europolitics
Istorie

Povestea din spatele unei imagini simbol: soldatul sovietic care flutură steagul victoriei deasupra Reichstagului

Imaginea surprinsă pe 2 mai 1944, în care un soldat al Armatei Roșii ridică un steag al Uniunii Sovietice deasupra Berlinului, a ajuns să reprezinte simbolul victoriei totale asupra armatei naziste. În aceeași zi, generalul Helmuth Weidling, ultimul comandant al forțelor naziste care apărau capitala Germaniei, ordona încetarea imediată a rezistenței, predând orașul soldaților sovietici.

Evgheni Khaldei a fost fotograful oficial al Armatei Roșii și a avut o misiune specială de realizat. Stalin și-a exprimat dorința de a vedea o colecție de fotografii care să reprezinte victoria soldaților Armatei Roșii, ridicând steagul sovietic deasupra clădirilor simbolice ale Reichstag-ului. A pleca din Berlin fără aceste fotografii nu era o opțiune.

Khaldei și prietenul său, croitor Israil Solomovich, i-a confecționat trei steaguri roșii cu simbolul ciocanului și secerii, din trei fețe de masă pe care le furase din biroul guvernului. Khaldei era locotenent în Armata Roșie și, chiar în ziua în care a avut steagurile gata, și-a luat camera sa marca Leica și a plecat spre Berlin. Pe 25 aprilie, trupele sovietice deja înconjuraseră cu succes Berlinul.

Capturarea Berlinului a venit la un preț greu: 78,291 soldați ai Armatei Roșii uciși și 274.184 răniți. Victoria nu a fost niciodată pusă la îndoială: 90.000 de soldați germani s-au confruntat cu peste un milion de militari ai Armatei Roșii. Forțele naziste care apărau Berlinul erau formate din subdiviziuni ale Wehrmacht și Waffen-SS care erau prost antrenate și din milițiile populare Volkssturm, înființate în anii 1944-1945.

Cu toate acestea, au existat lupte stradale amare. Frica de represalii ruse impulsionate de propaganda nazistă, în special printre contingentele externe ale SS, au alimentat o defensivă feroce. Ei își calculaseră că mai bine ar fi să trateze cu aliații occidentali ca ocupanți, decât Rusia sovietică.

Inițial, Stalin a fost ezitant în legătură cu un asalt final pentru Berlin. La Yalta, în februarie 1945, el a urmat o “politică de cooperare” cu aliații occidentali și care putea fi pusă în pericol de o confiscare unilaterală a Berlinului.

Cu toate acestea, pentru comandanții și soldații Armatei Roșii, capturarea Reichstag-ului era un simbol al sacrificiului lor și al triumfului final în războiul cu Germania nazistă.

Ajuns acolo, Khaldei căuta pozițiile pentru a face poza perfectă, așa că a făcut câteva încercări în mai multe locuri. Prima locație a fost Aeroportul Templehof, iar a doua imagine a fost realizată pe Poarta Brandenburg.

A treia imagine, și cea care a rămas în istorie, a fost realizată pe clădirea oficială a Reichstagului, însă fotograful a pus în practică o întreagă scenetă, realizând-o în mai multe etape.

Sursă: smarthistoryblog.com

Merită de menționat că există multe controverse cu privire la cine a fost cu adevărat primul soldat care a ajuns pe acoperișul Reichstagului cu acel steag. Se spune că a fost Rakhimzhan Qoshqarbaev, un militar al armatei roșii de origine kazahă, în data de 30 aprilie. Abia pe 1 mai 1945, alți doi soldați, este vorba despre rusul Mihail A. Yegorov și gruzinul Meliton Kantaria aveau să escaladeze acoperișul clădiri, care era incendiată, și să înfigă în acoperiș steagul victoriei sovietice. Însă, momentul nu a fost imortalizat.

A doua zi, când luptele se încheiaseră, Evgheni Khaldei i-a rugat pe doi soldați să escaladeze acoperișul Reichstag-ului și așa a reușit să-și organizeze fotografiile perfecte. A realizat, în total 36 de fotografii, cele mai bune fiind publicate în revista Ogonek. Una dintre ele a devenit fotografia-simbol a victoriei sovietice din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Kantaria și Yegorov au primit cele mai mari distincții posibile și au fost proclamați eroii Uniunii Sovietice. Dar, este mai puțin cunoscut faptul că a existat și un al treilea erou. Este vorba despre Oleksiy Berest, un ofițer al Armatei Roșii, născut în Ucraina. El a fost cel care a fluturat steagul pe 2 mai, însă el nu a fost amintit, din motive ideologice. Uniunii Sovietice îi era mai simplu să-i glorifice pe Yegorov, care era etnic rus și pe Kantaria, care era gruzin, la fel ca și Stalin. Berest nu a vorbit vreodată despre faptul că el a fost personajul din imaginea simbolică făcută de Khaldei până în 1995, când a dezvăluit că NKVD i-a cerut să-și țină gura închisă.

Ce nu s-a știut până de curând este că părți din această imagine au fost modificate. Fotograful Yevgeny Khaldei a suprapus fumul întunecat de la o altă fotografie și a manipulat contrastul pentru a da scenei mai multă dramă. Comparația de mai jos arată versiunea originală și versiunea modificată a fotografiei.

Sursă: vox.com

În plus, un al doilea ceas purtat de soldatul care ținea steagul a fost editat, pentru a nu lăsa impresia că ar fi fost însușit prin jaf. Comparația de mai jos arată o apropiere a versiunii originale și a versiunii modificate, în care ceasul a dispărut.

Sursă: vox.com

Invazia sovietică din Germania a inclus acte brutale, crime, violuri și jafuri, văzute ca răzbunare după incursiunea lui Adolf Hitler în Uniunea Sovietică, care a lăsat milioane de morți, inclusiv femei și copii.

Related posts

Crizele care l-au adus, în urmă cu 20 de ani, pe Vladimir Putin la putere

Vlad Epurescu

Poate fi 2018 la fel de revoluționar ca 1968? Cu ce se deosebește conservatorismul din Vestul Europei de cel din Est

Vlad Epurescu

Patru mari lideri politici europeni, modelati de caderea Zidului Berlinului. Ce a insemnat anul 1989 pentru Merkel, Putin, Orban si Kaczynski

Vlad Epurescu

Seara in care Partidul Republican era sa se faca praf si discursul emotionant al lui Ronald Reagan care l-a eclipsat pe Gerard Ford

Vlad Epurescu

Euroscepticii de serviciu. Cine s-a opus, de-a lungul vremii, integrarii europene

Vlad Epurescu

Amanuntele din spatele asasinarii lui Armand Calinescu, suprimarea legionarilor si dictatura lui Carol al II-lea

Vlad Epurescu

Leave a Comment