fbpx
europolitics
Energie Politici

Gazoductul Nord Stream 2 se confruntă cu noi probleme de mediu

Consorțiul condus de Gazprom care construiește gazoductul Nord Stream a cerut o autorizație din partea autorităților germane pentru a continua construirea în lunile de iarnă și primăvara ale anului 2020. Decizia finală va reveni Agenției Federale Maritime și Hidrografice din Germania (BSH).

Ca răspuns la această solicitare, Kim Detloff, managerul de protecție a mediului marin al Uniunii de Conservare a Naturii și a Biodiversității din Germania (NABU), s-a opus construirii conductei de gaz din cauza impactului pe care l-ar putea avea asupra coastei germane a Mării Baltice. 

„Traseul parcurge cea mai importantă zonă de iernare pentru păsările din Marea Baltică. În Golful Pomeranian, mai mult de un milion de rațe se vor odihni în lunile următoare”, a declarat Detloff pentru cotidianul german Bild.

Conducta Nord Stream 2 a fost subiectul unor cercetări atente din partea unor state membre est-europene deoarece va livra gaz în Europa fără a trece prin Ucraina, ceea ce ar fi o amenințare pentru rolul acestei țării în tranzitarea de gaze și ar periclita securitatea energetică nu numai la nivel individual, ci și european. 

Pe 11 decembrie, Congresul american a aprobat un proiect de lege care sancționează companiile implicate în construcția conductei. Proiectul de legislație urmează să fie adoptat de Senatul SUA și semnat de președintele Donald Trump.

„Politica energetică europeană este decisă în Europa, nu în SUA. Respingem imixtiunile externe “, a declarat ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, care a solicitat guvernului american să se abțină de la impunerea sancțiunilor.

Phil Hogan, noul Comisar pentru Comerț al UE, a declarat că Bruxelles-ul s-a opus sancțiunilor „împotriva oricărei companii din UE care desfășoară activități legitime”.

Nord Stream 2, care este de asteptat să intre în funcțiune la jumătatea anului 2020, va furniza o capacitate anuală de transfer de 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania, prin Marea Baltică. Companiile care construiesc conducta sunt gigantul energetic francez Engie, Shell din Olanda și două companii germane, Uniper și Wintershall.

Related posts

Pot investițiile în decarbonare să preîntâmpine în Uniunea Europeană un scenariu similar al „deceniului pierdut” din Japonia?

Vlad Epurescu

Proiect de lege controversat depus în Bundestag de extremiștii de la AfD pentru susținerea Nord Stream 2

Vlad Epurescu

Ce îi trebuie Romgazului pentru a putea intra, alături OMV Petrom, în exploatarea zăcământului Neptun Deep din Marea Neagră

Vlad Epurescu

Toți ochii pe Marea Caspică și Marea Mediterană, soluțiile Europei de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru diminuarea dependenței față de Rusia

Adelina Miron

Concluziile primelor negocieri pentru continuarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și după 31 decembrie 2018

Adelina Miron

Condițiile impuse de Gazprom pentru a continua tranzitul de gaze naturale prin Ucraina de la 1 ianuarie 2020

Adelina Miron

Leave a Comment