fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Marile Crize Economice

Cum au luat-o in 1981 pe drumuri diferite Grecia si Romania; Povestea falimentului de pe timpul lui Ceausescu si cum si-a platit Romania datoria la FMI

Anul 1981 este unul simbolic pentru istoria moderna a Greciei, dar si a Romaniei. In acel an, cele doua tari se alegeau cu doua destine total diferite. Grecia dobandea calitatea de membru al Uniunii Europene dupa o dezbatere parlamentara fulminanta intre Karamanlis si Papandreou, membrii celor doua familii care dirijau Grecia.

Tot in acel an, Romania intra in incapacitate de plata si se abona la o linie de credit a FMI-ului. In timp ce Grecia cunostea aerul placut al Europei Occidentale, Romania incepea sa respire mirosul ranced al saraciei, sa traiasca in frig si pe rationalizare. Marele succes al propagandei regimului ceausist a fost sa convinga populatia ca sacrificiile sale au facut ca Romania sa fie singura tara care isi restituia inainte de termen datoriile externe, ingreunata de oculta economica ce urmarea colonialismul si imperialismul.

Grecia a intrat marti in incapacitate de plata, fiind prima tara a zonei euro care nu isi onoreaza datoriile fata de creditorii externi. Dinspre guvernul de la Atena au venit multe acuze fata de conditiile austere impuse de Bruxelles pentru deblocarea ajutoarelor financiare. Marele succes al propagandei Syrizei a fost acela de-a convinge populatia ca poate mentine Grecia in zona euro fara masurile de austeritate si fara a-si mai plati datoriile.

In 1981, Grecia si Romania au luat-o pe cai opuse dar privind la fel Occidentul, adica atat cu admiratie cat si cu neincredere. Diferenta este ca Romania o facea in 1981 in plina dictatura comunista iar Grecia o face si dupa 38 de ani de Uniune Europeana, dupa investitii uriase si acces facil la capital strain.

fabrica de confectii

Drumul Romaniei spre incapacitate de plata

Ideile economice despre industrializarea continua intr-un spatiu suveran restrans au dus catre o transformare radicala a tarii noastre. De la o economie bazata pe cererea interna si pe modernizarea si extinderea industriei, Romania s-a transformat intr-o tara austera ce a estompat cererea consumatorilor, s-a izolat de finante si de noile tehnologii, pompand in exporturi pana cand a sucombat. Intrarea Romaniei in incapacitate de plata in anul 1981 a fost produsul a trei socuri economice extrem de puternice, dar si a dementei conducatorilor tarii care au dus industrializarea tarii dincolo de extrem, creand niste mamuti industriali care nu se puteau autofinanta de pe pietele libere din cauza constrangerilor economiei romanesti.

Primul soc pentru Romania a fost Revolutia Iraniana, care i-a dat peste cap planurile lui Ceausescu. Dictatorul Romaniei voia sa incheie cu Shahul Iranului o serie de acorduri comerciale pentru importurile de petrol. Iranul era cel mai mare furnizor de petrol al Romaniei si o alternativa gasita rapid, pentru a scapa de lesa Uniunii Sovietice. Din nefericire pentru regim, Iranul a fost inlocuit cu Irak ca furnizor principal de petrol. Problema a fost ca Saddam Hussein i-a declarat razboi Iranului iar exporturile de petrol catre Romania au scazut dramatic. Romania incepea sa devina din nou dependenta de resursele petroliere ale Uniunii Sovietice asa ca Ceausescu trebuia sa actioneze rapid.

Pe masura ce petrolul dinspre Golful Persic nu mai curgea chiar atat de tare, Ceausescu a inceput sa umble dupa alte alternative pentru a-si duce la indeplinire ambitiile economice. Insa, in perioada anilor ’70, se intampla ceva in lumea finantelor. Au avut loc niste schimbari revolutionare si una dintre ele a implicat rata dobanzii. In anul 1979, adica cu doi ani inainte ca Romania sa intre in incapacitate de plata, capitalul privat international devenise mult mai costisitor dupa ce FED-ul a decis sa mareasca rata dobanzii intr-un moment in care ideile monetariste castigau teren in Vest. Aceste politici au condus catre cresterea randamentelor datoriei publice si multe tari au intrat in anii urmatori in incapacitate de plata.

Al doilea soc pentru Romania a fost criza petrolului din perioada 1979 – 1980 care a dublat pretul acestei resurse energetice pentru tarile importatoare. Undele socului crizei petroliere s-au reverberat prima data in Europa de Est. Cateva tari din regiune, printre care si Romania, se imbarcasera in anii ’70 spre industrializarea la scara larga. Guvernele acestor tari s-au imprumutat la greu de la bancile comerciale ale Europei de Vest sau de la FMI insa economiile lor erau fragile si nu puteau concura cu cele ale tarilor dezvoltate.

ceausescu1

Cum a ajuns Ceausescu sa se imprumute de la FMI

In anii ’70, Nicolae Ceausescu a apelat la FMI mai mult dintr-o strategie politica, pentru ca, in acest fel, a reusit sa se distanteze de telurile politicii externe ale Uniunii Sovietice. Asa ca, in 1972, dupa cinci ani de diplomatie tacuta si discutii tehnice, Romania a devenit prima tara care era atat membru al Consiliului pentru Asistenta Economica Mutuala dirijat de Uniunea Sovietica dar si membru FMI. In ’73, Ceausescu se intalnea la Washington cu Richard Nixon, presedintele SUA. Ceausescu era vazut de Vest ca un fel de De Gaulle comunist, mai ales dupa ce s-a opus invaziei URSS in Cehoslovacia. La acea intrevedere a luat parte si Johannes Witteveen, presedintele FMI-ului.

Incepand cu 1975, Ceausescu a pornit in Romania o industrializare la scara larga iar FMI-ul a fost chemat sa sustina proiectele economice romanesti cu doua acorduri stand-by. Expansiunea industriei otelului, a petrochimicelor si a constructiei de utilaje s-a tradus printr-un consum urias de energie si o vulnerabilitate extraordinara la importurile de petrol. In perioada 1976 – 1981, datoria externa a Romaniei a crescut de la 0.5 miliarde de dolari (adica 3% din PIB) pana la 10.4 miliarde de dolari (adica 28% din PIB).

Spre deosebire de alte state socialiste, Ceausescu a crescut datoria tarii nu prin contractarea de credite la dobanzi mici, asa cum erau in perioada ’73-’79, ci prin luarea de credite la dobanzi mari, precum cele din perioada ’79-’81. Si aceasta intr-un efort disperat de a salva capacitatea mare de procesare de petrol pe care construit-o la finele anilor ’70 pentru ca Romania sa scape de dependenta URSS-ului.

Romania intra in incapacitate de plata

In anul 1981, dobanda la creditele luate de Ceausescu ajunsese de la 8 milioane de dolari, cat era cu sase ani inainte, la 3 miliarde de dolari. Asa ca Romania era in situatia de a le plati, in perioada 1980 – 1982, creditorilor straini, 6 miliarde de dolari. Pana la sfarsitul anului ’82, Romania avea nevoie de 80% din banii obtinuti din exporturi pentru a-si finanta datoria externa.

Economia tarii era intr-o situatie extrem de fragila. Investitiile care au suustinut industrializarea prin aducerea de capital strain au slabit balanta externa a contului curent in timpul unei perioade in care costurile la importul de petrol si o serie de dezastre naturale (precum cutremurul din ’77) nu lasau loc de excese. Autoritatile romane s-au dus din nou la FMI la inceputul lui 1981 si un acord stand-by a fost negociat in luna mai a acelui an.

Comitetul Executiv al FMI-ului era sceptic privind aceasta cerere. Autoritatile romanesti trebuiau sa implementeze o terapie de soc si sa coopereze deplin cu creditorii pentru a indeplini criteriile de performanta. Cel putin, FMI-ul ar fi fost de-acord ca Romania sa ceara un aranjament financiar in baza Fondului de Facilitate Extins, ceea ce i-ar fi permis Romaniei sa isi restituie imprumuturile intr-o perioada mai lunga de timp.

Marea Britanie, membra a FMI, nu a fost de-acord. Britanicii considerau ca Romania nu va putea sa isi rostogoleasca datoriile pe termen scurt si a pus la indoiala decizia FMI-ului. Romania avea atunci o datorie de 9.5 miliarde de dolari in moneda convertibila si nimeni nu prea credea ca aceasta datorie este sustenabila. Intr-un final, FMI-ul i-a acordat Romaniei 1.3 miliarde de dolari.

Increderea FMI-ului in guvernul lui Ceausescu a fost inselata iar Romania a intrat rapid in incapacitate de plata la jumatatea anului 1981. Teama creditorilor de o contagiune economica generata de criza economica ce izbucnise in Polonia i-a determinat pe acestia sa isi retraga depozitele din Romania si sa isi anuleze liniile de credit inter-bancare. Situatia a fost complicata si de acuzatiile bancilor occidentale care acuzau bancile romanesti de abuzuri. Cererile pentru rostogolirea imprumuturilor care ajungeau la scadenta erau respinse iar Romania acumulase arierate in valoare de 1 miliard de euro pana la finele acelui an. Tara era taiata de la toate liniile de creditare internationale si nu mai respecta acordul cu FMI-ul.

In conditiile in care rezervele Bancii Nationale erau, undeva, la 400 de milioane de dolari, Ceausescu trebuia sa schimbe dramatic politicile interne pentru a depasi aceasta criza economica.

cozi

… Infometarea populatiei

Pentru ca era vazut ca un rebel in fata politicii externe a URSS-ului, Ceausescu a reusit, asadar, sa acceseze multe imprumuturi venite dinspre Occident. Romania a inceput in ianuarie 1982 sa negocieze cu un consortiu format din noua banci din cinci tari occidentale. FMI-ul participa ca observator. Pana in aprilie, datoriile catre banci ajunsesera la 3 miliarde de euro, inclusiv datoriile pe dobanzi dar si pe principal.

Chiar si asa, FMI-ul se astepta ca Romania sa ajunga la un acord cu acele banci si sa isi reia acordul stand-by incepand cu luna iunie ’82. Speranta FMI-ului a fost rapid spulberata. Vara acelui an a fost foarte fierbinte pentru finantele Romaniei.

Comitetul director al FMI-ului a propus ca graficul de plati sa fie reluat cu o tragere de bonuri de tezaur in valoare de 10 milioane de dolari. Era o propunere fara precedent pentru ca FMI-ul era impresionat de perseverenta Romaniei de a implementa ajustarile programului de finantare. Pana la urma, din 10 milioane de dolari suma a ajuns la 76 de milioane de dolari.

Romania si consortiul bancar au semnat o intelegere in decembrie 1982, punand capat crizei economice si permitand reluarea acordului stand-by. Imediat, insa, economia Romaniei s-a deteriorat si mai tare pentru ca investitiile erau implementate dezastruos iar rezultatele nu indeplineau standardele de calitate. Produsele fabricilor romanesti nu puteau sa fie vandute cu succes pe pietele libere care erau dominate de concurentialitate. Gigantii industriei lui Ceausescu nu puteau sa se autofinanteze de pe pietele externe. Fabricile construite de Marele Carmaci cu imprumuturi in moneda denominata nu puteau sa isi vanda produsele in acest fel pe pietele externe.

Intrucat industria lui Ceausescu nu se putea autosustine, Romania a folosit o modalitate mai primitiva ca sa isi obtina nevoiele de finantare: exporta produse de valoare adaugata foarte scazuta, inclusiv materie prima precum petrol, otel de calitate inferioara sau mancare neprocesata.

Regimul se impauna cu rezultate economice marete, dar care erau falsificate, numai ca Ceausescu sa fie multumit. Cultul Conducatorului Mult Iubit era la apogeu.

Cum exporturile erau singurele date economice care nu puteau sa fie “blatuite”, Ceausescu punea o presiune fantastica pentru cresterea cotelor de export, dar dintr-o productie ale carei date erau falsificate! Asa ajunsesera romanii sa nu mai gaseasca mancare in alimentare si sa manance rationalizat. Consumul a scazut sub standardele normale. Iar rezultatul a fost o drama nationala in care populatia unei tari se intreba de la o zi la alta ce va pune pe masa.

Asadar, Romania nu a mai reusit in 1981 sa isi onoreze datoriile catre creditorii externi si a intrat in incapacitate de plata. Reactia lui Ceausescu a fost sa reduca drastic nivelul consumului intern. Si tineti cont ca el vedea niste date economice falsificate! Investitiile au fost reduse la un nivel derizoriu, importurile care nu erau vitale au fost oprite iar exporturile au fost impinse catre capacitatea maxima.

Aceasta politica economica, desi se baza pe niste date umflate, l-a ajutat pe Ceausescu sa repuna platile in termen dar cu costul de a face praf tara si sa impuna unei populatii captive ca intr-un penitenciar niste suferinte care nu erau absolut deloc necesare. Fara importuri, productia fabricilor si a uzinelor lui Ceausescu a scazut atat in calitate cat si in cantitate, creandu-se, astfel, un cerc vicios.

Ultimii 10 ani ai regimului Ceausescu au fost descrisi prin lipsa produselor de baza si a serviciilor. Romanii erau privati de alimente, de haine, de electricitate, de gaze, de caldura, de medicamente, de transport public si de tot ceea ce defineste o societate moderna.

Cel mai mare succes al propagandei lui Ceausescu a fost acela de a spune ca datoria straina a fost impusa Romaniei de o conspiratie internationala ce voia sa puna capat tarilor progresiste. Iar toate restrictiile au fost necesare intr-un efort national de a scapa de colonialism si imperialism.

In primavara anului ’89, Ceausescu anunta, in mod public, ca Romania si-a achitat toate datoriile catre creditorii internationali inainte de termen. O nebunie absoluta pentru ca tara noastra a platit si penalitati deoarece nu respecta graficul de datorii! Saracia si infometarea populatiei au continuat, totul culminand cu Revolutia din 1989 si caderea Cortinei de Fier.

Related posts

De ce stergerea datoriei Germaniei din 1953 nu are nicio legatura cu ce vrea astazi Syriza

Vlad Epurescu

De ce nu este o surpriza ca Grecia nu vrea sa isi plateasca creditorii externi

Vlad Epurescu

Ce putem invata din marile crize economice ale istoriei

Vlad Epurescu

Povestea lui Ludwig Erhard, cele opt minute şi noaptea în care s-a născut marca germană

Vlad Epurescu

De ce Islanda nu a ajuns ca Grecia

Vlad Epurescu

Cum s-a ruinat dinastia bancherilor din familia Espirito Santo

Vlad Epurescu

20 comments

avatar
pixi July 3, 2015 at 12:56 pm

Nu stiu cina a scris articolul asta, dar e plin de manipulare oridnara!
Faptul ca dobanzile au crescut de la 8 milioane USD la 3 miliarde USD vi se pare normal, in schimb faptul ca eram siliti sa vindem produse cu valoare adaugata mica e normal. Piata concurentiala capitalista e o poveste de succes – o alta mare manipulare a “lumii libere” !
Cei din vest s-au speriat ca o tara mica ca Romania poate scapa de datorii si ca ar fi fost un exemplu de urmat: se dezvolta cu banii capitalistilor, urmand ca dupa achitarea datoriilor sa stea la aceeasi masa !
America cui a cerut imprumuturi pentru dezvoltarea economica? Nimanui ! Ea si-a tiparit singura banii si asta se vede acum prin devalorizarea (inflatia) de-a lungul timpului. 1 USD din 1945 valoreaza mai mult in 2015 !
Daca ar fi procedat toate tarile ca America, poate ca acum ar fi multe tari libere care ar putea discuta de la egal cu cei mari!

Reply
avatar
florin October 14, 2015 at 5:12 pm

Articolul este destul de corect. Capitalistii sunt prin natura lor niste profitori, asa este. Insa si Ceausescu era un taranoi idiot care se credea buricul pamantului. Lui i s a propus sa se finanteze direct de pe bursa, banii de pe bursa fiind mult mai ieftini, insa nu a fost de acord. De altfel cum se precizeaza in articol , implementarea acordului de imprumut era total gresita, se fura si pe timpul ala la greu, iar cateii din jurul lui Ceausescu profitau si ei.

Reply
avatar
Ramon May 1, 2016 at 9:16 pm

capitalismul se bazează pe profit, ceea ce duce la eficiență, care nu a existat în comunism. Fabrica care nu face profit ți nu se poate finanța, se închide. Nu furtul caracterizează societatea comunistă ci minciuna. Nu puteai avea două locuințe (dar le puteai face pe numele copiilor dacă erau majori), deci furturile erau limitate neavând cum să dosești averea (poate doar aur sau opere de valoare puteai deține). Ceaușescu nu cred că putea folosi sistemul bursier pentru că părți din fabricile românești nu puteau fi vândute străinilor, statul fiin dunic proprietar. Altfel capitalul ar fi putut cumpăra tot ce era profitabil și s-ar fi ajuns tot la blocaj.

Reply
avatar
nelu July 14, 2016 at 9:15 pm

Si acum cand esti dator ,treci totul pe numele altuia si asa datoria ta devine nula…… nu mai vorbiti aiurea …Ceausescu a facut asa cum se face in orice casa ,cand trebuie sa faci economie.,te limitezi .

Reply
avatar
vali January 31, 2019 at 9:08 am

Daca ai datorii iti infometezi copii, stai in frig si iti vinzi mobila de bucatarie?! Prostie sau sado-masochism. Polonia comunista nu a platiti datoria externa (era mai mare ca a Romaniei), numai un agramat cu 4 clase pus de URSS (tot ei l-au dat jos, vezi “turistii sovietivci” si agentii lor din Ro, cum ar fi Militaru/Iliescu) putea sa distruga in asa hal. Apropo, el si familia lui NU se limitau, traiau in LUX, la fel si tovarasii cu “grad”, politrucii numiti in acea vreme stabi de partid.

avatar
Mama mare August 12, 2020 at 1:25 am

Daca esti prost stai acasa. Dobinzile au crescut, pentru ca datoria tarii a crescut de la 0,5 Miliarde $ la 11 Miliarde $. Invata sa citesti intii.

Reply
avatar
gigi October 12, 2015 at 3:36 pm

Aberati la greu in articolul asta

Reply
avatar
traian November 17, 2015 at 2:02 am

Din 1917 până în august 1971 inflaţia totală (după IPC) în SUA a fost de 308% sau, altfel spus, în ’71 îţi trebuiau 20,4 dolari pentru a cumpăra ce cumpărai în 1917 cu 5 dolari.Din august ’71 până în mai 2011, inflaţia oficială a fost de 453,8%, aşa că 5 dolari din ’71 cumpărau cât cumpără 27,7 dolari acum.

Reply
avatar
traian November 17, 2015 at 2:30 am

Sau 4.4$ din 1917=100$ din 2011, devalorizarea este de 22,8 ori

Reply
avatar
Ramon May 1, 2016 at 9:04 pm

economia a fost făcută praf din concepție, nu ca urmare a crizei. Lipsa posibilității de a vinde cu profit pe piața liberă era consecința calității mediocre a produselor, ca urmare aproape toată industria se inchide după 1990. După 1990 a continuat conducerea globală, deși afirmația lui Petre Roman s-a dovedit adevărată. Au trebuit peste 20 de ani să se închidă ceea ce se construise aiurea și nu există perspective pentru o populație de 19 mln locuitori sau 4,5 mln angajați, multora li s-au creat joburi parazite si mai cer și spagă (tot felul de controale, de restricții care distrug producția mediocră). Valoarea adăugată este și acum mică, nu putem produce inteligent și de calitate in cantități mari. Prostirea mediatizată a poporului român duce la tot felul de gogomănii, reindustrializare a țării, criticarea dezindustrializării (prost făcute).

Reply
avatar
nelu July 14, 2016 at 9:29 pm

Articolul dezbate punctul de vedere al marilor puteri. Niciodata nimeni nu a luat in considerare pe Ceausescu fara inters….lucru care se intampla mai ales acum,cu tot ceea ce mai poate realiza tara ….pe de alta parte umflata sau nu economia tarii in perioada comunismului a intrecut cu mult neputinta si hotia de acum. Am ajuns o tara de desfacere a produselor UE sau nu,asa ca ….bine spunea Nicu: Mana pe care nu o poti musca,sarut-o……iar noi acum ii pupam pe straini si in dos…..fiti linistiti si dormiti !

Reply
avatar
mannix July 18, 2016 at 7:41 pm

Un analfabet cu 4 clase cum a fost ceausescu nu putea conduce Romania decat la dezastru, asa cum s-a intamplat. in 1989 Romania era falimentara, fara sanse de redresare si plina de datorii: asta a fost rezultatul unei conduceri alcatuita din fosti muncitori analfabeti, scoliti de urgenta de PCR, dupa ce au alungat intelectualii veritabili. Niste cizme de oameni!

Reply
avatar
robespierre September 9, 2016 at 7:19 pm

Numele tau te caracterizeaza perfect: MAN NIX = OMIL NULITATE !

Reply
avatar
Louis God_Given March 1, 2018 at 12:47 pm

cultul si ambitiile individuale al politicienicilor mioritici sunt o trasatura comuna.

Reply
avatar
Ionescu George November 15, 2016 at 8:42 pm

De multe ori romanii au fost curve, si nu ma refer la cei curati la suflet si care au luptat in razboaiele tarii pana la sacrificiu alaturi de un mare comandant Maresalul Ion Antonescu, ci ma refer la coruptii din perioada interbelica, care aflati la putere au lasat tara de izbeliste, si ma refer si la cei pe care dupa 1950 comunismul i-a scos din saracie, le-a dat locuri de munca, iar dupa ce a cazut comunismul au inceput sa se dea mari savanti in ale economiei! Referitor la savantul Petre Roman pe care unii il elogiaza spunand ca avut dreptate de faptul ca industria e un morman de fiare vechi, nu cumva el a fost cel care a contribuit la asta??? sau a uitat ce a putut sa faca profesorul de hidraulica in economia tarii??? Pionii unui guvern dirijat din Moscova lui Gorbaciov??? De ce nu a aplicat masurile profesorului emerit in economie Angel Rugina, patriot roman respectat de americani, ignorat de clica de dupa 1989???? Stimabililor care va dati aere combinatul de apa grea al Romaniei era un morman de fiare vechi? Electroputere Craiova, Oltcit Craiova, Oltchim, termocentralele, hidrocentralele Romaniei, centrala nucleara, uzina de tractoare din Brasov, oteluri speciale de la Targoviste, fabrica de tevi sudate de la Iasi, combinatul chimic de la Tarnaveni, exploatarile aurifere din Muntii Apuseni, Combinatul metalurgic de la Turda, autocamioane Brasov, fabricile de pielarie din toata tara, fabricile de hartie, combinatele de prelucrare a uraniului, combinatele de ingrasaminte din Romania, din care a mai ramas functional doare cel de la Tg-Mures, si pe ala vor sa-l termine, uzinele mecanice de la Timisoara, fabricile de ceramica din tara, fabricile de ciment din toata tara, combinatul chimic solventul de la Timisoara, uzinele de tratare a minereurilor din Bistrita, combinatele de fibre sintetice din zona Moldovei, fabrici de mobila, rafinarii in toata tara, uzine de prelucrari metalice, industrie agroalimentara, fabrici de zahar si ulei, industria electronica si electrotehnica. Apropo de calitatea produselor din ziua de azi: cumparam haine de firma cusute in Romania cu stofa din Turcia si China de proasta calitate, cumparam si mancam carne in 2016 produsa in occident inainte de 1989, mancam cremwursti produsi din fainuri din occident, pe care ti-e frica sa ii dai si la caini si pisici, cumparam paine de ani intregi chimizata la maxim, cumparam lapte oribil din vest, iar pe taranul roman numai ca nu il baga cretinii la ichisoare ca vinde produse cu bacterii, de parca ar fi produse in laboratoarele de arme biologice, cimentul produs de industria capitalista cu tehnologie straina e mai prost decat cel traditional romanesc, copii romani trebuie sa fie cobai pt vaccinurile de proasta calitate ale europenilor. REVENIND LA SISTEMUL DE PANA IN 1989. E o diferenta mare intre o tara falimentara si una care trebuia sa faca sacrificii materiale pentru asi acoperi necesarul de materii prime, pentru o tara care avea bani si nu avea mancare pentru propriul popor pt ca asa a vrut si vestul si URSS. Acei dusmani ai Romaniei au exploatat cateva vulnerabilitati si anume lipsa petrolului, iar vesticii care ne plangeau soarta si le era mila de noi faceau eforturi disperate sa ii convinga pe rusi sa ne dea si mai putin petrol, si nu vroiau decat alimente(carne), intentionat facand asta pentru ca si ei erau in colaps economic, iar la ei productia de petrolera stabila, dar la noi produsele agricole se mai fac si dupa cum e vremea. Si uite asa le-au iesit planurile, ne-au daramat sistemul, pentru ca asta urmareau, iar tot ce-a fost industrie a disparut incet dar sigur, pentru ca Romania a fost condusa de javre, iar daca ar fi salvat doar 70% din industrie, am fi fost o putere economica in Europa Centrala si sud-estica si alta ar fi fost si soarta Republicii Moldova, ar fi venit ei singuri la noi. Asta ne e soarta. Roman cu prietenul lui criminal Brucan nu e nici la degetul mic al lui Ceausescu.

Reply
avatar
Cristi Vasilescu March 1, 2018 at 11:29 am

Cel mai simplu lucru din lumea asta e sa dai vine pe altii pentru problemele tale. Nu noi am fost de vina, de vina au fost rusii si vesticii pentru toate problemele noastre.

“De ce nu a aplicat masurile profesorului emerit in economie Angel Rugina, patriot roman respectat de americani, ignorat de clica de dupa 1989???? Stimabililor care va dati aere combinatul de apa grea al Romaniei era un morman de fiare vechi? Electroputere Craiova, etc”

Sa fiu iertat, oricum nu functionau. Nu era nevoie de solutii economice savante, solutiile erau simple: aveam nevoie de tehnologie, de management profesionist, de finante, de acces la piete. Adica exact ce intreprinderile comuniste nu mai aveau. Si statul roman era incapabil sa asigure. Si solutia era una singura: vanzare rapida catre parteneri strategici externi care puteau oferi garantii ca aduc asta, acolo unde se putea. Unde, nu, inchiderea rapida si utilizarea resurselor mai util.

Fabricile nu era (inca!) un morman de fiare vechi, dar nici departe nu erau. Ati pomenit de Electroputere Craiova. Priviti la ce am zis mai sus. Fabrica era un zombie, dar Iliescu si Vacariu au refuzat sa vada asta. Producea locomotive dupa licente din anul 1966-1970 in 1990! Tehnologia era deja depasita. Vestul investise masiv in electronica de putere, pentru a putea comanda cu microprocesoare motorul locomotivei, tehnologie ce sta la baza trenurilor de mare viteza. Noi nu eram capabili sa facem asta, aveam nevoie sa ajungem la noua tehnlogie.

Mai departe:

Managementul in Elctroputere: niste politruci impusi de partid.
Cercetarea: inexistenta. Niste birouri intestate cu pile, in general fatuci, care facusera politehnica si nu voiau in sectie.
Finatele: la pamant
Accesul la piete: inca mai vindeau acele locomotive cu pret prost catre pietele emergente (Iran, Brazilia, Egipt), dar lucrurile erau clare. E ca si cum singura ta strategie de piata e sa sa vinzi la nasfarsit Dacia 1300 cu 3000 de euro si sa speri ca lumea o sa cumpere, pentru ca vinzi foarte ieftin

Electroputere trebuia vanduta la inceputul anilor 90. Nu era nevoie de cine stie ce strategii savant economice, era nevoie de vointa politica.

Ce am facut? Nimic. Era clar ce se va intampla. Am lasat-o sa moara, pas cu pas. Am vandut-o unor arabi dubiosi in disperare de cauza in 2007, cand era deja in coma. In sectia aparataj e un Mall acum. Un Mall foarte urat, daca va incalzeste cu ceva.

Reply
avatar
DELIR April 18, 2017 at 7:56 am

O aiureala de articol, plin de povesti proaste si de minciuni si de ,,informatii” inventate …

Reply
avatar
piticu dictator March 1, 2018 at 12:42 pm

exista popor mai masochist care sa il venereze pe cel care l-a biciuit? cat de destept trebuie sa fii sa intelegi? nu este evident care este nivelul nostru atunci cand iesi din tara spre vest? la aproape 30 de ani intunericul se vede din satelit. mentalitatea acestor nostalgici-masochisti e ceea care a tras si trage tara inapoi. o solutie ar putea veni din nasterea unei generatii progresiste, similare cu cea a pasoptismului

Reply
avatar
E adevărat că în 89 România nu avea nicio datorie externă? April 18, 2018 at 1:53 pm

[…] Foto: europolitics.ro […]

Reply
avatar
Gelu Padureanu January 9, 2019 at 2:05 am

Pot sa remarc ca e doar un articol nefacut in baza unei analize economice obiective. Ori autorul a consultat doar experți care au numai anumite orientari politice, neintelegand scopul analizei, furia politica declinand calitatea analizei, sau poate e numai parerea autorului plina de subiectivism, sau poate scopul e altul manipulator de a indoctrina incet si sigur membrii acestui popor.
Ce observ, mi se pare total nepotrivit să compari două țări cu sisteme total diferite de organizare economică, Romania sistem economic comunist, Grecia sistem economic capitalist, plus ca vorbim de etape diferite, Grecia nu a avut schimbari majore de organizare statala si economica, ea nu a schimbat niciun sistem. Spre deosebire de greci statistic, tot noi suntem mai avantajati, deoarece grecii nu au plătit datorii de razboi, ei nu au fost sub influenta si comanda URSS. De asemenea au o populatie mult mai mica decât Romania si au datorii mult mai mari. De asemenea noi am avut un imprumut si zero datorie externa, dupa care a urmat decaderea noastra economica, dar parca nu atat de jalnica precum a Greciei. Si inca ceva, ce a investit Grecia în industrie? Ce domenii de varf au dezvoltat grecii contemporani? Grecia din forta a lumii antice, ajunsa codasa Europei. Una din cauze este si lenea grecilor, si o dezvoltare economica pe o singura axa= turism, efectele negative neîntâziind să apară.
Pot sa vin si eu cu completări tehnice la unele comentarii? Electroputere Craiova nu realiza numai locomotive, realiza si alte echipamente electrotehnice pentru stațiile electrice, Electroputere fiind la vremea respectiva o intreprindere de traditie, cu renume in Europa. Poate unii dintre dumneavoastra doriti a va referi in sine că proiectul locomotivei era depasit, dar tehnologiile de fabricatie si de organizare a fluxului de producție, erau mult mai moderne decât ale competitorilor, fiind obtinute de inginerii romani și de spionajul romanesc, din Marea Britanie după unele surse. Cu siguranta in urmatoarea etapa, după 1980 ar fi fost facute si dotarile cu electronica de putere, in industria romanească de dinainte de 1980, fiind destule exemple de panouri de comandă si control al motoarelor alternative de mare putere actionate cu comutatoare statice, inainte de 1990 unele actionari electrice in mineritul romanesc fiind dotate cu electronica de putere, dar in cazul locomotivelor fiabilitatea in exploatare era prioritara, iar unele investitii in electronica de putere ar fi ridicat pretul locomotivelor. Referitor la microprocesoare sa stiti ca am intalnit un cadru universitar de la o universitate tehnica din Romania, care în 1989/1990 a brevetat o aplicatie cu microprocesor pentru controlul unor echipamente electrotehnice de comutație din anumite cofrete industriale, numai ca după revolutie nu a mai interesat pe nimeni, intreprinderile de la noi ar fi vrut produsul gratis.
Combinatul de apa grea, era o perla a industriei romanesti, indispensabila de asemenea energeticii romanesti. Sistemele CANDU nu au produs tragedii mondiale gen Cernobil si Fukushima.
Asa cum a fost industria noastră, așa ineficientă cum o văd alții, cu ea s-a reușit acoperirea cheltuielilor de clădire a țării, luată de la nivelul de jos(saracie ) și ridicată la nivelul de țară dezvoltată.
Nu ne erau bune nici combinatele de îngrășăminte, nici cele de fire sintetice, nici combinatele de oteluri speciale, nici întreprinderile de utilaj petrolier, etc. Daca aveam relatii economice cu Brazilia, Iran si Egipt, aveam pentru că aceste țări sunt și ele în curs de dezvoltare, și au și resurse importante de metale și petrol. Da Romania vindea pe atunci produse către toată lumea. Dacă toate intreprinderile erau așa de ineficiente, de ce Romania producea echipamete pentru General Electric din SUA?
Vad ca unii oameni il ridica în slăvi pe Petre Roman pt a spus adevarul despre industria romaneasca. Normal pt ca Roman doar a adus-o in acel stadiu, prin incompetența caracterisitca, el fiind si un artizan al loviturii de stat din 1989, iar sforarul sef, SILVIU BRUCAN cel mai mare criminal bolsevic, sforarul sef al loviturii de stat din 1989, direct raspunzator de planurile la detaliu ale loviturii de stat si de diversiunea cu teroristii. Normal ca dupa el 20 de ani, stia sobolanu planurile de distrugere a Romaniei la detaliu.
Brucan a reusit sa fie implicat in moartea a doi mari sefi de stat ai Romaniei = Ion Antonescu și Nicolae Ceausescu.
Multi il acuza pe Ceausescu, ca a achitat datoria externa, dar alta solutie nu avea.

Reply

Leave a Comment

trusted online casino malaysia