fbpx
europolitics
Stiri

A deschis Angela Merkel cutia Pandorei atunci cand a fost de-acord cu salariul minim pe economie?

Saptamana trecuta, Camera Inferioara a Bundestagului a aprobat introducerea salariului minim pe economie, incepand cu anul 2015, care ar trebui sa fie de 8,50 de euro pe ora. Intelegerea politica, insa, i-a lasat pe dinafara pe cei tineri si pe cei care stau foarte mult in somaj. Mai ramane ca, in aceasta saptamana, Camera Superioara sa isi dea, la randul sau, acordul.

De aproape 70 de ani, majoritatea salariilor din Germania au fost reglate prin intelegeri colective intre sindicate si angajatori. In ultimele doua decade, insa, mai exact de la reunificarea celor doua Germanii, proportia angajatilor care sunt protejati de sindicate a inceput sa scada.

Punand in aplicare un salariu minim pe economie, Parlamentul german incearca sa raspunda, constructive, intrucat, motivatia lor este aceea ca un salariu minim pe economie solid ar putea sa asigure cresterea economica. SPD-ul, partidul care a stat la baza propunerii, a explicat ca intr-o economie gloala care s-a bazat pe salarii mici pentru a-si majora profitul, un salariu relativ mare in Germania, asta daca l-am compara cu cel din SUA, Olanda, Franta sau Marea Britanie, ar putea sa reflecte un consens general ca o economie cu o productivitate mare esteun avantaj in a stabiliza o societate.

Au existat tot felul de avertismente, cum ca un salariu minim pe economie, robust, ar putea sa conduca spre cresterea preturilor si la somaj, dar acesta nu a fost cazul, in Germania. In schimb, salariile mai mari pentru angajatii cu venituri mici ar scadea productivitatea, in timp ce cresterea consumului de catre cei bogati, cu salarii mari, ar fi un lucru bun pentru economie. Cresterea cererii interne este una din temele de pe ordinea zilei, in Germania, a carei economie se bazeaza foarte mult pe exporturi.

Tema salariului minim a fost intens dezbatuta in Germania, in ciuda faptului ca, aici, exista cea mai mare inegalitate a bogatiei. Salariul minim nu ii acopera pe minori, interni, pe cei care efectueaza stagii de practica si nici pentru primele sase luni de munca ale unui somer. Spre exemplu, un tanar casier, de 17 ani, trebuie sa lucreze la un pret de 5 sau 6 euro pe ora in timp ce, un coleg mai varstnic, pentru acelasi numar de ore, primeste 8,50.

Sindicatele si-au exprimat, la randul lor, dezacordul fata de modul in care este implementat salariul minim. O mare parte din succesul economic al Germaniei se datoreaza reducerii salariilor sub umbrela unor reforme sociale implementate in timpul cancelariei lui Gerhard Schroeder, la inceputul anilor ’90. Sindicatele din Germania, incurajate de tarile din sudul Europei, au incercat sa inverseze aceste masuri, considerand ca angajatii din Europa, de la Nord la Sud, au nevoie de cresteri salariale substantiale pentru a-si trage in sus economiile, pe drumul cresterii economice.

 

Related posts

Este Europa cu adevărat pregătită pentru a avea o forță militară proprie?

Adelina Miron

De ce se adâncește falia dintre Europa de Est și Europa de Vest

Europolitics.ro

Ungaria și Rusia, prietenie din interes. Ce vor Viktor Orban și Vladimir Putin unul de la altul

Adelina Miron

Cum se schimbă negocierile despre Brexit după discuția aprinsă dintre Boris Johnson și Angela Merkel

Adelina Miron

De ce Serbia este, acum, o parte a soluției, nu problema din Balcani

Adelina Miron

La ce să ne așteptăm după summitul ONU pentru schimbările climatice

Adelina Miron

Leave a Comment