fbpx
europolitics
Energie

Cum vrea Europa de Est sa scape de dependenta gazelor rusesti

Oficialii europeni au facut un pas important vineri spre a crea o retea de gazoducte care sa strabata sud-estul Europei in tentativa de a reduce gradul de dependenta fata de Rusia.

15 natiuni, din care jumatate apartinand fostului bloc sovietic, au intocmit un plan de actiune pentru a imbunatati infrastructura energetica. Ministrii Energiei ale acestor tari s-au reunit in Dubrovnik (Croatia) iar sedinta a fost prezidata de Maros Sefcovic, vice-presedintele Comisiei Europene care coordoneaza implementarea uniunii energetice. La intalnire au fost enuntate opt proiecte de interconectare care ar trebui accelerate si care ar putea beneficia de sustinere financiara.

Criza din Ucraina si decizia Rusiei din decembrie de a abandona gazoductul South Stream ce valora 45 de miliarde de euro a creeat unde de soc in Europa. Comisia Europeana vrea sa incurajeze, insa, natiunile europene, pentru a lucra impreuna si sa isi protejeze resursele energetice. Rusia furnizeaza 27% din necesarul de gaz al Uniunii Europene, cantitatea cea mai mare fiind transportata prin Ucraina.

Natiunile din Uniunea Europeana care au luat parte la discutii au fost Austria, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Italia, Romania, Slovenia si Slovacia si din afara blocului european au fost prezenti reprezentantii Serbiei, Albaniei, Muntenegrului, ai Republicii Kosovo, ai Moldovei si Ucrainei. Europa de sud-est joaca un rol vital in jocurile politice dar si in diversificarea furnizarii cu gaze prin asa-zisul Coridor Sudic. Tarile din regiune stau ca un tampon intre marile piete europene care au industrii mari consumatoare de energie si campurile de gaze naturale din jurul Marii Caspice detinute de Kazakhstan, Turkmenistan si Azerbaijan. Lista proiectelor prioritare agreeate vineri include gazoductul Trans-Adriatic care transporta gazele naturale azere catre Italia, Grecia, Albania si Bulgaria.

gaz1Strategia UE este de a face ca alimentarea cu gaze naturale sa fie mai flexibila si, in acest sens, se vor construi gazoducte aditionale care sa traverseze sud-estul Europei. Atata timp cat gazul poate sa curga in ambele directii in orice gazoduct, atunci vor fi acoperite lipsurile din reteaua de alimentare iar sistemul va fi mult mai puternic in fata intreruperii furnizarii cu gaze naturale.

Alte proiecte prioritare se refera la construirea de inter-conectoare intre Grecia si Bulgaria si intre Bulgaria si Serbia. Se urmareste stabilirea unui sistem de conectare si intre Bulgaria si Romania. Oficialii au agreeat si accelerarea construirii unui terminal pentru gaze naturale lichefiate in Croatia si a unui sistem de evacuare a acestora in Ungaria. Alte trei proiecte au fost puse pe o lista prioritara conditionala: conectarea gazelor naturale ale Romaniei dinspre tarmul Marii Negre in sistemul national, realizarea unui interconector intre Serbia si Croatia precum si un terminal LNG in Grecia. Proiectele prioritare sunt eligibile pentru finantare de la Banca Europeana pentru Investitii si de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Related posts

Ce efect au sancțiunile SUA care vor fi aplicate pentru gazoductul Nord Stream 2

Adelina Miron

Pot investițiile în decarbonare să preîntâmpine în Uniunea Europeană un scenariu similar al „deceniului pierdut” din Japonia?

Vlad Epurescu

Toți ochii pe Marea Caspică și Marea Mediterană, soluțiile Europei de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru diminuarea dependenței față de Rusia

Adelina Miron

Danemarca deschide calea pentru Nord Stream 2. Conducta nu va oferi securitate energetică, ci va crește dependența UE de Rusia

Adelina Miron

Gazoductul Nord Stream 2 se confruntă cu noi probleme de mediu

Adelina Miron

Care sunt scenariile pentru perioada următoare după ce prețul unui baril de țiței Brent a crescut cu 20% după atacul de sâmbătă cu drone asupra rafinăriilor saudite ale Aramco

Europolitics.ro

Leave a Comment