fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Marile Crize Economice

De ce stergerea datoriei Germaniei din 1953 nu are nicio legatura cu ce vrea astazi Syriza

Retorica populista cu care Syriza. partidul de extrema stanga, i-a alimentat pe cetatenii greci, s-a bazat pe ideea ca Germania ar trebui sa readuca in zona euro cresterea economica prin a contribui la reducerea datoriei publice a tarilor supra-indatorate. Pana cand sa ajunga in situatia dramatica de astazi, Grecia deja primise o serie de compensatii si de scutiri de la plata datoriilor.

In zilele ce au urmat investirii sale in functia de premier, Alexis Tsipras facea apel la un precedent istoric. Acum cel mai mare oponent al scutirii de datorii, Germania recunostea dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial in fata creditorilor ca tara nu mai poate sa isi returneze datoriile acumulate dupa cele doua razboaie mondiale. In 1953, creditorii erau de-acord sa stearga 50% din datoria Germaniei de Vest. Tarile creditoare recunosteau in acel moment ca scutirea datoriilor era in propriul interes. Astazi, culmea, Germania este cel mai puternic creditor al zonei euro.

Syriza aducea la inceputul anului, asadar, un argument atractiv pentru stergerea datoriei Greciei: oare nu Germania a fost cea care a fost marele beneficiar al unei relaxari financiare fara precedent, in 1953? Dar retorica Syrizei nu poate fi nicidecum convingatoare. Paralelele dintre Grecia de astazi si Germania anului 1953 nu au niciun fundament in afara de populismul desantat.

In 1953, creditorii Republicii Federale ai Germaniei erau 20 la numar, inclusiv Grecia. Acestia, la o conferinta ce a avut loc la Londra, au cazut de-acord sa stearga 55% din datoria suverana a Germaniei in valoare de 32.3 miliarde de marci germane. Unul dintre economistii de top ai Syrizei a invocat conferinta de la Londra din 1953 ca argument pentru iesirea Greciei din aceasta blocada financiara.

Dar ce s-a intamplat la Conferinta de la Londra?

Aproape jumatate din totalul datoriei publice a Germaniei, adica 16.1 miliarde de marci germane, isi avea originile inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial. O mare parte aparuse din cauza reparatiilor de razboi neonorate fata de invingatorii din Primul Razboi Mondial. Acele cerinte uriase au ingenunchiat economia Germaniei si, pe fondul disperarii populatiei, nazistii au venit la putere. Ei au promis ca vor sterge datoriile daca vor conduce tara.

Konrad Adenauer, primul Cancelar al Germaniei postbelice, a recunoscut datoriile in anul 1951 ca parte a unui efort de a transforma o Germanie din ruine intr-un stat responsabil membru al sistemului economic Occidental. A fost o miscare facuta din buna credinta pentru ca o mare parte din datoria publica era emisa in moneda straina care si-a pierdut valoarea atat a principalului cat si a dobanzii in anii dintre cele doua razboaie. Atunci cand Adenauer si-a asumat obligatiile la ratele de schimb acceptate de creditori, creditorii si-au dat seama ca Germania nu va putea sa isi achite intreaga nota de plata.

germania1

Germania avea nevoie de mult bani pentru a-si restaura infrastructura si locuintele care au fost rase de pe suprafata pamantului din cauza razboiului. In plus, dupa ce Germania a fost sectionata in doua de aliatii celui de-Al Doilea Razboi Mondial, 10 milioane de refugiati din partea sovietica ce era controlata au emigrat spe Vest, generand o catastrofa umanitara dintre cele mai mari proportii.

Ok, Germania si-a facut-o cu propriile-i maini, dar nu mai era condusa de nazisti si facea tot ce ii statea in putinta ca sa se scuture de trecut. Nemtii munceau incontinuu iar creditorii au simtit nevoia sa puna un umar la acest efort.

Circumstantele in care Grecia si-a acumulat datoria publica sunt total diferite. Dupa sapte ani de dictatura militara, democratia se asternea din nou in Grecia. Guvernul socialist de la Atena s-a aruncat intr-o goana nebuna de acordare de beneficii sociale, marirea pensiilor si a liberului acces la serviciile medicale. Grecia incepuse sa finanteze o cale ferata care avea mai multi angajati decat pasageri. Chiar si inainte de lovitura de stat militara, guvernul grec incepuse sa plateasca salarii preotilor. Timp de trei decenii, Grecia a mers pe deficite fiscale nesustenabile si s-a imprumutat pentru a le acoperi. Apoi a mintit Eurostatul pentru a adera la moneda euro in 2001. Ca sa nu ne mai ascundem dupa deget: Grecia si-a acumulat voluntar datoriile la o dobanda favorabila fara a tine seama de dimensiunea deficitului bugetar in timp ce Germania anului 1953 venea dupa doua razboaie mondiale!

Sigur, poate fi discutata ideea ca, daca Germania a beneficiat de o a doua sansa dupa tot ceea ce nazistii i-au facut Europei, de ce nu ar trebui si Grecia sa primeasca? Exista, totusi, un raspuns. Intrebarea nu este retorica.

In 1953, tarile blocului estic au fost tinute departe de conferinta de la Londra. Statul marioneta al sovieticilor, adica Republica Democrata Germana, nu a pus absolut deloc umarul la nimic din datoria RFG-ului. In 1953, muncitorii faceau greve in est iar tancurile sovietice erau chemate la datorie. Insa, in 1990, dupa reunirea Germaniei, tara a trebuit sa achite o parte din datoria estului in baza conferintei de la Londra. Motivul pentru care Germania de Vest a beneficiat de o stergere a datoriei a fost importanta geostrategica pe care o avea in lupta impotriva Comunismului. SUA si UK aveau tot interesul sa refaca economic si politic Germania Federala.

Germania de Vest care a beneficiat de reducerea datoriei nu a consumat acel surplus pe acordarea de pensii, ci a constuit un stat puternic sub conducerea CDU-ului. Era o tara de centru-dreapta, capitalista, care credea in initiativa privata. O mare parte din datoria Germaniei rezultase din ajutorul oferit de SUA pentru reconstructia tarii.

Germania de Vest era, insa, singura tara din Europa Occidentala care primise acest ajutor prin credite concesionale si nu prin granturi, prin subventii. Partea mai mica a datoriei Germaniei isi avea radacinile inainte ca nazistii sa puna mana pe putere in 1933, prin doua credite luate pentru a-si restructura datoria ce o avea de achitat in calitate de stat infrant al Primului Razboi Mondial. In plus, Germania obtinuse “ajutor de dezvoltare” imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial prin Planul Marshall. Si era vorba despre credite concesionale, nu subventii!

In schimb, in cazul Greciei de astazi, vorbim despre o miscare de stanga ce planuieste sa isi nationalizeze bancile si utilitatile iar reducerea de datorie va avea drept scop oferirea de electricitate gratis pentru populatie, cresterea salariului minim si acordarea de bonusuri pentru pensionari. Acestea fiind practicile prin care Grecia si-a acumulat uriasa datorie publica de astazi. Este un caz extrem de hazard moral la mijloc.

Pentru stergerea datoriei, veti spune ca, in cazul Greciei, exista si argumente politice, la fel cum au fost si in cazul Germaniei in 1953.

Liderii europeni sunt ingrijorati ca elenii vor parasi zona euro si aceasta miscare va dezintegra uniunea monetara. Desigur, ar fi mult mai ieftin sa ii stearga Greciei datoria decat sa se confrunte cu asemenea consecinte. Deci, creditorii Greciei trebuie sa plateasca o taxa guvernului de stanga pentru a nu face praf zona euro.

In cazul Germaniei, in 1953, scopurile erau putin mai nobile, acelea de a nu se mai intampla niciodata ca intreaga lume sa isi revina din socul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In cazul Greciei, este vorba numai despre oportunism politic.

Related posts

De ce nu este o surpriza ca Grecia nu vrea sa isi plateasca creditorii externi

Vlad Epurescu

Cum au luat-o in 1981 pe drumuri diferite Grecia si Romania; Povestea falimentului de pe timpul lui Ceausescu si cum si-a platit Romania datoria la FMI

Vlad Epurescu

Ce putem invata din marile crize economice ale istoriei

Vlad Epurescu

Povestea lui Ludwig Erhard, cele opt minute şi noaptea în care s-a născut marca germană

Vlad Epurescu

De ce Islanda nu a ajuns ca Grecia

Vlad Epurescu

Cum s-a ruinat dinastia bancherilor din familia Espirito Santo

Vlad Epurescu

6 comments

avatar
IONUT July 8, 2015 at 11:17 am

Inteleg ca raspunsul este, Germania avea guver de dreapta, Grecia are un guvern de stanga. In rezumat asta este raspunsul. ;00

Reply
avatar
Bob July 8, 2015 at 11:45 am

Ionut stai jos. Nota 4.

Reply
avatar
Adrian July 8, 2015 at 11:25 pm

Ionut, intelegi prost. Mai citeste o data.

Reply
avatar
Gica contra July 9, 2015 at 9:28 am

Articol de cacao. …logica – idem. …mai documentează ceea ce spui și nu mai fi așa zelos….nu îți face nimeni statuie și nici nu vei ajunge în împărăția cerului. ..dar vei câștiga bani frumoși. …cel mai bine grăia thomas sankara. …au jucat au câștigat a fost bine….au jucat cartea greșită. ..acum trebuie să piardă. ..așa e în afaceri. Și faza cu grecii care au falsificat nu știu ce acte…aaa…stai…,,au mințit Eurostatul”..mă lași cu poveștile astea de adormit copiii. ..aia erau atât de naivi să îi și creadă. …nu mai avea grija greciei …se vor descurca ei și fără să îi mai bălăcăresti Tu.

Reply
avatar
Ciprian July 10, 2015 at 7:34 am

In mod cinic, Planul Marshall a ajutat reconstructia industriei de armament a Germaniei, pt a le furniza arme necesare razboiului din Coreea.
Marii criminali nazisti au fost repusi in posesia uzinelor construite cu milioane de sclavi europeni in timpul razboiului si cu aurul Bancii Centrale a Greciei furat.
Acum, masinile produse in aceste uzine sunt vandute in tarile din sudul Europei, pe credit furnizat de banci germane..
Iar cetatenii respectivi sunt numiti “trantori”..
Tare sistemul Imperiului German..

Reply
avatar
GEORGIOS STAVROPOULOS September 22, 2017 at 9:47 pm

În primul land pentru liniștea scriitorului trebuie subliniat ca guvernul syriza nu a naziolazat nici o bancă și urmează o poltica neoliberala foarte agresivă.
Să nu omitem despăgubirile germane de război Căutați pe Google de localități cuM kala rita sau distomo, veți afla de crimele petrecute de prea admiratii teutoni (nu e vorbă de ss sau Gestapo dar de trupe ordinare ).După război au fost judecate despăgubiri cât și întoarcerea aurului grecesc furat.Totuși nimic nu s a intimplat. Economia se supune mereu poloticii și în anii 50 a fost nevoie de o Germanie puternică ca stavila a expansiunii sovietice. Micul aliat Grecia (care a ținut partea națiunilor Unite de la bun început luptand contra axei, în timp ce alte țări mai oportuniste s au aliniat lumii libere pe la sfirsite lui 1944 ieșind intacte și fără datorii dinrazboi).
Înainte de a judeca și tine morală citiți mai multa istorie.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia