europolitics
Stiri

Batalia pentru Ucraina: explicatii pentru care tara se va rupe in doua

La doua luni de la izbucnirea protestelor din Ucraina, tara condusa de Viktor Ianukovici a ajuns una divizata. Ceea ce se intampla acolo, insa, depaseste furia populatiei fata de decizia presedintelui tarii de a respinge oferta Uniunii Europene, pentru a se arunca in bratele Rusiei.harta2

Practic, Ucraina se imparte intre pro-europeni si pro-rusi. Zona de vest si de nord a fost adjudecata de partidele pro-europene si de Iulia Timosenko si, aici, se desfasoara cele mai aprige proteste. In unele locuri, manifestantii au ocupat inclusiv cladirile administratiei. Zona de est si de sud, marcata cu albastru, reprezinta, insa, sfera de influenta a lui Ianukovici.

Importanta acestei harti are doua semnificatii. Prima: protestele sunt endemice in jumatatea de tara care a votat impotriva lui Ianukovici, inclusiv Kiev. A doua: protestele nu sunt prezente in jumatatea de tara care il sustine pe Ianukovici. Explicatia: aici, populatia predominanta vorbeste limba rusa. In cealalta jumatate, se vorbeste limba oficiala a statului, adica cea ucraineana.

harta1La Kiev, eforturile de a dezamorsa criza au fost in van intrucat politia a tras cu gloante de cauciuc in protestatarii aflati langa stadionul Dinamo Kiev. Acestia au ripostat cu pietre, petarde si fumigene.

In timpul unei intalniri avuta cu liderii religiosi de la Kiev, presedintele Ianukovici a jurat ca va restabili ordinea in tara si si-a exprimat frustrarea ca liderii opozitiei nu sunt in stare sa exercite o influenta prea mare asupra protestarilor care s-au confruntat cu politia, saptamana aceasta.

Mihail Gorbaciov, fostul lider al Uniunii Sovietice, a facut un apel, joi, catre liderii din Vest: Ucraina, acum, este problema tuturor! Numai ca, in noiembrie anul trecut, Uniunea Europeana a pierdut destul de multa influenta in afacerea cu Ucraina. Pe de alta parte, Rusia s-a oferit sa ajute Ucraina, in decembrie, cu un imprumut de 15 miliarde de dolari, indeajuns pentru ca tara sa evite falimentul. In teorie, Moscova ar putea presa Ucraina sa stopeze violentele, retragandu-si capitalul acordat. Dar sansele sunt egale cu zero.

Pe de alta parte, fara o colaborare intre Uniunea Europeana si Rusia in privinta Ucrainei, efectele ar putea fi catastrofale, avertizeaza Gorbaciov. Ianukovici a inceput sa isi piarda din putere iar confruntarile dintre protestatari si politie incep sa aiba accente personale.

popa

Related posts

Cum poate fi folosită producţia de gaz din Marea Neagră pentru industria internă

Vlad Epurescu

Cea mai importantă întrebare: mai poate Angela Merkel să salveze, încă o dată, Uniunea Europeană?

Vlad Epurescu

De ce nu l-a susținut Barack Obama pe Joe Biden să candideze la președinția SUA în 2016

Vlad Epurescu

Zece concluzii din raportul tehnic al MCV care arată cât de nocive au fost modificările aduse de guvernarea PSD-ALDE-UDMR la Legile Justiției

Vlad Epurescu

Secretele din spatele Vox, partidul islamofob de extremă dreapta care a intrat în Parlamentul Spaniei

Vlad Epurescu

Mesajul Angelei Merkel din plenul Parlamentului European pentru România, Ungaria și Polonia

Vlad Epurescu

Leave a Comment