fbpx
europolitics
Stiri

Brexitul, o alegere sinucigasa: in cati ani, de fapt, iese Marea Britanie din Uniunea Europeana

Exista un singur drum formal pe care o tara poate sa il urmeze ca sa iasa din Uniunea Europeana: articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Aceasta clauza extrem de controversata va fi obiectul primei confruntari dintre Bruxelles si Londra pe seama Brexitului.

Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona stabileste balanta de putere pentru discutiile pe seama „divortului”. Termenul limita al discutiilor este de 2 ani si poate fi extins numai prin decizia unanima a 27 de tari membre ale Uniunii Europene.

Daca inceputul formal al procesului de desprindere de UE apartine britanicilor, decizia privind modul si cand se va priduce ruptura nu le mai apatien lor. Din acest motiv, inainte ca discutiile formale sa inceapa, Marea Britanie va dori sa caute asigurari in privinta acordurilor de schimb viitoare si o perioada de tranzitie pentru ca Brexitul sa nu fie abrupt.

Tocmai de-aceea premierul David Cameron si-a anuntat demisia peste 3 luni si a lasat decizia activarii articolului 50 succesorului sau, contrar dorintei birocratilor de la Bruxelles si a liderilor UE care isi doreau un divort rapid si fara chinuri.

Ce este articolul 50 din Tratatul de la Lisabona?

In primii 50 de ani ai proiectului european, nu a fost prevazuta nicio clauza prin care un stat membru ar putea sa se retraga din Uniunea Eurpeana. Franta a facut prima propunere in acest sens in anul 1957, pentru a fi inclusa in Tratatul de la Roma, insa a picat, mai mult ca sigur pentru a-i impiedica pe membri sa plece cu una cu doua. Abia in 2007 acest articol a fost introdus in tratatele europene.

Articolul 50 sereaza astazi modul in care un stat membru le informeaza pe celelalte state ale UE ca doreste sa se retraga. Nimeni nu a uzat de acest articol, iar continutul sau este contestat. Mai multi avocati specializati pe dreptul european considera ca acest articol, avand atat de multe lipsuri, a fost proiectat tocmai ca sa nu fie folosit niciodata.

Articolul statueaza faptul ca cele 27 de state din UE isi desemneaza un negociator, ca urmeaza o perioada de 2 ani pentru negocieri, ca aranjamentul rezultat trebuie sa treaca de votul unei majoritati calificate iar extinderea perioadei pentru negocieri este aprobata doar cu votul tuturor statelor membre.

Clxpb1yWkAAEJT9

Ce trebuie sa stii despre articolul 50 din Tratatul de la Lisabona in contextul Brexitului

1. Articolul nu poate fi folosit pentru a se negocia un acord bilateral in domeniul schimburilor comerciale. Majoritatea avocatilor de la Bruxelles vad in articolul 50 instrumentul prin care se decid termenii separarii. Adica, modul in care se sting drepturile si obligatiile care deriva din calitatea de membru al UE.

2. Acordurile bilaterale ulterioare dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana vor fi negociate separat, nu in respectiva perioada de 2 ani.

3. Marea Britanie nu poate fi fortata sa activeze acest articol. Numai guvernul britanic poate sa decida cand sa il invoce. Articolul 50 nu este proiectat pentru alungarea unei tari din Uniunea Europeana.

4. Nu este prevazuta nicio clauza in articolul 50 din Tratatul de la Lisabona care sa impiedice un stat membru sa revina asupra deciziei sale de a se retrage din Uniunea Europeana pe parcursul negocierilor. Consecintele politice ale unei asemenea decizii ar fi, insa, semnificativ de mari.

5. Parlamentul European are tot dreptul sa nu isi exprime constimtamantul intru adoptarea acordului de iesire din Uniunea Europeana.

6.  In timp ce Marea Britanie va ramane membru al UE pe parcursul negocierilor privind iesirea sa din blocul comunitar, credibilitatea acestei tari va fi pusa la indoiala. Nu este exclus ca britanicii sa fie tinuti la usa in procesul luarii unor decizii esentiale pentru Uniunea Europeana.

7. Marea Britanie ar fi trebuit sa detina presedintia prin rotatie a Consiliului Uniunii Europene pentru a doua jumatate a anului 2017. In cazul iesirii din UE, britanicii vor fi descalificati si nu vor mai lua parte la activitatile Consiliului.

8. Daca Marea Britanie decide sa iasa din UE si sa activeze articolul 50, atunci, parlamentul britanic va trebui sa supervizeze negocierile in procesul de retragere. Teoretic, acest proces dureaza intre 5 si 9 ani!

9. Intentia guvernului va fi aceea de a mentine o mare parte din legislatia UE in cea nationala.

10. Consiliul European a specificat foarte clar ca termenii agreeati cu Marea Britanie in luna februarie a acestui an vor fi anulati in cazul unui vot pro-Brexit.

Related posts

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

Vladimir Putin schimbă strategia cu Ucraina. Ce speră să obțină

Adelina Miron

‘’Moartea cerebrală’’ a NATO a trimis Europa ‘’pe marginea unei prăpastii’’, avertizează președintele francez Emmanuel Macron

Adelina Miron

Ajutorul juridic dat de fiul lui Joe Biden pentru Gabriel Popoviciu ridică mari semne de întrebare

Adelina Miron

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

A venit timpul ca Europa să acționeze strategic în Orientul Mijlociu

Adelina Miron

Leave a Comment