fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Istorie

Reîntoarcerea lui Stalin. De ce rușii s-au apucat să construiască statui cu fostul lider sovietic

Stalin

După ce a murit în 1953, Stalin a dispărut repede din conștiința publică a Uniunii Sovietice. În aceste zile, totuși,  memoria lui revine, cu statui și plăci care îl onorează pe dictator în toată Rusia. Dar de ce cinstesc, astăzi, oamenii un criminal în masă, se întreabă cei de la Spiegel?

Este 9 mai și aproximativ 200 de oameni s-au adunat într-o parcare din Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia. Ei sunt aici pentru a dedica un monument, cu câteva steaguri din al Doilea Rrăzboi Mondial fluturând, inclusiv steagul unei diviziuni de infanterie care a cucerit Reichstagul în Berlin în 1945. Veterani cu medalii acoperindu-le piepturile au stat în primul rând.

Lângă monument, așteaptă un bărbat, cu o bucățică de hârtie în buzunarul jachetei pe care și-a schițat discursul. Așteaptă de 20 de ani acest moment. O înregistrare a celei de-a Cincea Simfonii a lui Beethoven se aude în timp ce omul înaintează și, împreună cu primarul, dezleagă banda roșie pentru a permite căderea materialului alb care acoperă monumentul. Mulțimea ovaționează în timp ce Stalin este dezvăluit în lumina strălucitoare a soarelui.

Iosif Vissarionovici Dzhugashvili, care ulterior și-a dat numele Stalin, sau „Omul de oțel”, a fost fiul unui cizmar și a urmat școala bisericească. Până la moartea sa, în martie 1953, a fost dictatorul Uniunii Sovietice – și unul dintre cei mai mari criminali ai secolului XX.

Omul care a dezvelit monumentul lui Stalin, în acea după-amiază de mai, în parcarea sediului regional al Partidului Comunist, se numește Alexei Denisyuk. Bărbatul de 41 de ani este avocat și redactor șef al unui ziar numit Hammer and Sickle – și este convins că va trăi pentru a vedea întoarcerea Uniunii Sovietice.

Denisyuk nu-l consideră pe Stalin un dictator. Mai degrabă, el este „stindardul victoriilor noastre”, marele Vozhd sau lider. Membrii audienței au pornit camerele telefonelor mobile în timp ce vorbea Denisyuk. “Stimați tovarăși, lupta îndelungată pentru restaurarea bunului nume al Vozhd-ului nostru a fost în sfârșit încununată de succes.”

Există o fotografie cu Denisyuk din acea zi care îl înfățișează lângă bustul proaspăt dezvelit în timp ce ține în mâini materialul alb. Revista americană The Atlantic a publicat imaginea sub titlul: “Revine Stalin în Rusia?”O revărsare de fantezii imperiale

Într-un sondaj la nivel național efectuat în martie, 70% dintre ruși au spus că Stalin a jucat un rol pozitiv în istorie. Este cel mai mare rezultat obținut vreodată la această întrebare. Iar Novosibirsk nu este singurul oraș care a ridicat monumente dictatorului sovietic. Conform unui calcul, în ultimii 20 de ani au fost ridicate peste 130 de statui și plăci.

Cele mai multe dintre ele pot fi găsite în orașe mai mici precum Beslan, Ishim sau Penza, multe fiind înființate în urma anexării Crimeei în 2014, eveniment care a declanșat revărsarea fanteziilor imperiale rusești. De doi ani există și o statuie a lui Stalin în Moscova, pe Aleea Domnitorilor, care include și busturile lui Ivan cel Groaznic și al lui Petru cel Mare.

Novosibirsk, cu o populație de 1,5 milioane, se află la patru ore cu avionul la est de Moscova. În ultimii cinci ani, orașul a avut un primar din Partidul Comunist al Federației Ruse (CPRF). Partidul, care onorează moștenirea lui Stalin, deține, de asemenea, 43 din cele 450 de locuri în Duma, parlamentul Rusiei, devenind al doilea cel mai mare partid al țării – iar la ultimele alegeri prezidențiale, candidatul Partidului Comunist a ocupat locul doi, clasându-se după Vladimir Putin.

Omul responsabil pentru statuia din Novosibirsk, Alexei Denisyuk, nu este un membru al PCRF. El aparține, în schimb, unui partid stalinist fragmentat, pentru care comuniștii nu sunt suficient de stalinisti. „Noi suntem adevărații bolșevici”, spune Denisyuk. El are puțin respect pentru politicienii ruși, inclusiv pentru primarul Novosibirsk cu care a dezvăluit bustul lui Stalin. “Toți ceilalți doresc mini-reforme în cadrul sistemului. Dar noi vrem să răsturnăm sistemul”, spune el. Denisyuk este șeful Grupului de Inițiativă Monumentul Stalin din Novosibirsk și a avut nevoie de ajutorul primarului pentru a obține ceea ce și-a dorit.

Admiratorii lui Stalin, la fel ca Denisyuk, nu sunt un fenomen nou în Rusia, scrie Spiegel. Dar, de zeci de ani, au ascuns busturile și portretele lui Stalin în spatele cortinei. Starea de spirit s-a schimbat însă, odată ce Putin a ajuns la putere. Președintele rus nu este un stalinist, dar este un tehnician capabil al puterii. Chiar dacă a dedicat un monument victimelor stalinismului în inima Moscovei, el a contribuit, de asemenea, la promovarea cultului actual al lui Stalin, făcând din parada militară anuală organizată pe 9 mai o marcă a președinției sale.

Oameni ca Denisyuk nu-l onorează pe Stalin care a aruncat milioane de oameni în lagăre de detenție. Mai degrabă, ei admiră liderul militar ferm care a reușit să ajute la protejarea patriei sovietice de fascism. În ochii lor, cel de-al Doilea Război Mondial nu s-a încheiat cu înfrângerea unui criminal în masă de către un altul, ci cu binele triumfând asupra răului.

Dispariția din memorie

Crimele lui Stalin se estompează din memoria țării. În urmă cu patru ani, autoritatea rusă de supraveghere a mass-media a cenzurat un manual pentru profesori despre Marea Epurare, deoarece, au spus ei, „a pus în pericol sănătatea psihologică a copiilor”. Conform unui sondaj efectuat toamna trecută, aproape jumătate dintre ruși cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani nu au auzit niciodată despre Marea Epurare a lui Stalin.

Copiii care acum locuiesc în Novosibirsk pot scăpa cu greu de Stalin, cu bărbați ca Denisyuk purtându-i portretul la demonstrații și imagini ale dictatorului atârnate de garduri și de pereți: Stalin fumând o pipă, Stalin cu un AK-47, Stalin dând indicații. Iarna, încep să apară oamenii de zăpadă Stalin, în timp ce credincioșii și-au făcut icoane cu chipul acestuia. Pe drumul de la aeroport spre centrul orașului Novosibirsk, treci pe lângă un sat numit Slavyanka, unde fiecare dintre cele 25 de străzi poartă numele de Stalin: Strada 1 Stalin, Strada 2 Stalin, Stalin 25.

Alexei Denisyuk locuiește într-o clădire de beton din epoca sovietă târzie în nordul Novosibirsk, un apartament întunecat, cu un covor uzat și vopsea care se cojește în baie. Un terariu gol stă în sufragerie – iar în dormitorul lui Denisyuk există șase portrete ale lui Stalin.

Denisyuk nu are soție sau copii și locuiește în apartament cu fratele său cu handicap mintal. Părinții lui erau amândoi ingineri și admirau vastele proiecte de construcție ale lui Stalin. Tatăl său nu și-a găsit niciodată scopul în noua Rusie și a murit în urma unui atac de cord. La 18 ani, Denisyuk a citit „Das Kapital” al lui Marx, „Statul și revoluția” lui Lenin și „Întrebările referitoare la leninism” ale lui Stalin. Din perspectiva lui Denisyuk, Stalin a înființat cea mai avansată și mai corectă țară, pe care o cunoaște doar din cărți, dar tânjește pentru același lucru.

Pentru a răsturna un sistem, desigur, este necesar să ai aliați, adepți și, mai ales, sprijin din partea tinerei generații. Cu acest scop, Denisyuk susține conferințe pe Skype la nivelul întregii țări cu studenți în timpul cărora discută fundamentele leninismului și stalinismului. Însă studentul și asistentul său preferat locuiește în Novosibirsk și are doar 15 ani.

Numele băiatului este Ruslan Laptev. Se plimbă cu motocicleta, deși, încă, nu are încă carnet, îi place să joace „Grand Theft Auto V”, postează pe canalul său de YouTube videoclipuri în care prăjește ouă și nu are încă o prietenă. O mustață subțire abia începe să i se întrezărească.

Este un băiat care urmărește o tipologie de erou pe care o poți crea de unul singur dacă nu iei cărțile de istorie prea în serios. Entuziasmul său pentru Stalin pare să indice că dictatorul care a ucis în masă va continua să aibă adepți pe termen lung.

Calități de lider

Denisyuk l-a cunoscut pe Laptev de ziua de naștere a lui Lenin pe 22 aprilie 2018, zi pe care și-o amintește bine. Denisyuk a dezvelit un panou roșu în Piața Lenin, purtând următorul citat al lui Lenin: „Credința generală în revoluție este deja începutul revoluției”. Îl ținea cu ajutorul câtorva pensionari când, spune el, băiatul s-a apropiat de el și l-a întrebat dacă poate ajuta.

Pe fotografia pe care Denisyuk a postat-o ​​pe site-ul de social media rus VK, Ruslan Laptev stă în mijloc, cu sprâncenele groase împreunate, cu gura deschisă pe jumătate. Ține o garoafă roșie în mână. „Ruslan are o inimă bună”, spune Denisyuk. “Este un vorbitor bun, dar știe când trebuie să tacă. Are calitățile unui lider.”

La aniversarea victoriei sovietice asupra Germaniei naziste, pe 9 mai 2018, Laptev s-a îmbrăcat ca soldat al Armatei Roșii și s-a alăturat unei alte manifestații din Denisyuk. De această dată, Denisyuk a postat o fotografie cu Laptev purtând o șapcă a armatei sovietice care îi acoperea încuietorile maro. Sub imagine, a scris „Vulturul lui Stalin” și i-a dat lui Laptev un steag roșu și o copie a cărții lui Stalin „Marele Război Patriotic al Uniunii Sovietice”. Câteva zile mai târziu, Laptev a afișat un poster de propagandă sovietică: „Fii pregătit pentru bătălia moștenirii lui Lenin și Stalin!”. A fost o perioadă în care a postat frecvent pe rețelele de socializare – Laptev vorbind cu o femeie la o demonstrație, purtând titlul: „Discuție politică cu oamenii”, Laptev vorbind cu un adolescent, Laptev fiind intervievat la televiziunea locală.

Noul protégé al lui Denisyuk a fost în scurt timp capabil să elimine actele de răutate esențiale ale capitalismului, inclusiv exploatarea clasei muncitoare de către burghezie și acumularea averilor. El dorește o Rusie diferită, una în care navele se întorc în portul Novosibirsk, în care vârstnicii nu mai trebuie să cerșească în fața bisericii și unde elevii au un loc de muncă asigurat după terminarea școlii, în loc să înceapă să consume alcool.

Își dorește o lume care să fie înțeleasă cu ușurință, una în care există o ierarhie clară de eroi ca aceia de pe afișele de propagandă rusească pe care le preferă Laptev și pe care le împărtășește pe social media. El arată spre smartphone-ul său Samsung și spune: “De ce nu avem telefoane mobile rusești și mașini rusești? E ​​vina lui Putin. Putin a transformat Rusia într-o colonie.”

Mulți staliniști îl urăsc pe Putin. Într-adevăr, ei cred că, cu cât te uiți mai îndeaproape la Stalin, cu atât pare mai corupt și inept actualul președinte. Un autocolant îl înfățișează pe Stalin fumând o pipă împreună cu cuvintele: „Nu am avea de-a face cu problema aceasta dacă aș fi fost eu responsabil”.

Strângere de fonduri pentru Stalin

„Putin ar trebui împușcat”, spune Laptev. “Public. În Piața Roșie.”

La scurt timp după ce l-a întâlnit, Denisyuk i-a spus lui Laptev despre planul său de a ridica o statuie a lui Stalin în orașul lor, prin care protejatul s-a alăturat imediat grupului de inițiativă și a petrecut lunile următoare însoțindu-l pe Denisyuk la manifestații și ajutându-l să strângă bani.

Într-o după-amiază însorită, la începutul lunii aprilie a acestui an, cu doar câteva săptămâni înainte de dezvelirea monumentului din parcarea Partidului Comunist, Denisyuk și Laptev s-au întâlnit în Piața Lenin, vizavi de operă. Au montat un cort mic, roșu, au desfășurat un portret al lui Stalin și au asamblat un banner cu mesajul: „Donează monumentului lui Stalin”.

Este o zi plină de vânt în Novosibirsk, iar portretul lui Stalin zâmbind a fost luat pe sus de un nor de praf și izbit de pământ. Imediat, șase pensionari s-au grăbit să ajute la ridicarea cortului și au început să strige că “fiecare donație contează! Ziarele sunt gratuite, citiți despre Generalisimul nostru!” Unul dintre pensionari purta o stea sovietică roșie pe șapca lui Puma.

La rândul său, Laptev avea ochelari de soare Ray-Ban, o pălărie și o geantă de piele în stilul celor purtate de ofițerii militari sovietici. „Steaua ta este strâmbă”, îi spune pensionarului cu șapca Puma. Bărbatul își înclină capul spre Laptev, care o îndreaptă.

Denisyuk zâmbește cu mândrie în timp ce Laptev așează cu atenție ziarele, poziționând o serie din Hammer și Sickle în stânga cutiei de donații și Revoluția în dreapta. „Stalin este o porcărie”, strigă o fată tatuată care trece pe lângă. „Lasă-l să putrezească în mormântul său”. Șuvițele ei violet dispar la intrarea în metrou și Laptev își scoate ochelarii de soare pentru a o urmări cu privirea.

La scurt timp după ce l-a cunoscut pentru prima oară pe Denisyuk, Laptev s-a alăturat aripei de tineret a Partidului Comunist. A fost o mișcare tactică, deoarece este partidul din care face parte primarul. Potrivit partidului, aripa de tineret a PCRF continuă să crească de la an la an și se ridică în prezent la 25.000 de membri, cu filiale în 80 de orașe din țară.

Privind în ochii lui Stalin

Mama lui Laptev propune o întâlnire pentru a vorbi despre Stalin, despre imaginea fiului ei cu mustața în stilul lui Stalin, despre Denisyuk și despre fiul ei. Dar Laptev apucă telefonul: “Mamă, e suficient. Ne grăbim”.

Laptev și Denisyuk au reușit să adune mai mult de jumătate de milion de ruble pentru monumentul lui Stalin, potrivit Denisyuk, echivalentul a aproape 8.000 de euro. De asemenea, vrea să comisioneze două plăci. Merge la cioplitorul de la cimitir și Laptev lipsește de la școală pentru a vedea bustul. În atelierul sculptorului, situat într-o fabrică în uz din nordul orașului, Laptev își face loc printr-un turnichet, urcă scările și traversează un coridor întunecat.

Vozhd poartă uniforma de Generalisim, cu sprânceana dreaptă ridicată ușor. Bustul stă pe un taburet de lângă fereastră, astfel încât Laptev să poată privi în ochii lui Stalin. Se îndreaptă spre statuie, pune cu atenție o mână pe umăr, își urmărește ridurile de pe față cu un deget și își șterge ușor praful de pe nas. Apoi, aproape ca un expert, bate cu blândețe pe piept – cu Stalin emițând un zgomot plictisitor. Bustul, la urma urmei, este confecționat din material sintetic, vopsit pentru a arăta ca bronzul. Nu au fost destui bani pentru mai mult.

„Ce ai făcut cu șablonul de tencuială”, întreabă Laptev. „L-am distrus”, spune sculptorul. Laptev suspină.

Primarul din Novosibirsk a fost inițial reticent în a oferi statuii lui Stalin un loc remarcabil în oraș. În timpul domniei lui Stalin, în regiune au fost înființate mai multe tabere de muncă, iar copiii și nepoții victimelor sunt încă în viață. În cele din urmă, primarul a decis să afișeze bustul la sediul partidului de pe Strada Bolșevică, chiar în afara centrului orașului. Parcarea este monitorizată de camere video.

Denisyuk și Laptev au fost de acord, deși acesta din urmă a considerat prudența primarului lașitate. „Este marioneta lui Putin”, spune el. “A trădat moștenirea lui Stalin.” – Dar avem nevoie de el, Ruslan’’, răspunde Denisyuk.

Chiar înainte ca monumentul să fie dedicat, primarul stabilește o întâlnire cu Grupul de inițiativă Monumentul lui Stalin la sediul partidului pentru a discuta detaliile finale, deși trimite un deputat în locul său. Laptev ajunge de la școală, unde intrase într-o luptă, geanta sa de ofițer este sfâșiată. Denisyuk fumează o țigară în afara ușii, în timp ce un excavator sfâșie gardul putred și răstoarnă copacii pentru a face loc monumentului. Îndepărtarea gardului a scos la iveală o baracă dărăpănată. Denisyuk întreabă ce se va face cu spațiul.

Un toast pentru patrie

Când vine în sfârșit 9 mai, ziua în care toată Rusia sărbătorește prin parade victoria asupra lui Hitler, artificii și lacrimi, monumentul Stalin este dedicat la Novosibirsk. Tomberonul a dispărut și brazi au fost plantați pe ambele părți ale bustului Stalin. Se cântă piese din epoca Stalin: “Hai să bem pentru Patriei! Să bem pentru Stalin!”

Denisyuk salută prin strângeri de mână, Stalin primește trandafiri și garoafe în timp ce se aude „Requiem” a lui Mozart. Urmează o ceremonie de primire, la care Denisyuk va mânca și va bea cu oficialii Partidului Comunist. Un joc de artificii luminează cerul în timp ce se lasă întunericul- o explozie de alb, roșu si galben în ceruri.

Două zile mai târziu, Denisyuk  este surprins savurând o sticlă de vin de Porto la micul dejun înainte de a se îndrepta către sediile partidului și de a face fotografii cu bustul Stalin dintr-o serie de unghiuri diferite în timp ce fumează o țigară.

Câteva săptămâni mai târziu, Ruslan Laptev postează și o fotografie cu el însuși cu statuia. În imagine, protejatul lui Denisyuk este în atenție, privind cruciș. Poartă un tricou cu două puști încrucișate, capul unui urs, o centură de muniție și mesajul: „Cu cât este mai grea vânătoarea, cu atât este mai satisfăcător premiul”.

Au trecut aproape trei luni de la ridicarea statuii și Denisyuk este satisfăcut. Stalin se întoarce și are în sfârșit un loc în orașul său. Dar lupta lui continuă. El a convocat o altă întâlnire a Grupului de inițiativă Monumentul Stalin pentru primul weekend din august, iar agenda este extinsă. Vrea ca statuia să fie recunoscută ca monument cultural, vrea să instaleze lumini care să lumineze bustul noaptea și vrea să fie construite scări. Cu toate acestea, mai mult decât orice, Denisyuk vrea să înceapă din nou să strângă bani cu ajutorul lui Laptev. Pentru un nou monument. Din bronz.

Related posts

Ziua libertății, sau când s-a prăbușit Zidul Berlinului

Europolitics.ro

Cum s-a ridicat Uniunea Europeană din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial și de ce contează în ecuația Brexitului

Adelina Miron

O poză veche de 35 de ani cu Francois Mitterand și Helmuth Kohl ne aduce aminte de valorile Uniunii Europene

Vlad Epurescu

Anul în care Hitler, Trotsky, Freud și Stalin au locuit în același oraș

Adelina Miron

Întoarcerea spiritului din 1989 pentru salvarea democrației europene de astăzi

Adelina Miron

Ce ar putea învăța Boris Johnson din experiențele lui Boris Elțîn și Václav Klaus pentru situația în care se află Marea Britanie

Adelina Miron

Leave a Comment

trusted online casino malaysia