fbpx
europolitics
Energie Politici

Construcția gazoductului Nord Stream 2 escaladează tensiunile dintre Rusia și Uniunea Europeană

Consorțiul care finanțează construcția conductei Nord Stream 2 a depus o notificare joi (26 septembrie), solicitând unui tribunal de arbitraj să stabilească dacă Uniunea Europeană își încalcă obligațiile care îi revin în temeiul Tratatului privind Carta Energiei, transmite EURACTIV.

Această mișcare marchează o escaladare în disputa dintre Rusia și țările europene care se opun construcției gazoductului Nord Stream 2. Pe de altă parte, decontările în temeiul Tratatului privind Carta Energiei pot ajunge, uneori, la miliarde de dolari.

Prin modificările aduse Directivei Gazului în timpul președinției Consiliului UE, Nord Stream 2 consideră că UE și-a încălcat obligațiile în temeiul articolelor 10 și 13 din Tratatul privind Carta Energiei, un tratat semnat inițial în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. 

Consorțiul format din ENGIE, OMV, Shell, Uniper și Wintershall Dea susține că modificările aduse în această primăvară afectează Nord Stream 2 prin încălcarea articolului 10 alineatul (1) al UE, întrucât declanșează o astfel de acțiune discriminatorie și a obligației generale a UE de a garanta un tratament corect și echitabil față de investitori .

Comisia Europeană s-a confruntat cu presiuni din partea Poloniei și a statelor baltice pentru a legifera Nord Stream și a depus un amendament la Directiva de Gaze a UE în noiembrie 2017. Deși modificările – referitoare la accesul terților, la reglementarea tarifară, la separarea proprietății și la transparență – nu sunt direcționate oficial împotriva niciunui proiect anume, ele au fost, evident, concepute pentru a opri Nord Stream 2.

Experții juridici au susținut, recent, că modificarea este redactată astfel încât toate conductele existente să poată beneficia de o derogare de la normele UE privind piața gazelor naturale în conformitate cu Directiva de Gaze actualizată, cu excepția Nord Stream 2.

Derogarea este, într-adevăr, disponibilă pentru conductele care sunt „finalizate înainte de data intrării în vigoare a prezentei directive”, adică 23 mai 2019.

Potrivit acestora, există un tratament discriminatoriu al Nord Stream 2. Ei susțin că este singura conductă de import care nu poate beneficia de derogare, deoarece decizia finală de investiție a fost luată înainte de această dată.

De asemenea, Nord Stream 2 a anunțat că va continua o procedură legală de anulare a directivei modificate pentru încălcarea dreptului european înaintea Curții de Justiție a Uniunii Europene. 

Criticii tratatului

Tratatul privind Carta Energiei a atras critici în ultimele luni. Activiștii pentru mediu spun că oferă o protecție juridică excesivă pentru companiile de petrol și gaze

„Aceste cazuri demonstrează că Tratatul privind Carta energiei împiedică UE și statele sale membre să respecte Acordul de la Paris”, a declarat Lora Verheecke din partea Friends of the Earth Europe.

„Tratatul privind Carta energiei reprezintă un pericol clar și actual pentru necesitatea urgentă de a elimina treptat combustibilii fosili”, a declarat aceasta. 

Comisia Europeană a fost parțial de acord cu criticii. Într-o propunere de reformă depusă la începutul acestui an, se menționa că tratatul era „depășit”, în special în ceea ce privește clauzele de protecție a investitorilor, schimbările climatice și tranziția la energie curată.

În iulie, statele membre ale UE au acordat Comisiei un mandat de revizuire a tratatului, spunând că statutul obligatoriu din punct de vedere juridic trebuie să reinstaureze „dreptul de reglementare” al Europei în domenii precum schimbările climatice și drepturile lucrătorilor.

Related posts

Concluziile primelor negocieri pentru continuarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și după 31 decembrie 2018

Adelina Miron

Europa definește ceea ce investitorii pot numi „ecologic”. Legea „taxonomiei” își propune să atragă capital pentru a atinge obiectivele climatice ale UE

Adelina Miron

De ce Summitul climatic COP25 nu va contribui la încetinirea încălzirii globale

Adelina Miron

COP25 marchează începutul unui an definitoriu pentru combaterea schimbărilor climatice

Adelina Miron

Gazoductul Nord Stream 2 se confruntă cu noi probleme de mediu

Adelina Miron

Cum a câștigat Polonia bătălia pentru gazoductul OPAL și i-a trimis pe ruși la masa negocierilor cu ucrainenii. În Est, România a încurajat importurile și comportamentele speculative

Vlad Epurescu

Leave a Comment