europolitics
Energie

Pariul riscant al Norvegiei si de ce UE nu este interesata de gazul nordic

Timp de cateva decenii bune, gazele naturale din Marea Nordului le-au incalzit casele europenilor insa, cantitatea de gaze produsa din resursele energetice din aceasta zona a inceput sa scada. Pentru a inlocui deficitul creat, Norvegia ia in calcul sa investeasca miliarde de euro in instalatii similare, dar la o distanta de 1.600 de kilometri mai la nord, adica in Marea Barent.

Inainte de a paria pe resursele arctice, Norvegia, tara non-membra a Uniunii Europene, incearca sa obtina asigurari de la oficialii din Bruxelles ca blocul european va continua sa importe gaze norvegiene. Problema Norvegiei este ca vice-presedintele Comisiei Europene care coordoneaza eforturile intreprinse de europeni ca sa reduca gradul de dependenta fata de importurile energetice, nu a acordat multe sanse fata de un angajament in genul cerut de nordici.

Ceea ce ne dorim este sa avem destul gaz la un pret foarte bun!

Presiunile Norvegiei ilustreaza situatia in care se afla singurul petrostat al Europei intr-un moment in care preturile la energie sunt in continua scadere iar acest lucru ameninta o societate a carei bunastare s-a bazat pe exporturile de gaze si petrol. Incepand cu anii ’70, Norvegia a construit o infrastructura gigant de gazoducte de aproximativ 5,000 de kilometri. Scopul acestei infrastructuri a fost alimentarea gospodariilor si a industriei europene. Tensiunile diplomatice dintre UE si Rusia, cel mai mare exportator de gaze naturale pentru europeni, i-au intarit pozitia Norvegiei de principal partener energetic al blocului.

UE incearca, insa, totodata, sa obtina ccat mai multe surse remote de gaze naturale lichefiate, care ar putea fi transportate maritim din orice colt al lumii. Desi gazele naturale lichefiate sunt mai scumpe decat gazele naturale venite prin gazoducte, tehnologiile noi au contribuit la sporirea gradului de flexibilitate al transportului.

statoil

Eforturile UE de a diversifica sursele de energie au lasat autoritatile norvegiene sa se intrebe daca nu ar fi mai bine ca tara nordica sa isi construiasca propriile capabilitati de export de gaze naturale lichefiate decat sa conecteze prin gazoducte frontiera sa de la Marea Barent cu Europa.

Directoratul de Petrol al Norvegiei a demonstrat, insa, ca productia de gaze naturale a Norvegiei va scadea constant pe parcursul anilor 2020 daca nu se vor face alte descoperiri energetice. Pana la inceputul anilor 2030, productia va ajunge la 80 de miliarde de metri cubi de la 100 de miliarde de metri cubi cati au fost inregistrati anul trecut.

Related posts

Sancțiunile SUA impuse Iranului pun Rusia pe lista marilor câștigători de pe urma creșterii prețului barilului de petrol

Vlad Epurescu

Cum s-a folosit Gazprom de Estul Europei pentru a controla piaţa de gaze naturale

Vlad Epurescu

Marele risc al Ursulei von der Leyen: asumarea unor noi ținte pentru reducerea dioxidului de carbon

Vlad Epurescu

„Eficienţa“ energetică la români: aer poluat, locuinţe care pierd căldură, programe abandonate, birocraţie excesivă

Vlad Epurescu

Cum poate fi folosită producţia de gaz din Marea Neagră pentru industria internă

Vlad Epurescu

Rusia si Arabia Saudita: cei mai ciudati aliati. Miza vizitei Regelui saudit la Kremlin

Vlad Epurescu

Leave a Comment