fbpx
europolitics
Stiri

A deschis Angela Merkel cutia Pandorei atunci cand a fost de-acord cu salariul minim pe economie?

Saptamana trecuta, Camera Inferioara a Bundestagului a aprobat introducerea salariului minim pe economie, incepand cu anul 2015, care ar trebui sa fie de 8,50 de euro pe ora. Intelegerea politica, insa, i-a lasat pe dinafara pe cei tineri si pe cei care stau foarte mult in somaj. Mai ramane ca, in aceasta saptamana, Camera Superioara sa isi dea, la randul sau, acordul.

De aproape 70 de ani, majoritatea salariilor din Germania au fost reglate prin intelegeri colective intre sindicate si angajatori. In ultimele doua decade, insa, mai exact de la reunificarea celor doua Germanii, proportia angajatilor care sunt protejati de sindicate a inceput sa scada.

Punand in aplicare un salariu minim pe economie, Parlamentul german incearca sa raspunda, constructive, intrucat, motivatia lor este aceea ca un salariu minim pe economie solid ar putea sa asigure cresterea economica. SPD-ul, partidul care a stat la baza propunerii, a explicat ca intr-o economie gloala care s-a bazat pe salarii mici pentru a-si majora profitul, un salariu relativ mare in Germania, asta daca l-am compara cu cel din SUA, Olanda, Franta sau Marea Britanie, ar putea sa reflecte un consens general ca o economie cu o productivitate mare esteun avantaj in a stabiliza o societate.

Au existat tot felul de avertismente, cum ca un salariu minim pe economie, robust, ar putea sa conduca spre cresterea preturilor si la somaj, dar acesta nu a fost cazul, in Germania. In schimb, salariile mai mari pentru angajatii cu venituri mici ar scadea productivitatea, in timp ce cresterea consumului de catre cei bogati, cu salarii mari, ar fi un lucru bun pentru economie. Cresterea cererii interne este una din temele de pe ordinea zilei, in Germania, a carei economie se bazeaza foarte mult pe exporturi.

Tema salariului minim a fost intens dezbatuta in Germania, in ciuda faptului ca, aici, exista cea mai mare inegalitate a bogatiei. Salariul minim nu ii acopera pe minori, interni, pe cei care efectueaza stagii de practica si nici pentru primele sase luni de munca ale unui somer. Spre exemplu, un tanar casier, de 17 ani, trebuie sa lucreze la un pret de 5 sau 6 euro pe ora in timp ce, un coleg mai varstnic, pentru acelasi numar de ore, primeste 8,50.

Sindicatele si-au exprimat, la randul lor, dezacordul fata de modul in care este implementat salariul minim. O mare parte din succesul economic al Germaniei se datoreaza reducerii salariilor sub umbrela unor reforme sociale implementate in timpul cancelariei lui Gerhard Schroeder, la inceputul anilor ’90. Sindicatele din Germania, incurajate de tarile din sudul Europei, au incercat sa inverseze aceste masuri, considerand ca angajatii din Europa, de la Nord la Sud, au nevoie de cresteri salariale substantiale pentru a-si trage in sus economiile, pe drumul cresterii economice.

 

Related posts

Poate Grecia să își redreseze economia? Ce spune FMI

Adelina Miron

Cum s-au schimbat radical regulile economiei de la ultima criză și ce rol mai au băncile centrale

Adelina Miron

Vor adânci alegerile parlamentare din noiembrie impasul politic? Spania se confruntă cu a patra rundă de alegeri în patru ani

Adelina Miron

UE vrea să lanseze un consiliu de securitate al Europei, un pas hotărât spre ideea de a avea o forță militară unitară

Adelina Miron

Criticile lui Emmanuel Macron la adresa NATO și a Statelor Unite determină o nouă abordare cu privire la capacitățile de apărare ale Uniunii Europene

Adelina Miron

Marea Britanie și UE intră în ultima săptămână de negocieri. Se poate ajunge la un acord?

Adelina Miron

Leave a Comment