fbpx trusted online casino malaysia
europolitics
Marile Crize Economice

Ce putem invata din marile crize economice ale istoriei

Se spune ca daca vrei sa iti afli viitorul trebuie sa iti cunosti trecutul. A parcurge prin numeroasele crize financiare care au afectat omenirea inseamna ca poti intelege mai bine evenimentele economice si sociale care se intampla acum in Grecia si apropierea momentului acestei tari de intrarea in incapacitate de plata.

Vorbind in termeni largi, “criza financiara” este atribuita unor situatii in care capitalul banesc isi pierde valoarea sa nominala intr-un timp foarte scurt. Printre cele mai cunoscute crize financiare sunt cele bancare, ale monedei de schimb, bulele speculative si crahurile precum si colapsul unui sistem financiar in intregul sau.

In cele ce urmeaza, Europolitics.ro va recomanda o trece in revista a celor mai importante crize economice care au schimbat omenirea.

 

 

 

235-284 – Criza din secolul al treilea – Anarhia imperiala

Este vorba de o perioada de 50 de ani in care Imperiul Roman a fost foarte aproape de colaps din cauza presiunile generate de invazii, razboaie civile, epidemii de ciuma si crize economice. Evenimentul care a declansat criza a fost asasinarea imparatului Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus si preluarea puterii de catre militari.

 

Secolul 14 – Criza bancara

A fost determinata de falimentul Bancii Peruzzi din Florenta din anul 1343, care era practice a doua cea mai mare banca din Europa, si a Bancii Bardi.

 

1637 – Olanda: Criza Lalelelor

Pretul lalelelor (care erau considerate la vremea respectiva un simbol al statusului social) a explodat in 1637 Este vorba atat de pretul florilor cat si de cel al bulbilor de allele. Cea mai scumpa lalea a ajuns sa coste 4200 guldeni ceea ce insemna de 20 de ori salariul anual al unui mestesugar al vremii.

 

 

south sea

1720 – Anglia – Colapsul South Sea

Acesta a devastat Londra anului 1720. In timul razboiului de succesiune din Spania (1701-1714), Anglia s-a implicat pentru a Evita unirea caselor regale din Peninsula Iberica si Franta. Compania South Sea a fost de acord sa preai datoria nationala, cerand, in schimb, monopol comercial in fostele colonii spaniole din America de Sud. Spania a reusit sa isi pastrat suveranitatea asupra coloniilor, iar South Sea nu s-a mai extins in America de Sud. Directorii continuau sa minta si sa acumuleze datorii. In 1720 au inceput sa se observe adevarul … iar actiunile South Sea au scazut dramatic, fiind angrenate o multime de fonduri speculative.

 

1796-1797 Criza pietelor de credit

Declinul pietei de creditare a generat o perioada de regres commercial, atat in SUA, cat si in Marea Britanie. Primele probleme au aparut in Statele Unite din cauza speculatiilor cu terenuri. Criza s-a adancit in 1797 cand Banca Angliei a suspendat platile pe 25 februarie in conformitate cu Legea privind restrictionarea bancara. Efectele crizei s-au resimtit pana la inceputul anilor 1800 si a determinat falimentul mai multor firme din Boston, New York, Philadelphia si Baltimore.

 

1819 –Statele Unite- Criza bancara

A fost prima mare criza din SUA care a condus,, cativa ani mai tarziu, la stabilizarea dolarului si la crearea unei conventii Constitutionale. Efectele crizei s-au manifestat pe o perioada de cinci ani si au fost cat se poate de dramatice: somaj, falimente bancare, criza in industrie si agricultura. Aceasta criza a marcat sfarsitul expansiunii economice de dupa razboiul din 1812 si a inaugurat noi politici financiare.

 

1827 – SUA – Panica imobiliara

Presedintele SUA, Andrew Jackson a inchis banca federala pentru a elibera econmia de regulile ei stricte de creditare, cee ace a alimentat speculatiile imobiliare in Vestul Statelor Unite. In 1837, totul a luat-o razna. Martin van Buren, succesorul lui Jackson la fotoliul de la Casa Alba, a fost atat de afectat de aceasta criza incat a pierdut alegerile din 1840 pentru un nou mandat, el nereusind sa stabilizeze economia SUA.

 

1847 – Criza financiara

Totul a inceput ca un colaps al pietelor financiare britanice imediat dupa boom-ul inregistrat in anii 1840. Practic, Banca Angliei s-a simtit nevoita sa intervina pentru a pune capat crizei. Cauzele acestei crize sunt legate de inflatia monetara excesiva. Efectele au fost cat se poate de benefice, un numar foarte mare de afaceri nesanatoase fiind inlaturate de pe piata, comertul urmand sa devina mult mai solid si sanatos. Efectele crizei s-au resimtit pana la nivelul anului 1855.

 

1857 – Criza financiara din SUA

A fost o criza determinate de economia international in scadere in contrast cu supra-expansiunea economiei SUA. Demarata in luna septembrie, criza propriu-zisa nu a durat mult, insa recuperarea nu a putut fi observata pana la Razboiul Civil American. Esecul companiei Ohio Trust a determinat o raspandire rapida a panicii financiare, industria cailor ferate (una dintre cele mai importante si profitabile in acel moment) intrand in declin, ceea ce a determinat un val masiv de concedieri.

 

1869 – Vinerea Neagra

Criza a pornit in ziua de 24 septembrie 1869 si este cunoscuta si sub numele de Scandalul Fisk/Gould, fiind determinata de speculantii de aur de pe piata din New York. Este unul dintre multele scandaluri care au marcat mandatul presedintelui Ulysses S. Grant. In perioada ce a urmat Razboiului Civil American, Guvernul SUA a emis o cantitate foarte mare de bani care nu a fost sustinuta de nimic. In 1869, un grup de speculanti, condus de James Fisk si Jay Gould, a incercat sa profite de aceasta emisiune de moneda fara acoperire prin speculatii cu aur.

 

 

1872 – Criza de stoc din Franta

A fost cea mai mare criza care a afectat economia franceza in secolul XIX care a determinat falimentul l’Union Generale, in luna ianuarie. Circa un sfert dintre brokerii de la Bursa din Paris au fost la un pas de colaps, pe parcurul acestei crize. Inchiderea Bursei a fost impiedicata de un imprumut al Banque de France care a “injectat” suficienta lichiditate in piata pentru a o sustine.

 

 

Criza din 1873

Este vorba despre o severa criza international care a afectat pietele din Europa si Statele Unite si care a durat vreme de 6 ani. In unele tari ea s-a prelungit si dupa anul 1879. Aceasta criza a fost cauzata de scaderea cererii de argint la nivel international si a fost determinata, printre altele, de decizia Germaniei de a abandona standardul de argint.

 

 

1884 – Criza financiara din SUA si Europa

Aceasta criza a aparut in timpul recesiunii din 1882-1885, cand rezervele de aur din Europa au fost epuizate, iar bancile, cu aprobarea tacita a Statelor Unite prin intermediul Departamentului Trezoreriei au oprit investitiile si au cerut plata creditelor restante. Banci si firme mari de investitii precum Grant & Ward, Marine Bank of New York sau Penn Bank of Pittsburgh nu au reusit sa supravietuiasca.

 

1893 – SUA, Criza cailor ferate

Este una dintre cele mai mari crize din SUA marcata de prabusirea uneia dintre cele mai importante industrii a vremii, caile ferate, dar si a surselor de finantare pentru aceasta. Cee ace a generat aceasta criza a fost politica Americana cu privire la bimetallism, care a folosit atat argintul cat si aurul la o rata fixa pentru a sustine valoarea dolarului  american.

 

1901 – SUA – Razboiul cailor ferate

Criza a fost determinate de razboiul dintre EH Harriman, Jacob Schiff si JP Morgan/ James J. Hill pentru controlul financiar al cailor ferate din SUA. Pana la urma acestia au ajuns la un compromise, insa un numar foarte mare de mici investitori au fost distrusi de aceasta criza.

 

 

morgan

1907 – SUA – Panica bancherilor

Conducerea Knickerbocker Trust Co. a incercat sa provoace colapsul pietei de cupru. Desi nu au reusit, panica s-a instalat rapid pe Wall Street. Intr-o saptamana nicio banca nu mai primeau cecurile emise de Knickerbroker. Gigantul JP Morgan a organizat o echipa de salvare care a stimulat sprijinul pentru un sistem de rezerva federala (care este cred si acum in vigoare). New York Stock Exchange a scazut cu 50% fata de maximul anului anterior. Foarte multe banci si intreprinderi au intrat in faliment. In esenta insa, cauzele primare ale acestei crize au fost lipsa lichiditatilor din piata si pierdereaincrederii in randul deponentilor.

 

1918-1924 – Hiperinflatia din Germania

Rata de schimb dintre marca si dolar era de 4 la 1 in anul 1914. In anul 1923 rata de schimb ajunsese la 1 miliard la 1. Cauzele acestei hiperinflatii a fost pierderea de catre Germania a Primului Razboi Mondial si semnarea Tratatului de la Versailles prin care isi recunostea intreaga vina pentru aceasta conflagratie. Ca si consecinta s-a angajat sa plateascaAliatilor despagubiri de 226 miliarde de marci, suma care ulterior a fost redusa la 132 miliarde de marci.

 

 

depresiune

1929 – SUA: Marea Depresiune

Dupa un deceniu de recorduri bursiere, totul a inceput sa scada brusc cu cateva saptamani inainte de fatidica zi de 29 octombrie 1929, care a ramas in Istorie drept Martea Neagra. Actiunile au intrat in cadere libera, sistemul financiar American s-a spart efectiv in  bucati. Pana in 1932 cand s-a incheiat criza, valoarea actiunilor a scazut cu 90%. In perioada crizei s-au inchis 11.000 din cele 25.000 de banci care functionau inainte de 1929.

 

 

bretton

1973-1974 Prabusirea sistemului Bretton – Woods

A afectat Marea Britanie, in special, dar in realitate s-a resimtit pe toate pietele financiare. Aceasta a venit dupa prabusirea sistemului Bretton- Woods, asociat cu socul demisiei presedintelui American Richard Nixon. Statele Unite au fost nevoite practice sa devalorizeze dolarul in cadrul acordului Smithsonian. Totul s-a agravat in anul 1973 odata cu aparitia si a crizei petrolului.

 

 

dollar-gold-silver-since-1980

1980 – Joia de argint

In data de 27 martie 1980, pretul pietei de argint s-a prabusit, ceea ce a generat panica la bursele de marfuri si tranzactii futures.

 

1982 – Crahul bursier

S-a datorat prabusirii pietei de actiuni din Kuweit, Souk Al-Manakh. Piata Al-Manakh era specializata in tranzactii speculative, care in momentele de glorie avea a treia capitalizare bursiera din lume, dupa SUA si Japonia, dar inainte de Marea Britanie si Franta.

 

 

 

crash1987

1987 – SUA – Lunea Neagra

Lunea neagra a venit pe data de 19 octombrie 1987, cand, din cauza coruptiei de pe Wall Street, tensiunile din Orientul Mijlociu si perspectivele economice negative au determinat cea mai mare cadere intr-o singura zi a valorii actiunilor, de dupa Primul Razboi Mondial. Indicele S&P 500 a cazut in aceea zi cu 22%, iar Dow Jones Industrial Average (DJIA) s-a depreciate cu 22,61%.  Criza a inceput in Hong Kong si s-a raspandit rapid in Vestul Europei si Statele Unite.

 

1990 – SUA: Criza economiilor si imprumuturilor

Mai bine de 1.000 fonduri, cu active de peste 500 miliarde dolari, s-au prabusit. Costul pentru depasirea crizei a fost de 150 miliarde dolari din care 129 miliarde au fost platite de guvern si contribuabili si numai 29 miliarde de industria bancara. Neil Bush, fiul lul George H.W. Bush, a platit o amenda de doar 50.000 dolari pentru ca si-a acordat un imprumut de la Silverado, compania de economii si imprumuturi pe care a condus-o. Colapsul de la Silverado a costat 1,6 miliarde dolari. Acest lucru nu a impiedicat peste 10 ani alegerea unui nou membru al familiei Bush ca si presedinte la Casa Alba penru doua mandate.

 

1992 – Miercurea Neagra

In data de 16 septembrie 1992, guvernul conservator britanic a fost nevoit sa retraga lira sterlina din Mecanismul European al Ratei de Schimb (ERM), dup ace acesta nu a reusit sa o pastreze la o valoare ridicata. Cinci ani mai tarziu, Trezoreria Marii Britanii a estimate costul acestei crize la 3,4 miliarde de lire sterline.

 

1996 – Japonia: Criza imobiliara

Pretul caselor si terenurilor au crescut datorita speculatiilor de la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90. Terenul de sub Palatul Imperial din Tokyo era evaluat la vremea aceea cat toata piata imobiliara din Canada! In 1996 speculatiile s-au oprit si preturile s-au prabusit cu 75% fata de valoarea maxima inregistrata.

 

1997 – Criza financiara din Asia

A cuprins o mare parte din continentul Asiatic incepand cu anul 1997, existand chiar posibilitatea prabusirii economice la nivel mondial. Criza a debutat in Thailanda, cand guvernul local a lasat moneda nationala sa se devalorizeze fata de dolarul american. Thailanda dobandise la vremea aceea o datorie extreme de mare care aproape ca a bagat tara in faliment, chiar inainte de prabusirea monedei nationale. Pe masura ce criza se raspandea, majoritatea tarilor din Asia de Sud si Japonia isi vedeau principalele valute in scadere, actiunile devalorizate si o crestere precipitate a datoriilor private.

 

financial

1998 – Rusia – Criza Rublei

A lovit Rusia pe 17 august si a dus la devalorizarea rublei si la incapacitate de plata a datoriilor.

 

enron

2000-2001 – SUA: Colapsul Dot-com si Enron

Companiile Dot-com au crescut foarte mult, fiind supraevaluate, perioada lor de crestere fiind la sfarsitul anilor ’90 si inceputul noului mileniu. Tot la inceputul anilor 2000 pretul actiunilor pentru aceste companii s-au si prabusit. In acelasi timp, compania energetica Enron a intrat in faliment din cauza fraudelor contabile.

 

 

argentina1

2001-2002 – Argentina: Criza bancara

In decembrie 2001 s-a prabusit sistemul bancar din Argentina, care a fost pana in acel moment unul din cele mai dezvoltate centre econmice din America de Sud. In haosul creat, intr-o singura saptamana au trecut pe la putere cinci presedinti. Acum sistemul financiar este inca in recuperare, fiind inca destul de fragil.

 

2007 – Rectificarea chineza

Zvonurile spun ca autoritatile chineze au majorat ratele dobanzilor in incercarea de a reduce inflatia si s-au bazat pe tranzactii speculative cu bani imprumutati. Bursa de Valori din Shanghai a scazut cu 9%, reprezentand cea mai mare scadere din ultimii 10 ani, cee ace a dus la o neliniste major ape aproape toate pietele financiare din intreaga lume.

 

 

Jesse Jackson Rallies On Wall Street For Mortgage Lending Reform

2008 – SUA: Criza subprime

Primul semn a fost colapsul IndyMac, urmat de Lehman Brothers si AIG. Urmarile se resimnt inca si astazi. Asteptam sa vedem cat va dura. Totul se pare ca pornit de la abrogarea in SUA a legii Glass-Steagall (facuta dupa Marea Depresiune), care spune ca este interzis ca bancile comerciale sa detina si banci de investitii dar si invers, cele de investitii nu aveau voie sa detina banci comerciale.

Este considerate drept cea mai grava criza de dupa Marele Crah din 1930. Criza a dus la prabusirea marilor institurii financiare, salvarea bancilor de catre guvernele nationale si perioade de regres pentru pietele financiare din intreaga lume.

In esenta, criza a fost declansata de un deficit de lichiditate in sistemul bancar din Statele Unite. Colapsul bancar din SUA care a atins apogeul in anul 2007 a provocat deteriorarea financiara a instituriilor din intreaga lume. Declinul disponibilitatii creditelor si a increderii investitorilor a avut un impact major pe pietele mondiale valorile imobiliare suferind pierderi mari pe parcursul anului 2008 si inceputului lui 2009.

Economiile la nivel mondiala au scazut in aceasta perioada, conditiile de creditare s-au inasprit, iar comertul mondial s-a diminuat. Guvernele si bancile central au raspuns cu stimulari fiscal, cu o expensiune a politicii monetare si ajutoare institutionale fara precedent.

 

irlanda

2009 – Criza datoriilor suverane

Temerile legate de o criza a datoriilor suverane dezvoltate in randul investitorilor conservatori in cee ace priveste unele state europene, au dus la o situatie tensionata la inceputul anului 2010. Aceasta a inclus membrii ai zonei Euro, precum Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda, dar si unele tari UE, car nu faceau parte din Acordul de Liber Schimb. In UE, in special in tarile in care datoriile suverane au crescut brusc, o criza de incredere a aparut odata cu largirea spread-urilor randamentelor obligatiunilor si de asigurare a riscului de credit intre aceste tari si ceilalti membri ai UE, cea mai importanta tara fiind Germania. In timp  ce cresterile datoriei suverane au fost mai pronuntate in unele tari din zona euro, acestea au devenit o problema pentru toata zona perceputa in ansamblul sau. In mai 2011 grecii resping masurile de austeritate si si-au manifestat nemultumirea prin demonstratii de strada violente.

In iunie 2011 situatia se stabilizeaza, guvernul elen reusind sa adopte un pachet de masuri de austeritate, liderii UE promitand fonduri pentru sustinerea tarii. Insa lucrurile nu s-au oprit aici, iar evolutia ulterioara a Greciei aducand tara aproape de iesirea din zona euro. Iar evolutiile sunt in stadiul in care nimeni nu stie ce se va intampla in UE daca Grecia isi va anunta falimentul si va iesi din zona Euro.

Pe 9 mai 2010, ministrii de finante din Uniunea Europeana au aprobat un pachet de salvare globala de 750 miliarde euro, care vizeaza asigurarea stabilitatii financiare in Europa prin crearea Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Aceasta este prima mare criza din zona euro de la crearea sa in anul 1999, aratand ca aceasta este inca departe de a fi o zona monetara optima.

 

August 2011

Pietele bursiere inregistreaza o scadere brusca a preturilor actiunilor la vanzare in SUA, Orientul Mijlociu, Europa si Asia. Cauza: criza datoriilor suverane europene ale Spaniei si Italiei, precum si ratingul actual de AAA al Frantei si ingrijorarea cu privire la cresterea economica lenta din Statele Unite ale Americii.

Related posts

De ce stergerea datoriei Germaniei din 1953 nu are nicio legatura cu ce vrea astazi Syriza

Vlad Epurescu

De ce nu este o surpriza ca Grecia nu vrea sa isi plateasca creditorii externi

Vlad Epurescu

Cum au luat-o in 1981 pe drumuri diferite Grecia si Romania; Povestea falimentului de pe timpul lui Ceausescu si cum si-a platit Romania datoria la FMI

Vlad Epurescu

Povestea lui Ludwig Erhard, cele opt minute şi noaptea în care s-a născut marca germană

Vlad Epurescu

De ce Islanda nu a ajuns ca Grecia

Vlad Epurescu

Cum s-a ruinat dinastia bancherilor din familia Espirito Santo

Vlad Epurescu

Leave a Comment

trusted online casino malaysia