fbpx
europolitics
Stiri

Reding: “Troica trebuie desfiintata!” / Rehn: “Troica este un element cheie!” / Ce se ascunde in spatele declaratiilor

Oli Rehn si Viviane Reding au avut o dezbatere aprinsa pe marginea utilitatii Troicii. Reding sustine ca acest format ar trebui sa fie abandonat. DSar ce se ascunde, de fapt, in spatele atacului lansat de Viviane Reding?

reding1

Viviane Reding, comisarul european pe probleme de justitie, a solicitat dizolvarea Troicii, afirmand ca si-a depasit atributiile si ca Europa nu avea nevoie de interventia FMI-ului pentru a-si rezolva problemele. Troica este un jargon diplomatic si se refera la triumviratul format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Troica a devenit tinta protestelor anti-austeritate in Portugalia, Grecia, Spania si Italia. “Troica a fost infiintata la initiativa membrilor din zona euro in anul 2010 si este un element cheie in tentativa noastra de a salva Grecia. Situatia nu este usoara”, s-a aparat Oli Rehn.

Referindu-se la programele de austeritate impuse in Grecia, Cipru, Portugalia si Irlanda, Rehn a adaugat ca “trebuie sa retinem ca avem la dispozitie expertiza a trei institutii.” Multi europeni considera, insa, ca deciziile Troicii au accelerat si mai mult cea mai lunga perioada de recesiune din istoria monedei euro.

Tensiunile din interiorul Trocii au explodat luna trecuta atunci cand un raport al FMI-ului a condamnat institutiile Uniunii Europene pentru modul in care a fost acordat primul bailout Greciei, in 2010. Daca ar fi existat, atunci Troica s-ar fi descurcat mult mai bine, s-ar fi mentionat in raportul emis de FMI, intrucat nu ar fi pus datoria Greciei pe umerii platitorilor de taxe.

Atat Rehn cat si Mario Draghi au respins acuzatiile, afirmand ca daca nu s-ar fi intervenit in sprijinul investitorilor nervosi, atunci zona euro s-ar fi distrus.

Ce se ascunde, de fapt, in spatele acestor declaratii? Jose Manuel Barroso isi va termina mandatul in fruntea Comisiei Europene in mai, anul viitor iar liderii europeni sunt curiosi in legatura cu succesorul portughezului.

Exista varianta ca acesta sa candideze pentru cel de-al treilea mandat, gest, de altfel, fara precedent. Exista si dorinta de a lega alegerile euro-parlamentare de alegerea presedintelui Comisiei, pentru ca votantii din Uniune sa identifice mai bine pe cel care este personificat ca liderul Uniunii Europene.

Pe acest fond se nasc o serie de speculatii. Viviane Reding, actual comisar european pe Justitie si vicepresedinte al Comisiei Europene, a anuntat ca il va sprijini pe Barroso daca va candida pentru un al treilea mandat, insa, la randul sau, daca acest lucru nu se va intampla, isi pregateste terenul pentru o propria-i candidatura!

Comisarul Michel Barnier a avansat ipoteza contopirii functiilor lui Barroso si a lui Herman von Rompuy, asa ca miza alegerilor de anul viitor este extraordinar de mare.

Se speculeaza ca unul dintre ceilalti candidati ar fi nimeni altul decat Oli Rehn, actualul comisar pentru Economie, care ar fi sustinut de liberal-democrati. Desigur, lista speculatiilor este mai lunga si ii mai cuprinde pe Donald Tusk, Guy Verhofstadt, Herman von Rompuy sau chiar Martin Schulz.

Related posts

Presa internațională: „Iohannis, președinte anti-sistem”, „va avea şansa să instaleze procurori şefi pentru a combate corupția endemică”

Europolitics.ro

Noua misiune a lui Margrethe Vestager și ce impact va avea daneza asupra mediului digital

Adelina Miron

Cadoul de final de mandat al lui Mario Draghi: BCE reduce ratele dobânzilor și relansează programul de cumpărare de obligațiuni

Adelina Miron

Ungaria și Rusia, prietenie din interes. Ce vor Viktor Orban și Vladimir Putin unul de la altul

Adelina Miron

Emmanuel Macron vrea să se impună liderul Uniunii Europene cu prețul ostilității partenerilor europeni

Adelina Miron

Poate fi Belarusul cheia soluționării problemelor dintre NATO și Rusia?

Adelina Miron

1 comment

avatar
Viviane Reding isi face campanie in Grecia: “E timpul ca Troica sa dispara cu tot cu masurile de austeritate!” : europolitics July 28, 2013 at 2:26 pm

[…] “Europenii au dreptate sa nu creada in Troica. Deciziile fundamentale, precum concedierea oamenilor, nu trebuie sa aiba loc in spatele usilor inchise. Ar trebuie sa fie dezbatute in Parlamentul European, ai carei membri sunt alesi direct de populatie. Iar Comisia Europeana ar trebui sa joace un rol mai proeminent. Toti comisarii sunt votati in Parlamentul European”, a mai spus Reding. Puteti citi mai multe despre pozitia lui Viviane Reding fata de desfiintarea Troicii in articolul Reding: “Troica trebuie desfiintata!” / Rehn: “Troica este un element cheie!” / Ce se ascunde in spa… […]

Reply

Leave a Comment