fbpx
europolitics
Stiri

Alegerile parlamentare din Ungaria: de ce victoria lui Orban este esecul Europei

Fidesz, partidul nationalist conservator al Ungariei si-a securizat, dupa alegerile de duminica, o noua victorie. Criticile privind, insa, modul in care Viktor Orban a permis ascensiunea celor din Jobbik nu l-au afectat deloc pe premierul maghiar.

Atunci cand, inn Austria, Partidul Libertatii (FPO) s-a alaturat coalitiei de guvernamant in 2000, toata Europa a strambat din nas. Austria a fost marginalizata si multi demnitari europeni s-au delimitat si au redus contactul cu ministrii partidului extremist. Rezultatul? Austriecii i-au sustinut si mai mult pe cei din FPO iar marii europeni au trebuit sa se recunoasca invinsi.

In Ungaria, in schimb, Fidesz a controlat tara cu autoritate, detinand doua treimi din voturi, incepand cu anul 2010. Orban a transformat sistemic, Ungaria, conform propriilor dorinte. Sistemul judiciar, media, Curtea Constitutionala, Banca Centrala precum si relatiile comerciale international au fost ajustate pentru a fi conforme cu linia nationalista a partidului sau.  Peste toate, Ungaria a detinut in 2011 presedentia UE, insa a devenit, in scurt timp, un paria a Uniunii Europene. Comisia Europeana a amenintat cu sanctiuni Ungaria, insa, Orban, a stiut mereu cum sa faca in asa fel incat sa nu calce linia, dar sa pozeze, totusi, acasa, ca un mare castigator.

Orban le-a dat in ultimii ani sustinătorilor sai impresia ca i-a eliberat de forte pe care le-a infierat drept “colonialiste”. Este vorba aici de Uniunea Europeana, care a facut presiuni la adresa politicii guvernului ungar, de Fondul Monetar International, cu care Orban a sistat colaborarea si de furnizori straini de energie, siliti sa-si modereze preturile.

Alegerile de duminica au aratat ca, atat Fidesz cat si Jobbik nu sunt doar niste intamplari. Fidesz nu a renuntat la radicalism de cand si-a asumat conducerea tarii. Ce se poate concluziona din victoria lui Orban? Daca Fidesz a castigat din nou, detasat, alegerile, dupa acesti ani in care Orban a fost criticat de liderii europeni pentru a readuce Ungaria pe linia europeana, atunci europenii trebuie sa se recunoasca invins, intrucat au esuat pe acest front. De acum este prea tarziu pentru a-l mai exclude. Ramane speranta ca, economic, Ungaria se va redresa simtitor. Pentru ca masiva optiune de dreapta a electoratului ungar este, nu in ultimul rând, un fenomen de criza.

 

Related posts

Macron a interpretat cartea ‘’europeană’’ în timpul vizitei de stat din China

Adelina Miron

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Ce șanse are proiectul unei armate comune europene

Vlad Epurescu

Turcia continuă să blocheze planul NATO de apărare a zonei estice

Adelina Miron

Ce urmărește Turcia prin invazia din nordul Siriei, problema kurdă și care sunt probabilitățile implicării NATO în acest conflict

Adelina Miron

1 comment

avatar
Maaa, ciumpalac,.. September 14, 2014 at 10:17 am

FIDESZ nu este nici nationalist si nici conservator. Poate macar intelegi dupa initiale. In plus teama europei nu exista , caci multe state urmeaza exemplul Ungariei,..Se tem doar ticalosii, bancherii hoti si romanii. E foarte bine daca aastia pier cu totii.

Reply

Leave a Comment