fbpx
europolitics
Stiri

Atena n-a implementat nicio reforma economica, dar Grecia tocmai a ajuns in centrul crizei refugiatilor

La sase luni dupa ce a primit cel de-al treilea ajutor financiar, Grecia incepe sa se indrepte vijelios spre ape tulburi. Creditorii sunt ingrijorati ca Atena revine la tacticile dubioase care au impins tara, anul trecut, pe marginea prapastiei economice.

Un cvorum format din tehnocratii financiari de top europeni s-a intrunit saptamana trecuta pentru a organiza ritualul dureros in care se trece in revista starea economiei Greciei. Intrunirea a urmat acelasi scenariu: creditorii Greciei s-au plans, din nou, ca Atena nu le-a furnizat datele economice necesare. Grecii au protestat, explicand ca au trimis toate informatiile cu o noapte inainte.

Toata lumea se uita atent la progresul reformelor iar Grecia are nevoie de o nota de trecere pentru a pune mana pe 86 de miliarde de euro, o transa importanta din ajutorul financiar stabilit vara trecuta. Creditorii sustin ca aceste amanari atunci cand vine vorba de a furniza datele economice necesare pentru evaluare fac parte din tactica Greciei de a complica si de a intarzia tot acest proces.

Euclid Tsakalotos, ministrul de Finante al Greciei, a spus luni ca se asteapta ca aceasta evaluare, programata initial pentru toamna, sa fie finalizata in cateva saptamani. Totusi, creditorii Greciei – un grup cvare include tari din zona euro, FMI si Banca Centrala Europeana – sustin ca evaluarea nu este nici pe departe aproape de a fi finalizata. Acestia se tem ca premierul Alexis Tsipras se pregateste de o noua confruntare pe tema conditiilor celui de-al treilea ajutor financiar.

Grecia are de rambursat o datorie importanta pe 20 iulie, atunci cand vor ajunge la scadenta titluri de stat in valoare de 2.3 miliarde de euro detinute de BCE. Aceasta evaluare a reformelor Greciei, intocmita de experti ce fac parte din institutiile europene si ai FMI, trebuie sa fie finalizata cu multe luni inainte pentru ca fondurile banesti sa fie disponibile la timp.

 

 


 

Daca analiza se va finaliza in mai sau, abia in iunie, atunci vom avea probleme serioase
Euclid Tsakalotos, ministrul de Finante al Greciei


 

 

FMI iese din ecuatie?

Grecii au un motiv serios sa se grabeasca: FMI-ul! Foarte inflexibil la ultimele negocieri, FMI a anuntat ca va sustine pachetul financiar numai daca se va convinge ca datoria Greciei este sustenabila. Si va putea constata acest lucru numai dupa ce analiza economica a Greciei va fi finalizata. Atena, evident, ar prefera ca FMI-ul sa nu se bage.

Atena a acuzat organizatia de la Washington ca a impus conditii dure economiei Greciei si care au facut mai mult rau decat bine. Numai ca participarea Greciei la strangerea fondurilor necesare a fost conditionata de prezenta FMI-ului. Daca FMI-ul sare din schema, atunci, cancelarului Angela Merkel ii va fi aproape imposibil ca sa obtina in Bundestag un vot favorabil pentru plati suplimentare.

grecia forecast

Alexis Tsipras s-a intalnit in Londra, saptamana trecuta, cu Angela Merkel si se va vedea si cu Francois Hollande saptamana viitoare, la Paris, inainte de summit-ul european, in tentativa de a rezolva acest impas.

 

Ce as in maneca are Tsipras?

Berlinul este disperat sa reduca afluxul refugiatilor care vine dinspre Turcia.

Oficialii germani au pus presiune pe Atena sa ia masuri suplimentare pentru a gestiona criza refugiatilor prin a-i inregistra pe imigranti si a mari numarul patrulelor de coasta la granita cu Turcia.
Mai multi oficiali europeni speculeaza ca Tsipras ar putea cere clementa pe revizuirea Greciei. In schimb, va coopera cu Berlinul pentru a combate criza refugiatilor.

 

Pica Syriza?

Kyriakos Mitstakis, un reformist liberal, a fost ales luna trecuta in fruntea partidului Noua Democratie. Figura noului lider politic este mult mai atragatoare decat cea a lui Tsipras iar Noua Democratie este o alternativa mult mai atractiva pentru creditori decat Syriza. Noua Democratie, partid de centru dreapta si membru alaturi de CDU al blocului Popularilor din Parlamentul European a scos mai multe procente decat Syriza in ultimele sondaje realizate in Grecia.

 

Ce reforme trebuia sa implementeze Atena

Astazi este clar ca guvernul Tsipras nu a reusit sa rezolve punctele cheie stabilite cu Troica in iulie, anul trecut. In baza acelui acord, Grecia trebuia sa constituie un fond de privatizare de 50 de miliarde de euro pentru a mai stinge din datorii, pana la finele lui 2015.

Prin acest fond, Grecia ar fi vandut la foc automat proprietati de stat. Numai ca, pentru ca acest fond sa fie constituit, trebuie sa fie adoptat un pachet de legi.
Adoptarea acestei masuri este foarte importanta pentru Germania si Franta, pentru ca existenta fondului a fost conditia primordiala pentru a se merge mai departe.

Creditorii se plang si de faptul ca Atena nu a facut mai nimic ca sa reformeze administratia publica, infectata cu birocratie dupa zeci de ani de patronaj.

Cea mai mare provocare a Greciei este, insa, reforma pensiilor. Creditorii vor ca aceasta tara sa reduca fondul de pensii de stat pentru ca datoria Greciei sa devina sustenabila. Atena cheltuie aproape 15% din PIB pe pensii, aproape dublul mediei celorlalte economii avansate din zona euro.

Tsipras a refuzat, pana acum, sa faca aceste taieri, propunand, in schimb, sa creasca contributiile la fondul de pensie al angajatilor. Premierul elen sustine ca familiile din Grecia supravietuiesc gratie incasarii pensiei de stat si ca o serie de reduceri viitoare vor exacerba saracia din tara.

Cresterea contributiilor la fondul de pensii este o masura la fel de controversata. Daca va fi dublata de cresterea taxelor, atunci economia fragila a Greciei ar putea sa se prabuseasca cu totul.

Grecii s-au reintors in strada in ultimele saptamani ca sa protesteze impotriva reformei sistemului de pensii. Cei mai afectati vor fi somerii, doctorii, avocatii, fermierii precum si alte categorii profesionale.

Opozantii reformei au organizat o greva generala saptamana trecuta care, pur si simplu, a paralizat tara. Randamentele titlurilor guvernamentale elene, un indicator al increderii investitorilor, pur si simplu au explodat, reflectand nelinistea din piata. Bursa de la Atena, pe de alta parte, a scazut saptamana trecuta la cel mai mic nivel inregistrat din 1989.

Related posts

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Emmanuel Macron semnalează momentul reformei în Europa

Adelina Miron

Cele mai tăcute alegeri prezidențiale: nicio dezbatere, nicio temă de campanie. Momentele marcante ale alegerilor post-decembriste

Europolitics.ro

Ursula von der Leyen apără sintagma „stilul de viață european” și explică ce înseamnă

Europolitics.ro

De ce se opune Turcia unui plan de apărare al NATO pentru Țările Baltice

Adelina Miron

În Germania, urmează o negociere politică de o mare importanță pentru Europa

Adelina Miron

Leave a Comment