fbpx
europolitics
Romania

De ce a fost penibil Klaus Iohannis la Consiliul European și cine sunt vinovații pentru imaginea de Mutulică a președintelui

Summit-ul Consiliului European care a avut loc pe 28 și 29 iunie a marcat despărțirea Uniunii Europene de Marea Britanie, după un „mariaj” de 43 de ani. Momentul este unul istoric pentru blocul european care, după ieșirea Marii Britanii, se poate reconfigura profund. La acest moment cu implicații majore pe scena politică, financiară și socială, România s-a prezentat la cel mai înalt nivel absolut penibil.

Atenția acordată acestui Consiliu European a fost imensă. Brexitul are implicații în ceea ce privește securitatea Europei, în schimburile comerciale și la nivelul societății. Reverberațiile acestui eveniment le vom simți mulți ani de-acum înainte. Românii din Marea Britanie, împotriva cărora politicienii populiști britanici au dus o campanie de discreditare absolut jenantă, vor fi și ei, desigur, afectați de Brexit.

La acest Consiliu European, liderii europeni au pus pe masă un troc: dacă Marea Britanie vrea să aibă acces la piața unică, atunci va trebui să nu împiedice libera circulație pe teritoriul său a cetățenilor europeni. Asta nu înseamnă că britanicii nu pot impune restricții pe piața muncii pentru nou-veniți. Acest lucru nu a fost pe masa de discuții.

Modul în care Klaus Iohannis a comunicat și a reprezentat România a fost, însă, absolut dezastruos. De ce?

1. Klaus Iohannis: „Am primit asigurări de la premierul Cameron, în numele Marii Britanii, ca românii vor putea să rămână și să muncească”

Ori președintele nostru este naiv, ori are cei mai proști consilieri din lumea asta. Klaus Iohannis a anunțat cu titlu de glorie faptul ca premierul demisionar britanic David Cameron l-a asigurat că românii din Regat se vor bucura de toate drepturile de cetățeni europeni atâta timp cât Marea Britanie este în UE. Dacă acesta este cel mai înălțător moment al diplomației noastre, înseamnă că noi nu existăm pe harta lumii! În plus, cum poți să spui că ai primit asigurări de la premierul unui stat care a anunțat că va demisiona peste 3 luni?! Or, Marea Britanie va începe adevăratele negocieri cu Bruxelles-ul abia după ce va fi instalat noul premier, adică în toamnă. David Cameron a fost prezent la acest summit doar pentru o masă caldă și pentru a-și lua adio de la foștii parteneri din blocul european. El nu a participat la discuțiile esențiale, care au avut loc în spatele ușilor închise și fără Marea Britanie. După ce a anunțat că va demisiona, Cameron nu mai poate da asigurări poporului britanic, darămite României?! În plus, nu există nicio poză cu Klaus Iohannis și David Cameron, așa că discuția aceasta putea să aibă loc inclusiv în imaginarul președintelui nostru.

 

2. Comunicarea evenimentului a fost deplorabilă

Pe contul de Facebook al președintelui Iohannis a fost publicată doar o singură poză de la acest eveniment planetar. Una goală de conținut, în care Iohannis vorbește la microfon, nu se uită la obiectiv și care putea fi făcută oricând. Fundalul este nesugestiv, la fel ca și președintele.

iohannis2

Pe site-ul Administrației Prezidențiale, comunicatul de presă cu declarațiile președintelui este ilustrat cu aceeași poză, dar cu un plan mai larg, în care se văd umbrele unor obiecte. Senzația este că Iohannis vorbește cu pereții! Cine s-a gândit să folosească această poză nu poate fi decât un diletant absolut care nu poate fi suspectat niciodată de rea intenție, ci doar de prostie.

iohannis1

 

3. Iohannis a ratat ședința Partidului Popular European

Partidul Popular European este format din 75 de partide și 14 șefi de stat. Membrii cei mai de vază sunt Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului European și cancelarul Angela Merkel. Klaus Iohannis, dintr-un motiv pe care nimeni nu îl cunoaște, a absentat la reuniunea PPE, una crucială în perspectiva Brexitului. Agenda președintelui Iohannis avea stabilită doar participarea la Consiliul European!
Președintele Partidului Popularilor Europeni, Joseph Daul, a declarat, marți seara, pentru HotNews.ro, că s-a întâlnit personal la București cu președintele Klaus Iohannis vineri, când șeful statului i-a spus că nu va putea participa la summitul organizat de Partidul Popular European cu puțin timp înainte de Consiliul European pe tema Brexitului. Daul a precizat că nu va dezvălui motivele invocate.

 

4. Iohannis și poza de grup

În general, la întâlniri de acest gen de rang înalt, unul dintre cele mai importante momente ale protocolului este poza de grup. Președintele României a părut, însă, de parcă ar fi fost catapultat din București pe Marte. Singur, stingher, letargic, mut, anxios. A fost singurul șef de stat care nu a schimbat nici măcar o vorbă cu vreunul din omologii săi dintr-o țară vecină sau cu vreun birocrat de la Bruxelles la momentele premergătoare pozei de grup. Așezat exact în mijlocul camerei, Iohannis a părut ca laleaua înfiptă-n brânză.

Scena din clipul de mai sus ascunde multe dedesubturi. La Administrația Prezidențială s-au împletit grațios incompetența cu prostia și cu jocurile de culise. Războiul mut cu SIE și diletantismul consilierilor au modelat imaginea unui președinte autist, operă de artă la care se lucrează din greu încă de la instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni și care a fost definitivată pe 29 iunie.

La Consiliul European, imaginea României a fost una de stat marginal și trist care nu are nici măcar un prieten. Într-un stat normal, ministerul de Externe, consilierii președintelui Iohannis și chiar și șefii SIE ar fi trebuit zburați. Sunt toți parte la această penibilitate. Președintele a fost lăsat de izbeliște și a părut ca șeful unui stat bananier.

Related posts

Mizele desemnării lui Iulian Iancu în funcția de vice-premier pentru proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră

Europolitics.ro

Ce spun protestele din România, Cehia și Slovacia despre democrația din Europa de Est și relația cu Uniunea Europeană

Europolitics.ro

De ce naște controverse decizia Guvernului României de a-i taxa pe producătorii de băuturi pentru conținutul de zahăr din produse

Vlad Epurescu

„Eficienţa“ energetică la români: aer poluat, locuinţe care pierd căldură, programe abandonate, birocraţie excesivă

Vlad Epurescu

Fincantieri, ofertă solidă pentru securitatea României la Marea Neagră (P)

Vlad Epurescu

Elżbieta Bieńkowska, despre politica de apărare a UE: „Dacă punem banii cetăţenilor europeni, vrem ca firmele europene să aibă de câştigat!”

Vlad Epurescu

Leave a Comment