fbpx
europolitics
Stiri

Batalia pentru petrolul Scotiei si cum se va imparti datoria publica a Marii Britanii daca scotienii spun “Da!”

Scotienii vor iesi la vot in septembrie pentru a-si exprima dorinta daca vor ca tara lor sa ramana sub tutela Marii Britanii sau sa devina independenta fata de Regat. Comentatorii si oamenii implicati in aceasta campanie si-au spus, pe rand, punctul de vedere cu privire la implicatiile unei independente a Scotiei. Dar care va fi impactul unui „da” si asupra Marii Britanii?
Marii castigatori ai unui exit scotian sunt conservatorii lui David Cameron. In cazul in care Scotia si-ar cere independenta, atunci parlamentarii scotieni vor trebui sa isi paraseasca fotoliile din Camera Comunelor iar Conservatorii vor forma partidul dominant al Marii Britanii. In cazul unui “da”, atunci Marea Britanie s-ar indrepta spre cea mai mare criza constitutionala din istoria moderna.

Daca Scotia ar iesi din Regat, atunci s-ar activa o serie de forte centrifuge pe care nimeni nu le-ar fi banuit. Astazi, in Tara Galilor, cam 10% din populatie si-ar dori independenta fata de Marea Britanie iar acest procent nu a crescut un ultimii 15 ani. Partidul Laburist a dominat spectrul politic galez incepand cu 1920. Leanne Wood este liderul celor de la Plaid Cymru, echivalentul socialistilor scotieni condus de Alex Salmond. Leanne a sustinut ca daca Scotia va vota sa devina independenta, atunci Tara Galilor ar putea sa ii urmeze exemplul.

In plus, Irlanda de Nord are puternice relatii culturale cu Scotia. Desi nu exista o legatura privind vointa politica a celor doua tari, secesiunea scotienilor le-ar putea da idei irlandezilor de a se uni, desi acest lucru, acum, pare aproape imposibil!

Ce se va intampla cu datoria publica a Marii Britanii? Economistii estimeaza ca, in anul in care Scotia s-ar desprinde de Marea Britanie, datoria publica va ajunge undeva la 1,5 trilioane de lire sterline in perioada 2016-2017. Exista o teorie conform careia datoria ar trebui sa fie impartita ca o proportie din numarul populatiei pe care Scotia o are in Regat. Astfel ca Scotia ar prelua 8,4% din totalul datoriei, ceea ce inseamna 122 de miliarde de lire sterline. Alex Salmond a sugerat, inclusiv, ca Scotia ar putea pur si simplu sa nu participe la impartirea datoriei, cu toate ca acest lucru ar mari costurile de imprumut ale tarii.

In ceea ce priveste veniturile din petrol, scotienii sustin ca ei sunt cei mai indreptatiti sa puna mana pe controlul campurilor petroliere din Marea Nordului. “Este petrolul Scotiei” a fost un vechi slogan politic scotian din anii ’70. Trezoreria Marii Britanii a beneficiat de 300 de miliarde de lire sterline ca taxe petroliere dupa extractia a 40 de miliarde de barili, in ultimii peste 40 de ani. Pana la alte descoperiri in domeniu, specialistii estimeaza ca scotienii ar mai avea de exploatat intre 15 si 24 miliarde de barili. O serie de analisti au sugerat ca Scotia ar putea sa ii vanda Marii Britanii campurile petroliere in schimbul diminuarii datoriei publice.

O alta problema: Marea Britanie are patru submarine Vanguard Class care poarta focoase nucleare Trident. Aceste submarine opereaza langa baza navala Faslane. Scotietnii, daca vor fi independenti, vor ca aceste submarine sa fie mutate numai ca s-ar putea sa se loveasca de opozitia NATO.

Related posts

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

De ce se adâncește falia dintre Europa de Est și Europa de Vest

Europolitics.ro

Grupul de la Vișegrad se mobilizează pentru integrarea Balcanilor în Uniunea Europeană

Adelina Miron

Emmanuel Macron vrea să se impună liderul Uniunii Europene cu prețul ostilității partenerilor europeni

Adelina Miron

EXCLUSIV Adina Vălean: „Guvernul unei țări, așa cum este cel al României, știe de foarte mulți ani că nu există un viitor al cărbunelui!”

Vlad Epurescu

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

1 comment

avatar
Pisti August 1, 2014 at 12:54 am

Exact. De opozitia NATO!
Va place sau nu, stam la voi in tara, fiindca asa vrem!
Democratie mare!
Exemplu de urmat!
Atunci vor mai putea critica Rusia pentru fapte care ni macar nu le pot dovedi, cum o fac acum?

Reply

Leave a Comment