europolitics
Energie

Biomasa, asa zisa “energie verde”: este costisitoare si produce dioxid de carbon

Arderea lemnului pentru a genera energie este un drum costisitor care se termina intr-o fundatura. biomasa2

Daca i-am intreba pe majoritatea europenilor cum reuseste Uniunea Europeana sa genereze cantitatea de energie din surse regenerabile acestia ar raspunde ca principalele surse sunt turbinele eoliene si panourile solare. Numai ca s-ar afla intr-o mica eroare. Majoritatea energiei regenerabile din Europa vine din biomasa.

Biomasa este una dintre cele mai mari afaceri din Uniunea Europeana. In formele sale cele mai variate, lemnul si vegetalele conteaza pentru jumatate din consumul energiei regenerabile din Uniunea Europeana iar aici includem, bineinteles, si biocombustibilul. In unele tari, precum Polonia, aceasta proportie este si mai mare: patru cincimi.

Arderea peletilor din lemn ar putea parea o cale mai putin ortodoxa de a livra energie verde, intrucat, bioxidul de carbon emis atunci cand copacii sunt arsi este neutralizat de puietii plantati in pamant pentru a-i inlocui.

Cazul mediului inconjurator este chestionabil. O mare parte a materiei prime pentru biomasa provine din afara Europei, astfel incat trebuie luat in considerare si transportul maritim in jurul lumii pentru a produce aceasta energie. Apoi, mai este o problema identificata de oamenii de stiinta: daca doboram copacii mult mai repede decat inlocuitorii lor cresc, biomasa va conduce catre o emisie si mai mare de bioxid de carbon in atmosfera.

Nimic din toate acestea nu conteaza foarte mult intrucat, biomasa, si-a primit stampila de sursa de energie regenerabila. Fara biomasa, Europa si-ar rata indeplinirea obiectivului de a producee 20% energie regenerabila din totalul cantitatii de energie estimat, pana in 2020. Aceasta a fost o munca frumoasa, dar in zadar pentru industria energiei.

Europa are o groaza de centrale electrice care functioneaza pe baza de carbune. Decat sa ridice ferme eoliene, de exemplu, este mult mai usor si mai profitabil instalarea unui cuptor pentru a arde lemn. Un megawatt pe ora pentru arderea si producerea de biomasa costa, in Marea Britanie, de exemplu, 105 lire sterline.

Ramane totusi o intrebare: ar mai exista biomasa daca liderii europeni nu ar fi fost de-acord sa stabileasca obiective pentru surse de energie regenerabila? Probabil, dar nu exista indoiala ca ar fi existat mult mai putine centrale si mult mai putin capital legat de o tehnologie extrem de costisitoare si in care putini cred ca reprezinta cheia decarbonizarii din atmosfera.

biomasa1

Related posts

Sancțiunile SUA impuse Iranului pun Rusia pe lista marilor câștigători de pe urma creșterii prețului barilului de petrol

Vlad Epurescu

Cum poate fi folosită producţia de gaz din Marea Neagră pentru industria internă

Vlad Epurescu

„Eficienţa“ energetică la români: aer poluat, locuinţe care pierd căldură, programe abandonate, birocraţie excesivă

Vlad Epurescu

Cum s-a folosit Gazprom de Estul Europei pentru a controla piaţa de gaze naturale

Vlad Epurescu

Rusia si Arabia Saudita: cei mai ciudati aliati. Miza vizitei Regelui saudit la Kremlin

Vlad Epurescu

Rusia, Germania, Uniunea Europeana si Nord Stream 2: prieteni sau dusmani?

Vlad Epurescu

Leave a Comment