fbpx
europolitics
Stiri Zona Euro

AlEGERILE EUROPENE 2014 / Se topeste Uniunea Europeana? Cat ar putea sa castige euroscepticii la alegerile din weekend

Singurul element pozitiv al acestor alegeri europarlamentare este ca cele mai importante blocuri politice si-au desemnat din timp candidatii pentru presedintia Comisiei Europene. In rest, euroscepticii prind din ce in ce mai mult teren.

Alegerile europene ce vor avea loc intre 23 si 25 mai au o importanta deosebita: sunt primele alegeri dupa criza economica ce a lovit Batranul Continent in anul 2009. Multumirea electoratului european fata de modul cum politicienii de la Bruxelles au gestionat cea mai cumplita criza financiara dupa desfiintarea Tratatului de la Varsovia va fi aratata la urne. Euroscepticii par a avea, insa, mai multa priza la public.

Aceasta armata de eurosceptici este cat se poate de pestrita, dar are cateva coordonate foarte clare: xenofobie, rasism, regionalism radical… Aproape in fiecare tara a Uniunii exista suport electoral pentru ideile anti-europene.

Marine Le Pen a revitalizat vechiul Front National condus de tatal sau, transformandu-l in bastionul euroscepticismului european. Nigel Farage a iesit si el in prim-plan iar UKIP este cotat cu sanse chiar de a castiga detasat alegerile europarlamentare din Marea Britanie.

In Olanda, una dintre tarile care au militat cel mai mult pentru ideea europeana, PVV, partidul de extrema dreapta condus de Geert Wilders propavaduieste iesirea tarii sale din zona euro. Lista partidelor ultra-nationaliste, extremiste de dreapta si si ultra-radicale se continua cu formatiuni politice din Ungaria, Grecia, Suedia, Finlanda si Austria.

Noua Europa ce se prefigureaza a repetat, in ultimii ani, ca politicienii de la Bruxelles sunt singurii responsabili pentru increderea cetatenilor in Euroscepticism. Saracia, somajul, absenta unei politici clare privind imigratia si distantarea societatilor europene – Nordul bogat fata de Sudul sarac – sunt marile probleme cu care se confrunta Uniunea Europeana.

Euroscepticii ar putea sa inhate la aceste alegeri aproape un sfert din locurile Parlamentului European. Pana acum, Parlamentul European a functionat gratie teoriei compromisului. Ca acest lucru sa continue sunt foarte mici sanse intrucat va exista un grup foarte puternic ce va incuraja o platforma anti-Europa.

Deja exista o alianta intre Frontul National si PVV pentru a forma o axa eurosceptica in jurul careia sa se formeze un bloc politic. Euroscepticii austrieci, belgieni, italienii de la Liga Nordului si slovacii din Partidul National sunt tentati sa se ralieze propunerii avansate de Le Pen si Wilders. Au mai existat discutii si cu Suedezii Democrati, un alt partid eurosceptic.

Uniunea Europeana a fost conceputa pentru a uni acest continent sub semnul pacii. Europa s-a transformat politic si economic dar, acum, criticii arata cu degetul spre politicile austere, deficite si somaj. Acum, inainte de alegerile europene, urmeaza intrebarea: oare visul lui Schuman, parintele Uniunii Europene, se apropie de sfarsit?

alegeri

Related posts

Franța îndeamnă Germania să urmeze exemplul stimulentelor sale bugetare

Adelina Miron

Cazul Spaniei. De ce valul de extremă dreapta din Europa este o tendință care va persista în anii următori

Adelina Miron

Începe să se contureze visul lui Emmanuel Macron de a avea o armată europeană comună. Ce înseamnă Inițiativa de Intervenție Europeană

Adelina Miron

Patru modalități prin care Europa trebuie să își repună economia pe o traiectorie durabilă

Adelina Miron

NATO încearcă să își consolideze puterea maritimă în jurul Europei odată cu presiunile din partea Rusiei

Adelina Miron

Cum a reușit partidul lui Jarosław Kaczyńsk să transforme internetul într-o armă puternică de campanie electorală

Adelina Miron

Leave a Comment