fbpx
europolitics
Energie

Cat platesc europenii la factura de energie electrica / Bucuresti, pe locul 4 in topul capitalelor cu cele mai mari preturi

Facturile “grase” la energie sunt in capul listei agendei publice din Marea Britanie. Gospodariile europene, insa, se confrunta cu aceeasi problema: costul la energie electrica a ajuns la cele mai inalte cote.

energie

Incepand cu 2010, atat pretul gazelor cat si la energie electrica au crescut remarcabil, in mare din cauza preturilor en-gros si pe fondul asteptarilor unei cereri mai ridicate si a imbunatatirii situatiei economice.

Preturile la electricitate au scazut in prima jumatate a acestui an, dar nu a fost decat un caz in care au existat rezerve de energie cu costuri scazute, ramase dupa o cerere marita in luna ianuarie.

Scaderea preturilor la gaze a durat mai mult, dar trendul, acum, este crescator. Din pacate, Europa nu poate fi tratata ca o entitate singulara, intrucat exista diferente masive intre tari si intre cat plateste fiecare gospodarie pentru energia electrica.

energie1

Scotand rata de schimb valutar din ecuatie, Helsinki este cea mai ieftina capitala europeana in ceea ce priveste preturile la energie electrica. Gospodariile din Berlin platesc cel mai mult, achitand de doua ori si jumatate mai mult decat cele din Helsinki, asta din cauza taxelor si a subventiilor oferite de guvern pentru energia verde.

Aproape o treime din factura la energie electrica, in Berlin, reprezinta taxe la energie. Un Marea Britanie, aceasta cota este de 9%.

In ultima luna, preturie la energie au crescut in sapte capitale europene, dar nicaieri mai mult decat au crescut in Londra. Acest lucru i-a facut pe consumatorii londonezi sa intre in dezbaterea politica privind cele mai bune modalitati de a reduce pretul la facturile la energie electrica.

Consumatorii britanici sunt mult mai putin activi acum, fata de cum erau in 1999, atunci cand vine vorba sa schimbe compania ce furnizeaza energia electrica.

In Marea Britanie, pretul la energie incluzand mariginile are o cota de 58% din factura, apoi urmeaza distributia cu 26%, taxele pe energie sunt de 11% iar TVA-ul este de 5%.

Preturile nu au crescut chiar peste tot. Sunt noua capitale europene care au cunoscut scaderi de preturi la energia electrica. Campionii sunt cei din guvernul de la Budapesta, acolo unde preturile au scazut cu 11%.

Media din Europa a componentelor pretului la energie este urmatoarea: 41% este costul efectiv al energiei, distributia inseamna 33%, taxele pe energie sunt de 11% iar impozitul pe vanzarea de energie sunt de 16%.
In ceea ce priveste pretul la gaze, Stockholm este cea mai scumpa capitala, iar aici, suedezii platesc de trei ori mai mult decat locuitorii din Luxemburg. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in Suedia, doar 33.000 de gospodarii se alimenteaza cu gaz.

Londra este cel de-al doilea oras in topul celor mai ieftine, acolo unde gospodariile platesc sub media europeana, in ciuda faptului ca si aici au crescut preturile.

In Europa, pretul la gaze, incluzand marginile de profit ale distributorilor, este compus din 54% costul efectiv, distributia este 23%, taxele pe energie sunt de 7% iar impozitul pe vanzari este de 16%.
Ceea ce este infricosator este ca, in Bulgaria, jumatate din populatie spune ca nu isi permite sa mai achite pretul la energia electrica. Aceasta pondere a populatiei pentru care pretul la energie este cu mult peste posibilitatile financiare ale gopodariilor este de 34% in Lituania, 31% in Cipru, 27% in Portugalia si 26% in Grecia.

Ponderea gospodariilor restantiere la energia electrica este de 32% in Grecia, 28% in Croatia si Bulgaria, 27% in Romania si 23% in Letonia. Media europeana la acest capitol este de 10%.

Related posts

Cum a câștigat Polonia bătălia pentru gazoductul OPAL și i-a trimis pe ruși la masa negocierilor cu ucrainenii. În Est, România a încurajat importurile și comportamentele speculative

Vlad Epurescu

Moștenirea climatică a Angelei Merkel. Ce șanse are Germania pentru a-și îndeplini țintele de diminuare a emisiilor de carbon

Adelina Miron

Care sunt scenariile pentru perioada următoare după ce prețul unui baril de țiței Brent a crescut cu 20% după atacul de sâmbătă cu drone asupra rafinăriilor saudite ale Aramco

Europolitics.ro

O lecție pentru România: extrema dreaptă, record de voturi la alegerile locale în Cottbus, oraș care se agață de producția de cărbune

Adelina Miron

Germania susține obiectivul de reducere cu 55% a emisiilor de CO2 pentru 2030. Ce va însemna pentru sectorul energetic și pentru industrie

Adelina Miron

Mizele desemnării lui Iulian Iancu în funcția de vice-premier pentru proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră

Europolitics.ro

2 comments

avatar
Cristi July 12, 2014 at 8:16 am

The graph you show is just plain misleading. Nobody cares about energy prices adjusted by PPP. EU has an open market and all currencies involved there float freely. The real price in Bucharest is dead last, right below Helsinki. The fact that someone from Bucharest has to work more hours for one kwh is irrelevant…

Reply
avatar
Ulf August 9, 2014 at 8:35 am

Energy market is not an open market, not a concurential market, is one monopolistic/oligopolistic market. Even the corelation with the production costs is a low one. Prices depends mainly by agreements beetween energy companies and govts, in fact by energy companies lobby strenght and how strong is a government to defend national interests in face of foreign interests and energy companies interests. Is a matter of corruption level too.

Reply

Leave a Comment