europolitics
Energie

Cat suporta consumatorii germani vointa lui Merkel de a avea o energie verde

Germania si-a crescut rapid productia de energie verde da nu a avut, pana acum, rezultatele scontate. Efortul de 412 miliarde de dolari nu le-a oferit consumatorilor posibilitatea de a economisi. In schimb, energia verde a condus spre cresterea costurilor pentru consumatori.

 

Germania a vrut sa se consacre ca un lider si un exemplu pentru piata energiei regenerabile, al carei consum a crescut de la 4,3% in 1990 pana la 28,5% anul acesta. Oficialii nemti urmaresc sa ajunga la un nivel de consum de energie verde de 80% pana in anul 2050. Este un efort imens in tentativa de a reduce emisiile de dioxid de carbon, despre care cercetatorii afirma ca sunt principala cauza pentru incalzirea globala.

Un mix intre subventii si cote de productie au permis nemtilor sa isi dezvolte rapid productia de energie verde. Pentru consumatori, costurile au ajuns sa fie astronomice. Factura la energie electrica pentru consumatori a sarit in aer in ultimii ani. Energia electrica a ajuns un bun de lux in Germania iar consumatorii au vazut cum pretul la energia electrica efectiv s-a dublat in ultimii zece ani, crescand de la 0,14 euro kw/ora in anul 2000, pana la 0,29 euro kw/ora in 2013. In SUA, pretul este de 0,10 euro kw/ora.

Consumatorii germani suporta, anual, 31,1 miliarde de dolari pentru subventiile acordate in domeniul energiei verzi. In ultimii cinci ani, Germania a pierdut 67,6 miliarde de euro din exporturile nete din cauza preturilor mari la energie.

Subventiile generoase acordate pentru energia regenerabila au ajuns sa fie, aproape, nesustenabile si au creeat dezechilibre pe piata energiei. Practic, nimeni nu a avut de castigat: nici consumatorii, nici companiile producatoare, nici institutiile financiare si nici investitorii.

Investitiile la scara larga in reteaua germana a energiei pentru a extinde capacitatea si a o conecta de poiectele implementate in domeniul energiei eoliene vor fi in cuantum de 52 de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani. Asta in conditiile in care Germania produce o treime din ceea ce produce SUA.

Related posts

Sancțiunile SUA impuse Iranului pun Rusia pe lista marilor câștigători de pe urma creșterii prețului barilului de petrol

Vlad Epurescu

„Eficienţa“ energetică la români: aer poluat, locuinţe care pierd căldură, programe abandonate, birocraţie excesivă

Vlad Epurescu

Cum poate fi folosită producţia de gaz din Marea Neagră pentru industria internă

Vlad Epurescu

Cum s-a folosit Gazprom de Estul Europei pentru a controla piaţa de gaze naturale

Vlad Epurescu

Rusia si Arabia Saudita: cei mai ciudati aliati. Miza vizitei Regelui saudit la Kremlin

Vlad Epurescu

Rusia, Germania, Uniunea Europeana si Nord Stream 2: prieteni sau dusmani?

Vlad Epurescu

1 comment

avatar
Buzz August 8, 2014 at 8:53 pm

” da nu a avut”???? Bai incultilor, voi va numiti jurnalisti? Si nu e o simpla gresealaa de ‘tipografie’, oricum sant doua.

Reply

Leave a Comment