fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Stiri

Adevaratul motiv pentru care Putin ataca estul Ucrainei

Spectrul amenintarii cu noi sanctiuni din partea Vestului a aruncat rubla la noi cote minime istorice. Anul acesta, valoarea sa a scazut cu 12%. Inflatia va creste cu inca 1%. Peste 100 de miliarde de dolari, capital strain, s-au scurs din tara. Singura problema este ca problemele economice ale Rusiei nu l-au speriat pe Putin care isi continua ambitiile in estul Ucrainei.

Investitiile scazute, inflatia crescanda, cresterea economica inceata si diminuarea valorii activelor sunt principalele costuri pe care Rusia le achita pe seama conflictului din Ucraina. Un dolar valoreaza, acum, 37 de ruble iar inflatia va ajunge la 7,2% pana la finalul anului. Cresterea economica pentru anul 2015 este estimata la a fi doar de 1%, revizuita de la 2%. In prima jumatate a anului, cresterea economica s-a diminuat sub 1%. Si daca lui Putin nu ii pasa de problemele economice ale Rusiei?

Uniunea Europeana ia in considerare o noua serie de sanctiuni, dar observatorii se asteapta ca aceste embargouri sa fie strans legate de sanctiunile care deja exista. Liderii europeni vor mai ramane, insa, in expectativa, pentru a vedea deznodamantul planului de incetare a focului din estul Ucrainei si aprobat la Minsk. In baza unui draft obtinut de Financial Times, liderii europeni propun inclusiv boicotul Campionatului Mondial de Fotbal, ce va avea loc in vara anului 2018, in Rusia.

Dar Vestul a intrat in batalia financiara nu cu armele pe care le are, cu numai cu cele cu care este dispus sa le foloseasca. Spre exemplu, americanii si europenii nu se vor avanta sa restrictioneze companiile din Vest de la a gestiona datoria suverana a Rusiei sau sa interzica Moscovei sa mai foloseasca sistemul SWIFT prin care se opereza tranzactii bancare la nivel international. Evident, sanctiunile sunt limitate si de nivelul de suportabilitate al tarilor din Vest si este aproape improbabil ca Europa sa puna restrictii pe importul de gaze rusesti, ceea ce este, de fapt, butonul de panica.

Economia Rusiei slabeste. Dar nimic din toate cele enumerate mai sus nu afecteaza popularitatea lui Vladimir Putin. Ba din contra, a urcat vertiginos. Populatia rusa il sustine pe Putin pana la capat si nu il blameaza pentru rezultatele proaste ale economiei. In acelasi timp, isi reduc dramatic propriile cheltuieli. Patriotismul fanatic bate, pana acum, realitatea economica.

ucraina1

Popularitatea lui Putin a crescut atunci cand l-a sustinut pe Viktor Ianukovici, fostul presedinte al Ucrainei si atunci cand, in martie, a anexat Crimeea. Putin a reusit sa castige in sustinerea electorala aproape 86% din suportul populatiei in luna august, nivelul sau crescand de la 61%, cat era in noiembrie, cel mai mic nivel. Putin mai are nevoie de doar 4 procente pentru a atinge nivelul de popularitate inregistrat in 2008, atunci cand Rusia a nimicit Georgia in razboiul ce a durat cinci zile.

Pentru a intelege si mai bine de ce Rusia a invadat estul Ucrainei ar trebui sa ne intoarcem in timp, in decembrie 2011. Totul s-a schimbat pentru Putin, atunci. Popularitatea sa se ducea in cap si, temandu-se ca isi va pierde puterea, Putin a adoptat o noua strategie, mult mai periculoasa, care l-a ajutat sa revina in asentimentul populatiei Rusiei.

Timp de 11 ani, pana in decembrie 2011, Putin a avut o relatie speciala cu poporul rus: el asigura cresterea economica si protectie in fata operatiunilor teroriste, iar rusii il lasau sa construiasca un stat totalitar. Pentru multa vreme, aceasta intelegere a fost respectata de ambele parti. Pana cand economia Rusiei a intrat in stagnare, in anul 2009. De-atunci, n-a mai avut sa isi revina la nivelul galopant.

Spre sfarsitul anului 2011, dupa ce a activat cativa ani ca premier, Putin a anuntat ca va candida la presedintie. Dupa o runda electorala pigmentata cu scandaluri privind fraudarea alegerilor, Putin a castigat cel de-al treilea sau mandat, unul nu prea legal. Opozitia ii diminuase aura lui Putin.

ucraina2

Pus in fata unei revolte populare, Putin si-a schimbat strategia. De la a garanta crestere economica, Putin a retrezit nationalismul rusesc, nostalgia imperiala, paranoia anti-Vest si conservatorismul crestin-ortodox.

La inceput, strategia nu a functionat. La ordinul lui Putin, activistii incepeau saa fie arestati si trimisi la munca fortata in Siberia. Protestele au continuat iar popularitatea presedintelui rus a scazut sub 60%. Oportunitatea lui Putin a fost criza din Ucraina. Spre sfarsitul lui 2013, protestele din Euromaidan aveau ca scop inlaturarea lui Ianukovici si a guvernului pro-rus.

Atunci, Putin si-a pus propaganda in actiune si le-a servit cetatenilor sai un discurs ce le-a alimentat furia nationalista impotriva amestecului Vesticilor in treburile interne ale unui satelit rusesc. In martie 2014, atunci cand Putin si-a condimentat retorica cu dreptul de a-i salva pe etnicii rusi din Ucraina, Moscova a gasit oportunitatea de a organiza o invazie rapida in Crimeea.

Acela a fost momentul in care popularitatea lui Putin a urcat pana la cer. Si ceea ce este mai curios este ca Putin nu are o strategie rationala in Ucraina, intrucat invazia nu s-a produs avand la baza motive strategice ci are motivele enumerate mai sus.

Related posts

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

Franța promite un acord comercial ,,unic’’ dacă Marea Britanie acceptă un joc corect

Adelina Miron

Cât de determinată este Uniunea Europeană să combată corupția și ce valoare are numirea lui Koveși în fruntea EPPO

Adelina Miron

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

De ce se adâncește falia dintre Europa de Est și Europa de Vest

Europolitics.ro

De ce se opune Turcia unui plan de apărare al NATO pentru Țările Baltice

Adelina Miron

16 comments

avatar
spysoby September 8, 2014 at 10:31 am

Vine iarna ,grea in Russia .Alimente mai scumpe:mai ales deficit de legume si lactate.Plus ca in maxin 2 luni apar acasa toate sicriele din Ucraina.Aplicatiile militare a fost o pavaza pentru a putea trimite militari in Ucraina (dar vor incepe sa apara morti acasa).Ucraina e mai rea decit afghanistan.In pus Putin va fi urit de toti rusii din afara.Rusii vor avea viata grea in republicile exsovitice de acum incolo.

Reply
avatar
PIMPI September 8, 2014 at 9:26 pm

Mi-e teama de bietii ucraineni care vor sta cu subele pe ei si burgerii livrati de unchiul sam ca sunt slugi ascultatoare

Reply
avatar
StefanV September 9, 2014 at 2:53 pm

Subele si burgerii le vor fi furati de urmasii lu’ Stalin. Asa ca stai linistit.

Reply
avatar
ha ha! September 10, 2014 at 10:34 pm

Adica de georgieni? Pentru cultura ta, Stalin nu era rus, ci georgian.

Reply
avatar
sase sase September 8, 2014 at 10:39 am

“Patriotismul fanatic bate, pana acum, realitatea economica.”
Nu exista patriotism fanatic. Patriotismul exiata sau nu . In rest sunt discutii.Evident ca in unele conditii istorice patriotismul cere si sacrificii. Cum ar fi sa fii patriot in situatii de criza sau de razboi, fara sa-ti sacrifici unele dorinte, trairi, avantaje si uneori chiar viata?

“Putin a castigat cel de-al treilea sau mandat, unul nu prea legal.” Iata alta afirmatie cel putin ambigua sau daca nu hazardata.In raport cu ce legislatie mandatul nu este prea legal? Dupa cate stiu legislatia ruseasca permite al treilea mandat cu conditia sa nu fie consecutiv cu alte doua anterioare.Deci nu este permis conform acelei legisatii sa ai 3 mandate legate. Dar doua cate doua , intre care se pot intercala alte functii ( cea de remier de exemplu) sunt permise in legislatia Federatiei Ruse. Si se pare ca in afara unei minoritati ultraminoritare nimeni din Rusia nu a contestat aceasta legislatie.Bineinteles ca daca raportezi situatia la legislatia din SUA de exemplu , mandatul actual este ilegal. Dar ca sa faci asta Federatia Rusa trebuie sa fie subiect al SUA, adica sa faca parte din statul federal SUA.Lucru pe care nu cred ca il doresc nici rusii si nici americanii. Eventual americanii ar dori teritoriul Rusiei dar fara populatia acesteia. La fel cum zicea in cercuri restranse si Bratianu ca isi doreste Ardealul dar fara ardeleni.Asta pentruca acestia nu puteau fi incalecati asa usor ca regatenii.

Reply
avatar
povesti cu rusi September 8, 2014 at 10:48 am

Toate sondajele facute in RUSIA sant ca raportarile la grau din vremea lui pingelica semianalfabetul dupa 1-2 ani de scadere economica si cand le va bate piticul in gamela era lui Putin se va incheia ORICE SISTEM DEVOREAZA ORICE LIDER ce nu aduce crestere economica pe termen lung si prosperitate tarii indiferent prin ce mijloace asat se poate verifica istoric….cum alegerile se apropie in 2018 vom vedea daca PUTIN va mai fi acolo sa le castige depinde cata foame va fi in poporul rus …foamea si saracia… e cel mai mare inamic …..al establismentului cu iahturi in MONACO

Reply
avatar
rebo September 8, 2014 at 12:44 pm

interesante sunt etichetele noi care le puneti unor valori de baza,asocierea unor termeni pozitivi cu termeni negativi,etichete care arunca sensul cuvintelor in cealalta extrema dandu-le conotatii negative: patriotismul fanatic,conservatorismul crestin-ortodox,nationalismul rusesc.Ticalosia si perfidia voastra,a slugilor cu condei aservite starpiturilor globaliste,care distrugeti si demontati tot suportul de baza al valorilor unui popor,sunt de multe ori fara priza la public si provoaca greata!

Reply
avatar
hi hi hi hi hi hi hi September 8, 2014 at 7:36 pm

Linisteste-te KGB-istule , sa nu crape ceva in tine :))))))))))))))))))

Reply
avatar
Orca September 8, 2014 at 12:50 pm

Patriotismul e virtutea viciosilor! spune Oscar Wilde.
Da-le pacatosilor de lucru.

Reply
avatar
utpeor September 8, 2014 at 12:55 pm

se va intampla ca in fundatia lui Asimov… planeta este atat de globalizata incat daca tragi o basina pe wall street iti pute in tot beijingul, faza e doar cata fasole vor indrazni sa manance la cina alde obama, merkel, hollande si cameron incat a doua zi dimineata sa-si puna putin masca… si cum zicea spysoby, vine iarna si nu toti rusii sunt ca ursul lor vestit…

Reply
avatar
comentator September 8, 2014 at 2:41 pm

Dezinformarea poate duce la o perceptie falsa a adevarului. Printre persoanele din Ucraina care se declara cu mandrie ucrainieni sunt si polonezi (mihail koval), lituanieni (timoshenko), germani, unguri (dmytro yarosh, dmitro firtash-multimiliardar), turci (oleksandr turcinov), estonieni (mikola azarov-fost prim ministru din timpul lui yanukovici), tatari (rinat ahmetov-multimiliardar), care de fapt apartin unor minoritati etnice din Ucraina. Locuitorii de drept ai acestui teritoriu sunt urmasii sarmatilor si scitilor, adica slavii crestini ortodocsi, printre ei fiind si locuitorii din estul Ucrainei care sunt considerati in prezent “inamicul” statului ucrainean. De fapt, importanti lideri occidentali sustin fatis in Ucraina un guvern cu tendinte fasciste (dmytro yarosh, oleg tiagnobok, arseniy yatsenyuk, etc), format din reprezentanti ai unor minoritati etnice din Ucraina in detrimentul locuitorilor de drept ai acestui teritoriu, acestia fiind slavii crestini ortodocsi.

Reply
avatar
PIMPI September 8, 2014 at 9:25 pm

Propaganda occidentala anti ruseasca de cea mai joasa speta

Reply
avatar
PIMPI September 8, 2014 at 9:27 pm

Drogatii vor sa puna mana pe resursele Rusiei,nu vor reusii in veci,gayropa va ajunge la sapa de lem fara gazele rusesti

Reply
avatar
ion September 9, 2014 at 1:20 pm

De ce elita șovină și xenofobă rusă își trimite, totuși, copiii la învățătură în Gayropa? Fiica lui putin-huylo chiar trăia în Olanda.
Nu ești cam ipocrit și cinic ca și ei?

Reply
avatar
pimpi September 9, 2014 at 8:38 pm

Si-au trimis copii pentru ca vroiau sa aiba relatii normale cu europenii,dar se pare ca europenii asculta doar de stapanii lor americani,niste poponauti decadenti,obezi si tragatori de faina pe nas

Reply
avatar
landazar September 9, 2014 at 2:58 pm

Buniciul meu a fost hahol- populatie ucraineana- si daca se vorbea de rusi, injura- ucrainenii au fost timp de secole asupriti de rusi, si acest lucru a dus la un resentiment puternic. Nu cred ca cineva s-a ocupat sa apropie cele 2 popoare. O mare problema fiind si faptul ca ucrainenii, fiind de sute de ani sub stapanire ruseasca, nu au avut o tara a lor inainte de comumnisti. Ar trebui reinventata o tara a ucrainenilor, chiar daca e greu, iar Rusia nu are nici un interes- ci vrea o Ucraina enclavizara- pentru a o controla in totalitate.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia