Cine este Donald Luskin, cel mai prost om in viata…

Criza economica din 2008, ale carei efecte le resimtim si astazi, batea puternic la usa in toamna acelui an. SUA era in plina campanie electorala iar Barack Obama punea la indoiala sistemul economic american.

Era perioada in care multi analisti economici incercau sa anticipeze ceea ce avea sa vina. Daca, spre exemplu, Nouriel Roubini a fost numit “Dr. Doom” pentru avertizarile sale la adresa bancilor si, economiei, in general, Donald Luskin a fost numit drept “the stupidest man alive”.

Donald Luskin este unul dintre cei mai vocali analisti economici ai Statelor Unite. Este un critic acerb ale teoriilor emise de Paul Krugman. Detesta publicatia New York Times. Deseori a fost comparat cu personajul Jean Valjean pentru comportamentul sau. Spre exemplu, in calitate de colaborator al site-ului thestreet.com, a avut o disputa cu Jim Cramer, unul dintre colegii sai. A demisionat si a preferat sa faca scandal la comentariile fiecarui articol scris de Cramer.

In vara lui 2008, Fannie Mae si Freddy Mac, cei doi giganti ai creditelor ipotecare isi dadeau obstescul sfarsit. In mai 2008, Bear Stearns dadea faliment. Dar erau multi joviali care bagatelizau aceste falimente.

Iar Donald Luskin a ramas in istorie. In data de 14 septembrie 2008, Luskin a publicat un editorial in Washington Post, care a facut senzatie la acea vreme.

 

Terminati cu vaicarelile despre economie!
Au fost cele mai cumplite momente si au fost cele mai cumplite momente. Imi dau seama ca asa ar concluziona Charles Dickens despre situatia actuala din economia SUA, bazata pe ropotele de pesimism din mass-media si pe ceea ce se spune in campania electorala.
In ultimele doua luni, chiar acest ziar a scris nu mai putin de noua ori ca cifrele cheie ale economiei noastre sunt la fel de proaste cum erau pe timpul Marii Depresii. […]
Astazi, insa, lucrurile nu sunt atat de proaste. Sigur, sunt cateva probleme in economie, daca Guvernul a preluat gigantii imobiliari Freddie Mac si Fannie Mae si a ajuns sa planga dupa Lehman Brothers. Da, si cifrele somajului sunt putin ridicate. Dar nimic din toate acestea nu pot cauza o depresie. Toate nu sunt decat niste comparatii exagerate. […]

Cine spune ca suntem in recesiune sau ca ne indreptam spre asa ceva si, mai ales, catre cea mai grava de la Marea Depresie incoace – isi inventeaza singur propria definitie particulara a termenului “recesiune”.

Asa a scris Donald Luskin pe 14 septembrie 2008, in Washington Post. A doua zi, Lehman Brothers dadea faliment si incepea marea criza economica a secolului XXI. Peste doua zile, panica a capatat proportii globale iar economia mondiala a fost aruncata in haos. Si asa si-a castigat renumele de “cel mai prost om in viata.”

 

 

 

 

 

Related News

One Response

Leave a Reply
  1. avatar
    David
    Sep 07, 2015 - 08:17 PM

    Pai si pana la urma cine este?Credeam ca este un articol despre el si viata lui,asta lasa de inteles titlul.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1