fbpx
europolitics
Energie

Cat de pregatita este Europa pentru a scapa de dependenta gazului rusesc

In ultimele saptamani, Gazprom a redus cantitatea de gaze exportata catre Romania, Polonia, Slovacia si Austria, avertizand Europa ca iarna se apropie. Atat Hitler cat si Napoleon s-au declarat invinsi de iarna ruseasca. Este randul liderilor europeni, acum, sa faca fata unei ierni ce se anunta foarte complicata.

Rusia livreaza o treime din gazul necesar pentru tarile europene si care se bazeaza pentru a furniza energie eletrica si caldura gospodariilor si, in general, industriei. Pana acum, convingerea in randul liderilor europeni este ca, in ciuda faptului ca relatiile cu Rusia s-au inrautatit, pericolul ca Vladimir Putin sa sisteze exportul de gaze este foarte mic, intrucat, economia Rusiei se bazeaza foarte mult pe veniturile din exporturile de gaze. Totusi, o intrerupere pe termen scurt nu este exclusa. In Europa, rezervele de gaze sunt pline cam 90%, gratie iernii trecute care a fost foarte blanda. Anul trecut, Europa a importat 155 de milioane de metri cubi de gaze rusesti. Rezervele sunt de 75 de miliarde de metri cubi. Astfel ca distribuitorii de energie ar avea la dispozitie cateva luni pentru a gasi alternative.

Una dintre solutii este ca Norvegia sa exporte o cantitate mai mare de gaze naturale. Economia sovaielnica a Chinei si faptul ca Japonia si-a repus in functiune cateva centrale nucleare sunt doua motive pentru care gazul natural lichefiat se va gasi pe piete intr-o cantitate si mai mare decat s-a gasit pana acum.

Jumatate din importurile de gaze europene traverseaza Ucraina. Rusia a intrerupt livrarea de gaze de cateva ori incepand cu 2006 pe seama unor dispute legate de pret cu ucrainenii. Daca acest lucru se va intampla din nou, este posibil ca Rusia sa majoreze cantitatea de gaze naturale prin gazoductele care ocolesc Ucraina. Daca se va intampla acest lucru, atunci, Ungaria, Bulgaria, tarile Baltice si Finlanda vor fi cele mai expuse tari in fata unei crize a gazului. Coalitia de guvernamant finlandeza merge pe sarma in conditiile in care Partidul Verzilor ameninta sa iasa de la guvernare intrucat nu este de-acord ca guvernul sa achizitioneze un reactor nuclear rusesc. Verzii sustin ca aceasta achizitie nu va reduce dependenta fata de Rusia, ci invers!

Tarile europene au inceput sa se pregateasca de intreruperea livrarilor de gaze dar, pe termen lung, nu exista planuri concrete pentru a intrerupe hegemonia Rusiei in Europa la acest capitol. Guvernele ar putea sa incurajeze constructia de noi gazoducte pentru a conecta mai multi clienti la resursele energetice, inclusiv folosirea terminalelor pentru importul de gaze naturale lichefiate.

Related posts

Toți ochii pe Marea Caspică și Marea Mediterană, soluțiile Europei de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu gaze naturale pentru diminuarea dependenței față de Rusia

Adelina Miron

Proiect de lege controversat depus în Bundestag de extremiștii de la AfD pentru susținerea Nord Stream 2

Vlad Epurescu

Banca Europeană pentru Investiții oprește finanțarea proiectelor bazate pe combustibili fosili și devine prima ,,bancă climatică’’

Adelina Miron

Pot investițiile în decarbonare să preîntâmpine în Uniunea Europeană un scenariu similar al „deceniului pierdut” din Japonia?

Vlad Epurescu

Cum a câștigat Polonia bătălia pentru gazoductul OPAL și i-a trimis pe ruși la masa negocierilor cu ucrainenii. În Est, România a încurajat importurile și comportamentele speculative

Vlad Epurescu

Concluziile primelor negocieri pentru continuarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și după 31 decembrie 2018

Adelina Miron

Leave a Comment