fbpx
europolitics
Stiri

20 de ani de la Tratatul de la Maastricht: unde este marea idee pentru care mai traieste Uniunea Europeana?

La 20 de ani de la intrarea in vigoare a Tratatului de la Maastricht care a condus la nasterea monedei euro, cautarile Uniunii Europene pentru o “uniune si mai stransa” sunt ingreunate de dispretul cetatenilor care s-au saturat de masurile de austeritate. Momentul Maastricht a venit in forta la 1 noiembrie 1993, adunand la un loc statele membre ale Comunitatii Europene sub umbrela unei conduceri de la Bruxelles al carei scop final era introducerea monedei unice, lansata in 1999.

 

Genscher unterzeichnet Maastrichter Vertrag

Acest salt catre o uniune monetara a fost de o factura diferita, dar este un salt facut pe jumatate, fara elementele necesare care sa asigure regulile necesare. Maastricht a setat regulile pentru deficitele bugetare la 3% din PIB iar datoria publica sa fie de cel mult 60%. Aceste reguli au fost impuse doar pe jumatate.

Pana la izbucnirea crizei economice, in a doua parte a anului 2007, multe state membre erau inecate in datorii. Asa se facea ca la cativa ani de la inceputul crizei, 25 din cele 27 de state membre incalcau regulile de la Maastricht. Liderii europeni incearca acum sa repare dezastrul. Tarile din zona euro incearca sa creeze cadrul prin care sa fie amendate sau remunerate tarile care nu respecta prevederile de la Maastricht si, respectiv, care indeplinesc tintele asumate prin Tratat.

Comparand generatiile liderilor europeni si, intorcandu-ne in timp, marea problema cu care se confruntau cei de-atunci era inflatia. Nimeni nu a anticipat problemele sistemice de astazi ale bancilor. Tratatul de la Maastricht nu a pregatit Europa pentru stabilitatea financiara si incercarile la care este supusa Europa in acest sens. Chiar si la acea vreme a fost o nebunie implementarea monedei unice fara un plan economic facut ca la carte si fara o uniune bancara si o autoritate de reglementare care sa supervizeze toate mecanismele.

Absenta acestor suporturi esentiale atunci cand bancile europene s-au prabusit a amenintat dezintegrarea intregului sistem, aruncand zona euro intr-o recesiune fara precedent si fortand guvernele sa adopte masuri dure de austeritate. Liderii europeni au incercat sa carpeasca pe ici pe colo hemoragia sistemului bancar, improvizand reforme care sa repuna Europa pe drumul la care a pornit in 1993.

Maastricht a fost, insa, unicul moment in care a fost vorba despre insasi Europa. Uniunea Europeana a primit cu bratele deschise multe tari din fostul bloc comunist si a incercat sa ocupe un loc important pe plan global. Criza care a venit a costat nu numai in plan economic. Multe state membre si populatia acestor state s-au revoltat impotriva Bruxellului. Guvernele nationale opun o rezistenta acerba in a transfera prerogative din suveranitatea nationala catre Bruxelles. Sentimentul anti-european domneste pana si in Franta in timp ce Marea Britanie incepe sa isi recastige puterea.

Valery Giscard d’Estaing, unul dintre fostii presedinti ai Frantei, a spus ca nu mai exista nicio idee mareata pentru a conduce din nou Europa catre un anumit ideal. Sugestia sa este reconstructia Europei din perspectiva economica, pentru a deveni o putere la fel de mare precum SUA si China.

Impunerea unei legi privind taxarea unica precum si o autoritate centralizata care sa gestioneze toate problemele sistemului bancar sunt deziderate care trebuie puse in practica daca Europa mai vrea sa traiasca pentru o noua idee. Iar aici trebuie sa participe si Parlamentele nationale care sa militeze pentru o responsabilitate democratica mai mare a Bruxellului iar guvernele nationale sa renunte din autoritate pe care sa o transfere catre Bruxelles.

Related posts

Premisa protejării Europei implică inevitabil și războiul comercial. Ce vor face SUA și China

Adelina Miron

Planul premierului Kyriakos Mitsotakis de propulsare a Greciei către prosperitate

Adelina Miron

O întrebare, la 30 de ani de la Revoluție: oare cât de nepăsători (ca să nu spun altfel) putem să fim?

Vlad Epurescu

Cum va funcționa noul fond anti-șoc al zonei euro și de ce nu se poate vorbi, încă, despre un buget comun al statelor care folosesc moneda unică

Adelina Miron

Emmanuel Macron vrea să se impună liderul Uniunii Europene cu prețul ostilității partenerilor europeni

Adelina Miron

Cum a eșuat România și nu a mai dezvoltat Parteneriatul Strategic cu SUA și cum și-a consolidat Polonia relația cu administrația de la Casa Albă

Vlad Epurescu

1 comment

avatar
lenutaa_mirceaa May 25, 2014 at 1:56 pm

20 de ani de la tratatul de la maastricht unde marea idee pentru care mai traieste uniunea europeana

Reply

Leave a Comment