fbpx
europolitics
Stiri

Boris Johnson provoacă opoziția a treia oară să declanșeze alegerile

Premierul britanic, care a eșuat de două ori să-i convingă pe parlamentari să sprijine alegerile generale la începutul acestei luni, a încercat să declanșeze alegeri pentru a treia oară, dându-le adversarilor timp până la sfârșitul zilei de ieri să prezinte o moțiune care va fi votată astăzi, informează POLITICO

Johnson a susținut că este nevoie de alegeri pentru a depăși impasul Brexit-ului în Camera Comunelor și speră să recâștige o majoritate a Conservatorilor în Parlament, pe care Theresa May a pierdut-o, pentru a putea realiza ieșirea din UE. 

La începutul acestei luni, parlamentarii au încercat să împiedice Marea Britanie să părăsească UE fără un acord, adoptând o nouă lege – Legea Benn – obligându-l pe premier să ceară Bruxelles-ului o prelungire a negocierilor dacă nu este convenit niciun acord până la momentul  summit-ului Consiliului European din octombrie.

Jeremy Corbyn, liderul Laburiștilor, a refuzat planul lui Johnson, susținând că, mai întâi, partidul său dorește să se asigure că premierul nu a putut scoate Marea Britanie din UE fără un acord.

Liderul Partidului Național Scoțian, Ian Blackford, a declarat că opoziția nu va declanșa un vot de neîncredere până când parlamentarii nu „înlătură amenințarea ieșirii fără acord”, spunând că premierul nu i se poate acorda încredere. Un purtător de cuvânt al liberal-democraților a declarat că partidul lor nu va accepta oferta lui Boris Johnson. 

Refuzul lor blochează procesul Brexit. Johnson urmărește în continuare un nou acord cu UE, în timp ce insistă că Marea Britanie va părăsi blocul european la 31 octombrie și fără acord dacă eva fi necesar.

Boris Johnson a mai spus că guvernul va respecta legea, în ciuda faptului că Legea Benn ar împiedica Marea Britanie să părăsească UE fără acord, atâta timp cât UE este de acord cu extinderea atunci când aceasta va fi solicitată. 

Boris Johnson a răspuns la întrebările Camerei Comunelor a doua zi după ce judecătorii de la Curtea Supremă au decis că sfatul său către Regină de a suspenda parlamentul pentru cinci săptămâni a fost „ilegal”.

Paula Sherriff, deputat din partea Laburiștilor, a condamnat descrierea „inflamatorie” pe care premierul a făcut-o Legii Benn drept „act de predare”.

„Mulți dintre noi suntem subiecții amenințărilor cu moartea și abuzurilor în fiecare zi și permiteți-mi să-i spun premierului că sunt citate adesea cuvintele sale, „ act de predare ”,      „trădare ”,„ trădător. ”Trebuie să ne moderăm limbajul și prim-ministrul este primul care trebuie să facă asta”, a spus ea. Boris Johnson a răspuns: „N-am auzit niciodată o asemenea absurditate în toată viața mea.”

Între timp, oficialii Conservatori au confirmat că intenționează continuarea  conferinței anuale a partidului și au indicat că o moțiune va fi înaintată joi pentru a solicita o pauză parlamentară de trei zile săptămâna viitoare pentru a permite deputaților Conservatori să participe.

Anterior, Corbyn a declarat pentru  BBC că partidul său nu va sprijini cererea pentru o pauză. “Nu voi susține nimic care să suspende parlamentul până când nu este absolut clar că guvernul va respecta legea și va solicita o prelungire”.

Related posts

Cât de determinată este Uniunea Europeană să combată corupția și ce valoare are numirea lui Koveși în fruntea EPPO

Adelina Miron

Breaking! Acord între Parlament și Consiliu: Laura Codruța Kövesi va deveni procuror-șef al Parchetului European

Europolitics.ro

Marea Britanie și UE intră în ultima săptămână de negocieri. Se poate ajunge la un acord?

Adelina Miron

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

De ce Serbia este, acum, o parte a soluției, nu problema din Balcani

Adelina Miron

Leave a Comment