Cum a cedat Uniunea Europeana 70% din energia verde Chinei

Singurul lucru bun cu care s-a ales Uniunea Europeana in urma compromisului comercial cu China privind panourile solare este ca a evitat un adevarat razboi comercial.

panouri solare

Pacea impusa are si un pret, intrucat Europa si-a vandut interesele cetatenilor si mediul inconjurator in favoarea practicilor ilegale ale corporatismului.

In urma unei investigatii privind preturile de dumping, Karel De Gucht, comisarul european pentru schimburi economice, voia sa impuna ca tarifele de 18,8% pe panourile solare importate din China sa ajunga la 47,6% incepand cu saptamana viitoare.

In contrapartida, cele doua parti au incheiat o intelegere, in urma careia companiile chineze ale caror panouri solare produc energie pana in 7GW si care sunt folosite de 70% din piata vor putea sa le comercializeze in Uniunea Europeana in conditiile in care tarifele nu se schimba pana in 2015.

Camera de Comert a Chinei responsabila de exporturile de panouri solare a acceptat ca acestea sa fie exportate in UE la pretul minim de 56 de eurocenti pe watt. Tarifele negociate se aplică panourilor solare, dar si componentelor folosite pentru productia acestora.

Orice importuri de panouri solare care produc peste 7GW vor suporta tariful de 47,6%.

Acest compromis este mai nociv chiar si decat ceea ce ar fi vrut sa faca De Gucht. Pretul stabilit pe cota cauzeaza aceleasi prejudicii precum tarifele europene aplicate celor care vor sa isi “inverzeasca” energia.

ProSun, reprezentantul industriei europene de panouri solare, a anuntat ca va urma caile legale pentru a contesta decizia, afirmand ca totul este impotriva legislatiei in vigoare.

“Un pret minim de 56 de eurocenti inseamna ca suntem la acelasi nivel de pret de dumping practicat de chinezi”. Dar un pret de achizitie mai mare la panourile solare va descuraja instalarea lor, care penalizeaza nu doar consumatorii, ci si instalatorii si producatorii de polisiliciu, adica materia prima de inalta tehnologie pe care producatorii europeni o vindeau in China pentru a produce acele panouri solare.

Pe de alta parte, prin pretul stabilit de Uniunea Europeana, practic i se va acorda Chinei 70% din piata panourilor solare care vor fi vandute la preturi de dumping, ProSun avertizand ca vor urma falimente in lant ale firmelor europene.

In Europa, care reprezinta aproximativ trei sferturi din piata fotovoltaica la nivel mondial, mai mult de douazeci de producatori au primit incepand cu 2010 protectie in fata creditorilor si multi si-au mutat productia in fabrici mai mici si la costuri mai joase, in Asia. Compania germana Q-Cells SE, de exemplu, a fost achizitionat anul trecut de Hanwha Group din Coreea de Sud si are cea mai mare fabrica din Malaezia.

In schimbul ajungerii la aceasta intelegere, China a anuntat ca va revizui la randu-i ancheta privind preturile de dumping practicate de companiile europene producatoare de vin, intentionand sa impuna acestui podus o taxa de import mai mare.

Related News

4 Responses

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Business Report: Legatura dintre alocatia pentru copii, politica fiscala si impactul demografic; La ce ne foloseste productia record din agricultura;… - Gogoloi
  2. VIDEO Cum a castigat China disputa cu Uniunea Europeana pentru panourile solare si de ce a fost Germania inamicul din interior | europolitics
  3. Scurtissime (341) | Diverse | Robintel
  4. Uniunea Europeana se pregateste de o noua infrangere in fata Chinei: miza este piata de telefonie mobila! | europolitics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1