Alegerile parlamentare din Ungaria: de ce victoria lui Orban este esecul Europei

Fidesz, partidul nationalist conservator al Ungariei si-a securizat, dupa alegerile de duminica, o noua victorie. Criticile privind, insa, modul in care Viktor Orban a permis ascensiunea celor din Jobbik nu l-au afectat deloc pe premierul maghiar.

Atunci cand, inn Austria, Partidul Libertatii (FPO) s-a alaturat coalitiei de guvernamant in 2000, toata Europa a strambat din nas. Austria a fost marginalizata si multi demnitari europeni s-au delimitat si au redus contactul cu ministrii partidului extremist. Rezultatul? Austriecii i-au sustinut si mai mult pe cei din FPO iar marii europeni au trebuit sa se recunoasca invinsi.

In Ungaria, in schimb, Fidesz a controlat tara cu autoritate, detinand doua treimi din voturi, incepand cu anul 2010. Orban a transformat sistemic, Ungaria, conform propriilor dorinte. Sistemul judiciar, media, Curtea Constitutionala, Banca Centrala precum si relatiile comerciale international au fost ajustate pentru a fi conforme cu linia nationalista a partidului sau.  Peste toate, Ungaria a detinut in 2011 presedentia UE, insa a devenit, in scurt timp, un paria a Uniunii Europene. Comisia Europeana a amenintat cu sanctiuni Ungaria, insa, Orban, a stiut mereu cum sa faca in asa fel incat sa nu calce linia, dar sa pozeze, totusi, acasa, ca un mare castigator.

Orban le-a dat in ultimii ani sustinătorilor sai impresia ca i-a eliberat de forte pe care le-a infierat drept “colonialiste”. Este vorba aici de Uniunea Europeana, care a facut presiuni la adresa politicii guvernului ungar, de Fondul Monetar International, cu care Orban a sistat colaborarea si de furnizori straini de energie, siliti sa-si modereze preturile.

Alegerile de duminica au aratat ca, atat Fidesz cat si Jobbik nu sunt doar niste intamplari. Fidesz nu a renuntat la radicalism de cand si-a asumat conducerea tarii. Ce se poate concluziona din victoria lui Orban? Daca Fidesz a castigat din nou, detasat, alegerile, dupa acesti ani in care Orban a fost criticat de liderii europeni pentru a readuce Ungaria pe linia europeana, atunci europenii trebuie sa se recunoasca invins, intrucat au esuat pe acest front. De acum este prea tarziu pentru a-l mai exclude. Ramane speranta ca, economic, Ungaria se va redresa simtitor. Pentru ca masiva optiune de dreapta a electoratului ungar este, nu in ultimul rând, un fenomen de criza.

 

Related News

One Response

Leave a Reply
  1. avatar
    Maaa, ciumpalac,..
    Sep 14, 2014 - 10:17 AM

    FIDESZ nu este nici nationalist si nici conservator. Poate macar intelegi dupa initiale. In plus teama europei nu exista , caci multe state urmeaza exemplul Ungariei,..Se tem doar ticalosii, bancherii hoti si romanii. E foarte bine daca aastia pier cu totii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1