fbpx
europolitics
Stiri

Bruxelles, inima bolnava a Europei

Belgia a fost aspru criticata, in special de Franta, imediat dupa atacurile teroriste din Paris, din toamna anului trecut, pentru modul defectuos in care servicile sale secrete au reactionat. Insa, atunci cand autoritatile belgiene au reusit sa-l aresteze pe Abdeslam Salah, singurul terorist ramas in viata dupa atacurile de la Bataclan, presedintele Frantei si premierul Belgiei au sustinut o conferinta de presa comuna pentru a marca acest eveniment.

Dar, armonia dintre cele doua tari s-a mentinut pentru putina vreme. Pe 22 martie, aceeasi oameni care il gazduisera pe Abdeslam in Bruxelles, s-au aruncat in aer la aeroport si in oras, la metrou. Politia si serviciile de interventie au trebuit sa comunice pe WhatsApp si pe telefoanele private, deoarece reteaua de comunicatii de urgenta era suprasolicitata.

Nu acesta a fost motivul pentru care statiile de metrou nu au fost evacuate imediat dupa atacuri. Motivul a fost lipsa coordonarii. Intre atacul sinucigas de la aeroport si cel din oras a trecut o ora. Politicienii si angajatii din structurile de interventie s-au atacat timp de o saptamana aruncand responsabilitatea unii in curtea celorlalti.

Aceasta lipsa de coordonare este surprinzatoare pentru o tara care ar fi trebuit sa isi fi dezvoltat pana acum un serviciu secret performant nu numai pentru ca Bruxelles gazduieste sediile celor mai importante institutii europene, ci pentru ca Belgia este tara europeana cu numarul cel mai mare de jihadisti plecati la lupta in Siria.

Autoritatile belgiene stiu ca daca aceasta situatie persista, exista riscul ca Bruxelles sa isi piarda statutul de capitala a Europei. Situatia de fata este icompatibila cu cea de gazda a sediilor institutiilor europene, pentru NATO si alte companii multinationale.

Fortele nationaliste din aceasta tara au presat pentru atat de multe reforme de stat pentru a intari regiuni precum Flandra incat Bruxelles insusi, cu 19 comunitati, este mult prea greu de inteles pentru un expat si chiar si pentru belgieni, cateodata. Existentialismul belgian a provocat in 2010 o serie de intrebari privind statutul Bruxelles-ului de a fi capitala UE. La acea vreme, tensiunile separatiste au fost alimentate de Partidul N-VA, cel care astazi este la guvernare.

Ar fi fost ceva normal ca nationalistii anti-imigrantii de la N-VA sa se foloseasca de situatia actuala pentru a-si impune propria agenda. Numai ca, Jan Jambon, membru al partidului si ministrul de Interne al tarii este in plin scandal din cauza erorilor comise in timpul atacurilor teroriste.

Haosul institutional belgian dar si faptul ca Bruxelles a ajuns leaganul european al jihadistilor nu umbreste faptul ca teroristii se pot deplasa cu o foarte mare usurinta de-a lungul Batranului Continent. Problemele de coordonare si de securitate au aparut pentru ca ani de zile ne-am mintit crezand ca razboiul din Siria nu va afecta Europa.

A doua zi dupa atacurile de la Bruxelles, liderii europeni au recunoscut ca schimbul de informatii dintre serviciile secrete ar fi produs rezultate mai bune. Insa, nimic nu s-a schimbat. Agentia de Servicii Secrete Europeana nu va aparea foarte curand ar acordul tarilor membre de a colecta informatiile pasagerilor care calatoresc cu avionul este frectie la picior de lemn.

 

Related posts

‘’Moartea cerebrală’’ a NATO a trimis Europa ‘’pe marginea unei prăpastii’’, avertizează președintele francez Emmanuel Macron

Adelina Miron

De ce Suedia, Italia și Luxemburg se îndoiesc de necesitatea unei bănci de dezvoltare a Uniunii Europene

Vlad Epurescu

O întrebare, la 30 de ani de la Revoluție: oare cât de nepăsători (ca să nu spun altfel) putem să fim?

Vlad Epurescu

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Cât de determinată este Uniunea Europeană să combată corupția și ce valoare are numirea lui Koveși în fruntea EPPO

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

Leave a Comment