Marii absenți înainte de a începe Primul Război Mondial. Oare ei ar fi putut schimba istoria?

In timp ce liderii europeni se pregateau sa puna in aplicare deciziile care au aruncat lumea in haosul Primului Razboi Mondial, din cercurile de influenta ale acestora, lipseau o serie de figuri cheie. Istoricii spun ca, daca ar fi fost prezenti, acesti oameni ar fi putut influenta schimbarea cursului istoriei.

 

Rasputin

Misticul rus Grigori Rasputin avea o influenta enorma asupra tarului Nicolae al II lea. Era un pacifist convins si l-a prevenit pe tar, in prealabil, in privinta implicarii Imperiului Tarist in al doilea razboi balcanic, din anul 1913.

Cu doua saptamani inainte ca arhiducele Franz Ferdinand sa fie asasinat, Rasputin a fost injunghiat in stomac de o femeie care credea despre Rasputin ca propovaduieste ispita in randurile copiilor. Femeia a fost declarata nebuna.

Atunci cand a izbucnit criza lunii iulie, Rasputin se afla intr-un spital din Siberia, recuperandu-se. Era prea departe pentru a-l sfatui pe Nicolae al II-lea.

 

Joseph Caillaux

Joseph Caillaux a fost premierul Frantei in perioada 1911 – 1912 si, in acea perioada, unul dintre punctele pe agenda relatiilor externe ale Frantei era consolidarea relatiei cu Germania. Tentativele sale de a negocia cu Germania, fara stiinta presedintelui Frantei, l-au fortat sa demisioneze. S-a bucurat, in continuare, de respectul clasei politice si, la finalul lui 1913, a fost numit ministru al Finantelor.

La inceputul lui 1914, insa, unul dintre reporterii ziarului Le Figaro, a amenintat ca va publica o serie de scrisori pe care Caillaux le-ar fi trimis amantei sale, pe care, ulterior, a luat-o de sotie. Aceasta l-a impuscat pe reporter si, in valtoarea scandalului, Caillaux a fost fortat sa demisioneze.

Daca Caillaux ar fi ramas in componenta guvernului in iulie 1914, ar fi putut sa il influenteze pe peresedintele Poincare, un anti-german convins, sa negocieze o pace mult dorita.

 

Franz Ferdinand

Inainte de a fi ucis, arhiducele Franz Ferdinand planuia sa salveze imperiul Austro-Ungar, centralizand puterea la Viena, prin a creea un stat federalizat in care sa includa minoritatile ungare, germane, cehe, poloneze si slavii de sud.

Ferdinand voia, de-asemenea, sa imbunatateasca relatiile cu Imperiul Tarist si, chiar daca era convins ca un razboi cu Serbia, in perioada 1912 – 1913, s-ar fi incheiat rapid cu victoria austro-ungarilor, un conflict cu rusii ar fi fost o adevarata catastrofa. Ferdinand a fost ucis pe 28 iunie 1914 la Sarajevo, iar fitilul Primului Razboi Mondial fusese deja aprins.

Related News

One Response

Leave a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Greselile pe care Imperiul Austro-Ungari le-a comis in campania impotriva Serbiei si pentru care a platit cu infrangerea in Primul Razboi Mondial | europolitics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


UA-42426876-1