fbpx
europolitics
Stiri

VIDEO Viitorul Comisiei Europene: Cum va putea un socialist sa impuna masuri de austeritate?

Liderii politici de la Bruxelles spera ca o campanie pe modelul american va oferi institutiilor Uniunii Europene mai multa legitimitate.  Primele semne de intrebare au aparut inca de la primul eveniment major pentru campania electorala, cea care va avea loc in luna mai a anului viitor.

 

schulz

 

Martin Schulz a sustinut o conferinta de presa. El este candidatul socialist pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Atunci cand a fost intrebat din sala in limba germana, Schulz a raspuns in germana. A venit si a doua intrebare tot in germana. Nu exista niciun traducator, asa ca Schulz a continuat pe acelasi drum, spre stupefactia jurnalistilor portughezi, spanioli sau britanici. Din sala s-a auzit: “In English, please!”

Pentru prima data de la crearea Uniunii Europene, in 1958, partidele politice vor desemna pe unul sau pe mai multi lideri care vor candida pentru presedintia Comisiei, organismul executiv al Uniunii. Acest lucru le va oferi cetatenilor posibilitatea de a-si alege atat reprezentantii din Parlament, prin vot direct, cat si noul presedinte al Comisiei.

Acest lucru, se spera ca ii va atrage si mai mult pe cetatenii europeni catre institutiile de la Bruxelles, stergand imaginea de “eurocrati” care impun decizii fara un mandat democratic. In timpul crizei economice, Comisia a avut un rol foarte mare in a impune masuri de austeritate si alte politici nepopulare, iar increderea oamenilor in institutiile Uniunii Europene a scazut semnificativ.

“Trebuie sa fim cinstiti si sa admitem ca aceasta criza economica si rata mare a somajului reprezinta o ocazie pentru fortele populiste sa devina si mai agresive si sa castige teren”, a spus Jose Manuel Barroso, actualul presedinte al Comisiei.

Tot pentru prima data, alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc intr-un curent format dintr-un nationalism desantat, dispret fata de institutiile UE din partea cetatenilor statelor din Sudul Europei, xenofobie si ura fata de imigranti.

“Vreau sa lupt ca sa recastig increderea, pe de-o parte, si faptul ca partea bogata a lumii poate sa distribuie avutie intr-un mod mult mai corect.”

Pressingul pe care il fac partidele pentru o democratie pan-europeana are destule obstacole si pare sa fie facut ceva in graba si care se sprijina intr-o proptea extrem de firava. Spre exemplu, oare germanul Schulz va putea sa intre in inimile votantilor greci si portughezi?

Initial, Socialistii voiau sa faca alegeri interne pentru a selecta candidatul potrivit insa Schulz a fost singurul doritor. Si Popularii sunt in aceeasi situatie iar printre numele rostite sunt cele ale premierilor Irlandei si Finlandei, respectiv Enda Kenny si Jyrki Katainen.

Pana acum, presedintele Comisiei a fost numit de liderii nationali ai Uniunii Europene, dupa un joc complex in culise. Apoi, acesta era validat prin votul Parlamentului. Acum, partidele europene insista ca liderii europeni sa tina cont de rezultatul votului din Parlament.

Viviane Reding, vice-presedintele Comisiei, insista pentru noua procedura care, spune ea, “va intari vocea alegatorilor in democratia europeana si va transforma alegerile viitoare europene intr-o reala dezbatere despre viitorul Europei.”

Pe de alta parte, presedintele Comisiei este, de regula, un politician cu un background politic, dar care nu a avut pana acum un mandat pentru a sustine programului vreunui partid. Rolul Comisiei este unul impartial si trebuie sa actioneze in interesul european. Fiecare comisar, inainte sa isi ocupe functia, depune un juramant prin care isi certifica totala independenta atunci cand isi exercita responsabilitatile, in interesul Uniunii. Nu va mai fi cazul pentru acest juramant daca presedintele Comisiei va fi candidatul unui partid politic.

Legat de rolul pe care Comisia l-a avut in timpul crizei economice, presedintele acestei institutii trebuie sa impuna disciplina fiscala, sa reduca deficitele bugetare si datoria publica si, peste toate, sa actioneze ca un lider, nu ca un capitan al unei echipe.

Oare ar putea, Martin Schulz, de exemplu, care este nominalizat de Socialisti, sa impuna masuri de austeritate? Oare partidul care l-a nominalizat, ce ar avea de spus? Oare Martin Schulz sau oricine altcineva, va deservi interesele partidului asa cum se intampla de multe ori pe plan natonal sau interesele Europei?

Daca liderii europeni vor refuza sa il valideze pe candidatul Parlamentului la sefia Comisiei, atunci Uniunea Europeana ar putea intra intr-o criza institutionala fara precedent.

Related posts

NATO încearcă să își consolideze puterea maritimă în jurul Europei odată cu presiunile din partea Rusiei

Adelina Miron

Nouă țări europene resping propunerea Franței de reformare a procesului de extindere a Uniunii Europene

Adelina Miron

O radiografie nefardată și de speriat a economiei românești

Europolitics.ro

Ce o așteaptă pe Viorica Dăncilă în PSD după cel mai slab rezultat al alegerilor prezidențiale obținut, vreodată, de un candidat social democrat

Europolitics.ro

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

Uniunea Europeană și Japonia își unesc forțele pentru a combate inițiativele americane și chineze

Adelina Miron

Leave a Comment