fbpx
europolitics
Stiri

Afacerea Rosia Montana si cat valoreaza resursele de aur ce se vrea a fi exploatate

Lovite de criza economica, guvernele europene incearca sa gaseasca noi solutii pentru a echilibra balanta. Redeschiderea minelor in Europa a devenit un proiect xttem de atractiv. Cel mai mare de acest gen se afla in Romania, in Rosia Montana.

 

roia

In conditiile in care pretul aurului creste condus de instabilitatea economica, previziunile economice sumbre sugereaza un viitor luminos pentru aur. Investitorii isi convertesc banii in siguranta oferita de pretiosul metal.

In lume, companiile miniere isi sufleca manecile si sunt disperate sa se apuce de sapat, cu toate ca aurul a mai scazut fata de nivelul ridicat avut in 2011. In ultimii ani, legile care protejeaza mediul, opozitia societatilor civile si costurile ridicate au tinut la distanta companiile de exploatare miniera.

Insa, in ultima vreme, in mai toata Europa s-a observat un regres in legislatia mediului si o apetenta pentru redeschiderea minelor. Incepand cu 2011, guvernul Portugaliei a semnat 95 de contracte cu companii de exploatare miniera, cu prioritatea de a extrage aur si argint. In Grecia, decizia guvernului de a acorda dreptul unei companii canadiene sa exploateze resursele de aur si argint a dat nastere unor serii de proteste violente.

De departe, cele mai mari resurse de aur din Europa sunt in Romania, la Rosia Montana. Cantitatea de aur si de argint din muntii Rosiei Montane se ridica la 16 miliarde de euro. Asocierea celor de la Gabriel Resources si Minivest a securizat licenta pentru a exploata depozitele de aur.

RMGC sustine ca va injecta 3,5 miliarde de euro in economia Romaniei si va deschide 3600 de noi locuri de munca. Opozantii proiectului din societatea civila ii acuza de coruptie pe politicieni si sunt impotriva exploatarii resurselor naturale de catre companiile straine.

Mai mult, romanilor le revin in minte imaginile de la accidentul ecologic din 2000 de la Baia Mare, atunci cand exploatarea cu cianura de la una din minele de aur a condus catre cel mai mare dezastru ecologic de la Cernobil! Atunci, accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration si al guvernului roman. Cianura deversata a afectat raurile Sasar, Lăpuș, Someș, Tisa si Dunare inainte de a ajunge la Marea Neagra. Apele poluate, in special Tisa si Dunarea, au provocat moartea unei mari cantitati de peste in Ungaria si în Iugoslavia.

Cianurile sunt folosite inca de-acum 100 de ani in extractiile de aur. Procesul este in continuare extrem de controversat, desi tehnica a avansat in anii recenti si multi specialisti din domeniu afirma ca totul este sigur.

La cererea publica, studiile privind impactul mediului au fost repetate ani la rand. Acum trei ani, seful Institutului de Geologie a fost destituit din functie pentru ca s-a opus proiectului Rosia Montana. Si ce mai este interesant este urmatorul lucru: contractul prin care i s-au acordat celor de la RMGC drepturile privind activitatea de minerit a disparut de pe fata pamantului, la fel si contractul cu Bechtel, mai nou.

Related posts

Programele prezidențiale față în față. Ce propuneri pentru economie au Iohannis, Barna, Dăncilă și Paleologu. Diaconu nu a propus nimic

Europolitics.ro

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

Germania propune reforme pentru NATO în urma comentariilor controversate ale lui Emmanuel Macron

Adelina Miron

Pariul riscant al Rusiei în Orientul Mijlociu. Cum încearcă Kremlin să gestioneze conflictul dintre Turcia și kurzi

Adelina Miron

Uniunea Europeană și Japonia își unesc forțele pentru a combate inițiativele americane și chineze

Adelina Miron

1 comment

Leave a Comment