fbpx
europolitics
Stiri

Armenia vs Azerbaijan: un nou razboi pe cale sa inceapa, in care sunt implicati Rusia si NATO

Liderii armeni si azeri se vor intalni in aceasta saptamana pentru a dezamorsa tensiunile dintre cele doua tari dupa ce 18 soldati au fost ucisi in cele mai dure violente din ultimii 20 de ani. Luptele purtate saptamana trecuta in regiunea Nagorno – Karabakh au fost cele mai sangeroase de cand cele doua parti au semnat un armistitiu de incetare a focului in anul 1994. Negocierile dintre Serzh Sargsyan, presedintele Armeniei si Ilham Aliyev, omologul din Azerbaijan vor avea loc la Soci, in perioada 8-9 august.

 

Incaierarile din Sudul Caucazului, acolo unde vecini sunt Turcia si Iran, au izbucnit pe fondul celui mai grav impas geopolitic de la finalul Razboiului Rece, dintre Rusia, pe deoparte si SUA si UE, pe de alta parte.

In acest conflict, azerii sunt sustinuti de SUA si de Turcia, in timp ce de partea Armeniei se afla Rusia. Un conflict azero-armean ar face ca NATO si Moscova sa isi arate din nou muschii iar relatiile dintre cele doua parti sa se altereze si mai mult.

Fortele militare azere s-au reechipat destul de bine de teama represaliilor rusesti insa, Armenia ii este superioara Azerbaijanului la acest capitol datorita sustinerii rusesti. 20.000 de trupe armene si azere sunt si in aceste zile bagate in transee ca in Primul Razboi Mondial, stand, in unele zone, fata in fata pe o distanta mai mica de 100 de metri.

Escaladarea violentelor incepand cu 31 iulie au inflamat starile de spirit din ambele tabere. Azerbaijan, un fost satelit al Uniunii Sovietice, este si unul dintre marii producatori de petrol la nivel mondial si ofera singurul gazoduct dinspre regiunea Caspica spre Europa care ocoleste Rusia.

nagornoArmenia a preluat de la Azerbaijan controlul asupra regiunii muntoase Nagorno-Karabakh dupa un conflict armat ce s-a soldat dupa implozia Uniunii Sovietice, din anul 1991. Peste 30.000 de oameni au fost ucisi si peste 1 milion au fost stramutati inainte ca Rusia sa intermedieze, in 1994, acordul pentru pace.

Azerbaijan are relatii foarte stranse cu Israel si cu Turcia si, in ultima perioada, si-a marit cheltuielile bugetare in domeniul apararii, ajungand in acest an la 3,7 miliarde de dolari. Este o suma mult mai mare decat bugetul anula al Armeniei, insa, aici, sunt mai multe baze militare rusesti, masate in Gyumri, cel de-al doilea oras ca marime. Gyumri se afla la granite cu Turcia iar trupele rusesti pazesc granitele Armeniei cu Iran si Turcia.

SUA, Franta si Rusia au luat parte la detensionarea conflictuluin din aceasta zona. Britanicii de la BP au investit peste 40 de miliarde de dolari in permietrele azere de exploatare a petrolului si a gazelor naturale. Azerii pot sa livreze peste 1,2 milioane de barili de petrol pe zi spre Turcia prin conducta ce porneste din Baku, traverseaza Tibilisi si se opreste in Ceyhan. In acest context, in care Crimeea a fost anexata de Rusia, analistii se intreaba daca nu cumva si Karabakh va contribui la formarea unui cerc vicios nationalist si separatist.

Related posts

Este Europa cu adevărat pregătită pentru a avea o forță militară proprie?

Adelina Miron

SUA are un răspuns pentru Huawei: Pentagonul se bazează pe transportatorii comerciali din SUA pentru a ajuta la câștigarea cursei 5G

Adelina Miron

Nouă țări europene resping propunerea Franței de reformare a procesului de extindere a Uniunii Europene

Adelina Miron

Klaus Iohannis proiect de ţară: cum poate fi România un hub energetic regional

Vlad Epurescu

Trecutul și viitorul NATO din perspectiva experților în securitate: cât de solidă mai este alianța nord-atlantică

Adelina Miron

Companiile de armament înregistrează creșteri de ordinul miliardelor pe măsură ce Europa construiește noi ziduri

Adelina Miron

2 comments

avatar
KILLUMINATTI August 5, 2014 at 9:33 am

Ne spuneti si noua care parte a inceput violentele actuale, ca atunci se clarifica un pic cine din cei mari urmareste razboiul folosindu-i pe cei mici ca pe pioni?

Reply
avatar
Observer August 5, 2014 at 3:49 pm

Karabahul de Munte si nu Nagorno Karabah. Ziaristi, invatati sa scrieti romaneste.

Reply

Leave a Comment