fbpx
europolitics
Stiri

A deschis Obama cutia Pandorei? Cat de scumpa va fi intelegerea cu Iranul

Acordul istoric dintre SUA si Iran incheiat marti a oferit o perspectiva luminoasa privind viitorul Teheranului. Pentru urmatorii 15 ani, Iranului ii va fi interzis sa fabrice arme nucleare. Pe de alta parte, Iranului ii va fi deschisa o usa care a fost tinuta inchisa de americani timp de 35 de ani. Acea usa a dezvoltarii economice.

Barack Obama a lasat de inteles ca acordul dintre USA si Iran deschide calea unei cai pacifiste de rezolvare a conflictului iar Teheran se va integra in economia mondiala si va avea contacte mai puternice cu comunitatea internationala. Este o politica speculativa pe care Obama mizeaza toti banii. Daca se va schimba radical comportamentul Iranului, intelegerea incheiata marti nu va mai avea nicio valoare. Ba din contra, va reprezenta o curba temporara iar Iran se va transforma intr-un stat nuclear care va deveni cea mai mare amenintare la adresa SUA si a aliatilor sai.

In urma cu un an si jumatate, Barack Obama spunea ca fortareata iraniana Fordow, acolo unde se produce apa grea si functioneaza o serie de facilitati menite a prelucra uraniul imbogatit nu sunt necesare pentru un program civil, asa cum sustinea Iranul. Privit prin oglinda acestor declaratii, targul este foarte scump. Pe termen scurt, a fost de preferat acelei alternative de escaladare a unei confruntari cu Iranul. Primul efect este ca Teheranul va beneficia de 50 de miliarde de euro anul viitor, atunci cand sanctiunile economice vor fi ridicate. Sunt bani pe care liderii tarii ii vor folosi ca sa retrezeasca la viata economia locala, dar exista si pericolul ca acest bani sa fie distribuiti spre a finanta grupari teroriste din Irak, Siria, Fasia Gaza sau Yemen.

Barack Obama a promis ca va negocia acest deznodamant cu Israel si cu aliatii din lumea araba. Ridicarea embargourilor economice impuse Iranului ar putea accelera varsarea de sange din razboaiele sectariene din regiune. Amenintarea la adresa Israelului va creste considerabil. Cand sanctiunile asupra comertului de arme si munitie va fi ridicat peste opt ani, Teheranul va putea sa achizitioneze armament capabil sa ameninte pozitiile strategice ale SUA din Golful Persic sau chiar sa loveasca tinte de pe teritoriul american.

Iranul a promis ca va reduce cu 98% stocurile de uraniu imbogatit care, in momentul de fata, poate fi folosit pentru a produce 10 bombe atomice. Uraniul imbogatit se va produce intr-un singur loc care va fi monitorizat, desi Iranul va putea sa construiasca centrifugi cu tehnologie avansata, dar care nu vor putea fi instalate decat peste cateva zeci de ani.

Teheranul a fost prins de doua ori incercand sa construiasca pe ascuns arme nucleare si a reusit sa obtina cateva compromisuri destul de periculoase. Spre exemplu, inspectorii internationali care solicita sa investigheze in Iran anumite facilitati pot fi intarziati in demersul lor cu 24 de zile iar procedura pentru aprobare este foarte complicata. Vor avea nevoie de 5 voturi din 8 dintr-un comitet format din tarile care au luat parte la negocieri. O varianta de avarie este ca SUA si alte patru state europene sa considere unilateral ca Iranul a incalcat acordul si sa forteze reimpunerea sanctiunilor, numai ca aceasta procedura are un timp de 65 de zile.

Intr-un final, Obama a convenit asupra unor termeni mult mai predispusi compromisului decat cei initiali. Pe de alta parte, acest acord trebuie sa treaca si de votul Congresului american insa Obama a tinut sa spuna ca succesorul sau, peste 10 sau 15 ani, va fi intr-o pozitie mult mai avantajoasa in raport cu Iranul decat cea pe care presedintele SUA o are astazi.

Related posts

Este Europa cu adevărat pregătită pentru a avea o forță militară proprie?

Adelina Miron

Planul premierului Kyriakos Mitsotakis de propulsare a Greciei către prosperitate

Adelina Miron

Va juca gigantul Huawei în Uniunea Europeană un rol crucial în extinderea rețelelor 5G? Ce pregătesc autoritățile europene

Adelina Miron

Sfârșitul prieteniei germano-americane. Cele două țări renunță la alianța de durată, dar Trump nu este singurul motiv

Adelina Miron

De ce mișcările de politică externă ale lui Emmanuel Macron nu sunt suficiente pentru a-i garanta un al doilea mandat la cârma Franței

Adelina Miron

Patru modalități prin care Europa trebuie să își repună economia pe o traiectorie durabilă

Adelina Miron

Leave a Comment