de Franta, imediat dupa atacurile teroriste din Paris, din toamna anului trecut, pentru modul defectuos in care servicile sale secrete au reactionat. Insa, atunci cand autoritatile belgiene au reusit sa-l aresteze pe Abdeslam Salah, singurul terorist ramas in viata dupa atacurile de la Bataclan, presedintele Frantei si premierul Belgiei au sustinut o conferinta de presa comuna pentru a marca acest eveniment.

Dar, armonia dintre cele doua tari s-a mentinut pentru putina vreme. Pe 22 martie, aceeasi oameni care il gazduisera pe Abdeslam in Bruxelles, s-au aruncat in aer la aeroport si in oras, la metrou. Politia si serviciile de interventie au trebuit sa comunice pe WhatsApp si pe telefoanele private, deoarece reteaua de comunicatii de urgenta era suprasolicitata.

Nu acesta a fost motivul pentru care statiile de metrou nu au fost evacuate imediat dupa atacuri. Motivul a fost lipsa coordonarii. Intre atacul sinucigas de la aeroport si cel din oras a trecut o ora. Politicienii si angajatii din structurile de interventie s-au atacat timp de o saptamana aruncand responsabilitatea unii in curtea celorlalti.

Aceasta lipsa de coordonare este surprinzatoare pentru o tara care ar fi trebuit sa isi fi dezvoltat pana acum un serviciu secret performant nu numai pentru ca Bruxelles gazduieste sediile celor mai importante institutii europene, ci pentru ca Belgia este tara europeana cu numarul cel mai mare de jihadisti plecati la lupta in Siria.

Autoritatile belgiene stiu ca daca aceasta situatie persista, exista riscul ca Bruxelles sa isi piarda statutul de capitala a Europei. Situatia de fata este icompatibila cu cea de gazda a sediilor institutiilor europene, pentru NATO si alte companii multinationale.

Fortele nationaliste din aceasta tara au presat pentru atat de multe reforme de stat pentru a intari regiuni precum Flandra incat Bruxelles insusi, cu 19 comunitati, este mult prea greu de inteles pentru un expat si chiar si pentru belgieni, cateodata. Existentialismul belgian a provocat in 2010 o serie de intrebari privind statutul Bruxelles-ului de a fi capitala UE. La acea vreme, tensiunile separatiste au fost alimentate de Partidul N-VA, cel care astazi este la guvernare.

Ar fi fost ceva normal ca nationalistii anti-imigrantii de la N-VA sa se foloseasca de situatia actuala pentru a-si impune propria agenda. Numai ca, Jan Jambon, membru al partidului si ministrul de Interne al tarii este in plin scandal din cauza erorilor comise in timpul atacurilor teroriste.

Haosul institutional belgian dar si faptul ca Bruxelles a ajuns leaganul european al jihadistilor nu umbreste faptul ca teroristii se pot deplasa cu o foarte mare usurinta de-a lungul Batranului Continent. Problemele de coordonare si de securitate au aparut pentru ca ani de zile ne-am mintit crezand ca razboiul din Siria nu va afecta Europa.

A doua zi dupa atacurile de la Bruxelles, liderii europeni au recunoscut ca schimbul de informatii dintre serviciile secrete ar fi produs rezultate mai bune. Insa, nimic nu s-a schimbat. Agentia de Servicii Secrete Europeana nu va aparea foarte curand ar acordul tarilor membre de a colecta informatiile pasagerilor care calatoresc cu avionul este frectie la picior de lemn.

 

Related posts

Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

Cum se va manifesta concret intenția Franței de a prelua inițiativa poziționării ferme a Europei pe scena globală

Adelina Miron

Summit-ul NATO a fost o altă dovadă a tensiunilor destabilizatoare dintre marile puteri mondiale

Adelina Miron

Emmanuel Macron vrea să se impună liderul Uniunii Europene cu prețul ostilității partenerilor europeni

Adelina Miron

Breaking! Acord între Parlament și Consiliu: Laura Codruța Kövesi va deveni procuror-șef al Parchetului European

Europolitics.ro

Leave a Comment