fbpx
europolitics
Stiri

Cine este Stefan Lofven, viitorul premier al Suediei

Stefan Lofven i-a adus din nou pe Socialistii-Democrati suedezi la putere. Pana acum 18 luni, era un adversar al politicienilor, conducand unul dintre cele mai puternice sindicate din Suedia. In ianuarie 2012, liderii partidului s-au adunat si, in spatele unei adunari cu usile inchise, l-au propulsat pe Loven in fruntea partidului.


Pe scurt:

  • rolul lui Lofven in societatea suedeza a fost decisiv atunci cand Saab a fost preluat de General Motors iar Volvo de catre cei de la Ford
  • Lofven incearca sa stabileasca o alianta cu Ed Miliband, liderul Partidului Laburist
  • el are cele mai mari sanse sa devina premierul Suediei
  • Partidul Social-Democrat a crescut de cand este condus de Lofven la peste 8% distanta de Partidul Moderat, care se afla la putere
  • programul sau se concentreaza in jurul pietei muncii si educatiei
Stefan Lofven are mari sanse sa devina din 2014 premierul Suediei
Stefan Lofven are mari sanse sa devina din 2014 premierul Suediei

Astfel, in istoria de 124 de ani a partidului, social-democratii erau condusi, pentru prima data, de un lider care venea din structurile sindicale, nu din cele politice. Lofven, in doar 18 luni, a dus partidul la 8% diferenta fata de adversarii sai care se afla la guvernare, Partidul Moderat, o formatiune de centru-dreapta.

Ca lider de sindicat, Lofven a fost unul dintre cei mai cooperanti cu formatiunile de guvernamant. In timp ce se lupta pentru drepturile angajatilor, Lofven s-a ocupat si cu lobby-ul international, ajutand Saab sa vanda avioanele Grippen in Africa de Sud sau Ford sa preia Volvo si General Motors pe cei de la Saab. “Stiam ca avem nevoie de investitii”, a concretizat Lofven demersul sau.

Lofven se pare ca va fi si viitorul premier al Suediei, sondajele dandu-l ca si castigator cert la alegerile care vor avea loc anul viitor. “Avem sanse mari. Actualul guvern este slab. Sunt obositi, in timp ce noi am fost foarte determinati.”

Lofven, care a implinit 55 de ani, a desfasurat o campanie concentrata in jurul implementarii solutiilor crearii de noi locuri de munca si de imbunatatire a educatiei. “In Suedia am generat o situatie din care toata lumea are ceva de castigat. Companiile noastre sunt profitabile si pternice, iar angajatii nostri nu au de ce sa isi faca griji in privinta asigurarilor sociale. Am fost insa obisnuiti sa ne gandim doar la interesul national, ceea ce acum nu mai este cazul. Trebuie sa avem multe aliante”, a combatut Lofven, care isi doreste sa aiba un tandem cu Ed Miliband, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie.

La prima vedere, Lofven si Miliband nu par doua persoane compatibile. Primul vine din randurile muncitorimii, al doilea din randurile intelectualitatii britanice. Cert e ca cei doi au gasit niste puncte comune: piata muncii si educatia, care trebuie sa fie reformate.

“Conservatorii vor sa ne faca sa credem ca oamenii care nu au locuri de munca nu vor sa mai munceasca si ca se multumesc sa stea acasa degeaba. Angajatii trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa isi imbuntateasca mereu aptitudinile si sa invete tot timpul lucruri noi. Dar cum reusim noi sa schimbam mentalitatile oamenilor? Oferindu-le stabilitate si incredere.”

Sigur, este un discurs de politician care vrea cu orice pret sa ajunga la putere, Social-Democratii fiind acum in Opozitie, chiar daca au 112 locuri in Parlament iar Partidul Moderat detine 107. Dar interesul lui Lofven este concentrat pe ceea ce pot face companiile suedeze pentru educatie, sistemul asigurarilor sociale si sistemul de sanatate. “Uitati-va la Bangladesh: cumparam haine dintr-un loc care are nevoie de forta de munca, dar nu de acei muncitori care pot sa moara la serviciu pentru ca se prabuseste o cladire peste ei. Oamenii trebuie incurajati sa formeze sindicate si sa negocieze pentru interesul colectiv”, a concluzionat Lofven.

Related posts

Boris Johnson provoacă opoziția a treia oară să declanșeze alegerile

Adelina Miron

Cum se va manifesta concret intenția Franței de a prelua inițiativa poziționării ferme a Europei pe scena globală

Adelina Miron

Macron are ambițiile ascensiunii către un rol global. Cum vrea Franța să sfideze jocul american și să preia poziția fruntașă în diplomație

Adelina Miron

Macron a interpretat cartea ‘’europeană’’ în timpul vizitei de stat din China

Adelina Miron

Ce urmărește Turcia prin invazia din nordul Siriei, problema kurdă și care sunt probabilitățile implicării NATO în acest conflict

Adelina Miron

Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European solicită începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia de Nord și Albania. Cine se opune

Adelina Miron

Leave a Comment