fbpx
europolitics
Stiri

Alegerile din Germania: de ce lui Hollande nu i-ar conveni sa castige Merkel si care sunt temele care nasc cele mai aprinse dezbateri

Rezultatul alegerilor din Germania este asteptat de toata floarea cea vestita a politicii internationale. Nimic nu poate fi decis inainte de 22 septembrie, insa Uniunea Crestin Democrata are un avans considerabil fata de contracandidatii sai.

 

Lui Hollande (dreapta) i-ar conveni un guvern de larga uniune nationala in Germania
Lui Hollande (dreapta) i-ar conveni un guvern de larga uniune nationala in Germania

Merkel incearca cu orice pret sa mentina calmul aparent al pietelor si al politicii externe si interne. Sunt multe subiecte de dezbatere in Germania, precum uniunea bancara si fiscala si autoritatea suprema care va guverna aceasta uniune. Apoi, avem scandalul de spionaj, acolo unde Merkel s-a facut ca ploua si nu a dat detalii daca guvernul german stia sau nu despre activitatile de spionaj ale SUA pe teritoriul sau.

O alta tema aprinsa este ajutorul financiar pe care Germania s-a oferit sa i-l acorde Greciei si care va fi finantat de platitorii de taxe germani. Asadar, popularitatea Angelei Merkel depinde foarte mult de modul cum va balansa discutia politica pe marginea acestor subiecte.

Atunci cand vine vorba de UE, platforma electorala a lui Merkel oferă o doză de sentimentalism, declarând ca “angajamentul fata de Europa trebuie sa vina din inima”.  Dar, spre deosebire de predecesorii ei, Merkel nu sustine o afinitate speciala pentru relatia franco-germana. Crescând în Germania de Est, ea a avut un talent pentru limba rusă iar cultura american-pop a fost intotdeauna locul sau de evadare.

merkel s-a dovedit a fi un politician foarte versatil. Pe plan intern, ea a abolit serviciul militar obligatoriu, in ciuda faptului ca a fost unul dintre cei mai ferventi sustinatori. Dupa explozia reactoarelor de la Fukushima, a initializat un proiect de tranzitie la o energie verde, bazata pe surse regenerabile. Aceasta, desi multa vreme a fost un sustinator al energiei nucleare. A fost unul din adversarii salariului minim pe economie, insa, in acest an, introducerea salariului minim pe economie este unul din punctele platformei sale electorale.

Fie ca vorbim de Washington sau de Bruxelles, toti ezita in a face miscari bruste, asteptand rezultatul alegerilor din Germania. De exemplu, Francois Hollande ar spera ca in Germania sa existe un viitor guvern de larga concentrare nationala, din care sa faca parte si Social-Democratii. Asta ar insemna pentru Hollande oportunitatea de care ar avea neveoie pentru a-si impune agenda anti-austeritate si de a favoriza masurile de crestere si de stimulare a economiei. Totusi, aliatii UCD-ului condus de Merkel vor fi tot liberal-democratii, care par a fi recuperat terenul pierdut si, conform sondajelor, sa reuseasca sa revina inapoi in Bundestag.

Social-Democratii imping dezbaterea politica in zona cresterii economice. Acestia l-ar vrea inlaturat pe Wolfgang Schauble din fruntea ministerului de Finante iar orice ajutor extern si-ar dori sa fie suportat de banci, nu de platitorii de taxe.

In opinia Social-Democratilor, platitorii de taxe ar trebui sa fie usurati de aceasta presiune si banii germanilor sa fie investiti in infrastructura, in propria-i tara.

Totusi, cateva puncte leaga cele doua forte politice din Germania. Nici unii, nici altii, daca vor castiga alegerile, nu vor forta dezbaterile pe teme controversate precum uniunea bancara, eurobondurile sau schimbarea Tratatului.

Related posts

Valoarea euro scade pe măsură ce Germania, Franța și Italia înregistrează o încetinire a ritmului de creștere economică

Adelina Miron

Uniunea Europeană și Japonia își unesc forțele pentru a combate inițiativele americane și chineze

Adelina Miron

Boris Johnson provoacă opoziția a treia oară să declanșeze alegerile

Adelina Miron

Klaus Iohannis proiect de ţară: cum poate fi România un hub energetic regional

Vlad Epurescu

De ce mișcările de politică externă ale lui Emmanuel Macron nu sunt suficiente pentru a-i garanta un al doilea mandat la cârma Franței

Adelina Miron

Trecutul și viitorul NATO din perspectiva experților în securitate: cât de solidă mai este alianța nord-atlantică

Adelina Miron

Leave a Comment